OLJE OG GASS

Regjeringen i skvis om Utsira

Samlet opposisjon krever elektrifisering av hele Utsirahøyden.

Stortinget legger hard press på både klima- og miljøminister Tine Sundtoft og olje- og energiminister Tord Lien i forbindelse med elektrifisering av Utsirahøyden.
Stortinget legger hard press på både klima- og miljøminister Tine Sundtoft og olje- og energiminister Tord Lien i forbindelse med elektrifisering av Utsirahøyden. Bilde: NTB Scanpix
13. feb. 2014 - 17:34

– Det går selvsagt en smertegrense et sted, sier Høyres Tina Bru i Stortingets energi- og miljøkomité til NTB.

Støttepartiene Venstre og KrF tar ikke et slikt forbehold.

De forutsetter at regjeringen presser Statoil til å treffe et nytt konseptvalg som innebærer elektrifisering av alle de fire feltene på Utsirahøyden.

– Statoils løsning er ikke i tråd med Stortingets vilje og tidligere vedtak. Det er ikke troverdig å snakke om en områdeløsning i trinn to. Dette arbeidet må starte nå, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen til NTB.

Les også: Slik blir den største utbyggingen i Nordsjøen siden 1980-tallet

Vil ikke vente

KrF og Venstre vil ikke vente til Stortinget formelt får saken til behandling når planen for utbygging og drift (PUD) skal legges fram neste vår.

– Enhver som har vært med på politisk behandling av olje- og gassutbygginger tidligere, vet at slaget står nå. Dersom olje- og energiministeren ikke setter foten ned og går en ny runde med selskapene, vil tre av fire oljefelt på Utsirahøyden forsynes med kraft fra sterkt forurensende gassturbiner. Da kan vi samtidig glemme å nå målene i klimaforliket, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

Les også: Dropper elektrifisering av hele Utsirahøyden

Ap: Ikke god nok løsning

Også fra de øvrige opposisjonspartiene kommer tydelige krav om full elektrifisering. Statoils valgte løsning er ikke god nok, sier Aps klimapolitiske talsmann Terje Lien Aasland til NTB.

Han mener konseptvalget som Statoil presenterte torsdag, etterlater flere ubesvarte spørsmål og krever at regjeringen sørger for en uavhengig gjennomgang av anslagene fra Statoil. KrF støtter dette kravet.

– Stortinget har ikke innsyn i kostnader og kalkyler som ligger til grunn for konseptvalget. Vi frykter at den reelle begrunnelsen for at områdeløsningen skrinlegges er uenighet om kostnadsfordeling og konseptvalg mellom oljeselskapene Statoil, Det Norske og Lundin, sier Ropstad.

Les også: Stortinget forlanger å få Tord Liens hemmeligholdte dokument om Utsirahøyden

– Minsteløsning

Statoil har valgt en løsning for elektrisk kraft fra land som kun forsyner oljefeltet Johan Sverdrup i første fase av Utsira-utbyggingen. Hva som skal skje med Ivar Aasen, Gina Krog og Edvard Grieg er ennå ikke avklart. Forurensende gassturbiner er alternativet, men Statoil bedyrer at en områdeløsning fremdeles er aktuell.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) sier at regjeringen jobber for å kunne realisere kraft fra land til de tre andre feltene på Utsirahøyden.

– Vi forventer også at selskapene jobber for å kunne realisere dette, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Miljøorganisasjonene Bellona og Zero anslår at norske CO2-utslipp vil øke med mellom en halv og én million tonn dersom Statoils løsning blir valgt. Det tilsvarer utslipp fra over 200.000 biler.

Les også: Hemmelig dokument kan vise at elektrifisering er mye billigere enn selskapene påstår

Vil innkalle Lien

Heikki Eidsvoll Holmås (SV) vil innkalle olje- og energiminister Tord Lien (Frp) til Stortinget for å få svar på om han vil tvinge gjennom en elektrifisering av alle feltene på Utsirahøyden.

Holmås lurer på om det kan bli forurensende energiløsninger på flere av feltene, etter at det torsdag ble kjent at Statoil går bort fra alternativet med fullelektrifisering av alle felt fra første dag. Selskapet har valgt en løsning for kraft fra land som kun forsyner oljefeltet Johan Sverdrup i første fase av Utsira-utbyggingen.

– Skal vi få ned norske klimagassutslipp må det skje i dag, ikke i morgen, men oljeselskapene prioriterer egen profitt foran klima i dette spørsmålet, sier Holmås.

Han mener olje- og energiminister Tord Lien fortsatt kan tvinge gjennom rene energiløsninger for Utsirahøyden.

– Men det er ingenting ved hans uttalelser til nå som tilsier at det vil skje av seg selv. Nå må energi- og miljøkomiteen innkalle statsråden til debatt i stortingssalen og kreve at han oppfyller klimaforliket, sier Holmås.

Les også:

– Fullstendig meningsløs symbolpolitikk å elektrifisere hele Utsirahøyden

Stortinget kan tvinge frem elektrifisering av hele Utsirahøyden  

Bakgrunn: Dragkampen om kraft fra land  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.