BEREDSKAP

Regjeringen: Beredskapen i nord er for tynn – varsler ekstra redningsbase

– Vi er litt for tynt bemannet i Nord-Norge på beredskapsressurser, sier statsminister Erna Solberg. Her foran et Sea King redningshelikopter på besøk i Tromsø.
– Vi er litt for tynt bemannet i Nord-Norge på beredskapsressurser, sier statsminister Erna Solberg. Her foran et Sea King redningshelikopter på besøk i Tromsø. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
2. sep. 2019 - 11:20

Store avstander og mange oppdrag kombinert med for tynn bemanning er grunnen til at regjeringen oppretter en ny redningsbase i Troms, ifølge statsministeren.

Erna Solberg (H) slapp nyheten da hun besøkte Tromsø mandag.

Store avstander og mange oppdrag

Regjeringssjefen begrunner opprettelsen av den nye basen med høy aktivitet, store avstander og mange redningsoppdrag, også knyttet til turisme og næringsaktivitet, i Nord-Norge og spesielt Troms fylke.

– Vi er litt for tynt bemannet i Nord-Norge på beredskapsressurser, ut fra den gamle beredskapsplanen med seks baser. Derfor har vi sagt at vi trenger en sjuende, sier statsministeren til NTB.

– Det dreier seg om at oppdragene er flere og aktiviteten større, sier Solberg.

I drift innen tre år

Det tas sikte på at en ny base settes i drift første halvår 2022.

– Regjeringen er opptatt av å styrke beredskapen i nord. Med innfasingen av nye redningshelikoptre på basene i Bodø og på Banak i tillegg til kystvakthelikoptre, vil den sjuende basen i Troms gi en betydelig styrket helikopterkapasitet i nord, skriver regjeringen i en pressemelding.

De nye redningshelikoptrene vil få bedre rekkevidde, større hastighet og bedre evne til å operere i dårlig vær enn dagens Sea King-helikoptre, ifølge regjeringen.

De fleste av den norske redningstjenestens 12 Westland Sea King MK43B-helikoptre er 47 år gamle og skulle for lengst blitt erstattet av AW101. Men i påvente av den mer moderne, men forsinkede, etterfølgeren, har et teknologisk løft på tampen av levetida beholdt Sea King som en effektiv plattform for søk- og redning.

– Redningshelikopterberedskapen i Nord-Norge er ikke like god som ellers i landet. Det er store avstander mellom redningshelikopterbasene i Bodø og på Banak, heter det.

Ifølge stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) fra Troms kan den nye basen bare lokaliseres enten på Bardufoss eller i Tromsø.

I mange land har frykten for Russland og president Vladimir Putin dalt det siste året, viser en ny rapport
Les også

Sikkerhetsrapport: Frykten for Russland daler – klimafrykten øker

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.