FORSVAR

Regjeringen avviser at det er satt krisestab på grunn av russisk rakettøvelse i Norskehavet. Nå er nok en øvelse varslet

Øvelsene settes i sammenheng med Trident Juncture.

NATO og regjeringen har nedtonet den russiske øvelsen i Norskehavet, men i kulissene jobber norske myndigheter med å håndtere situasjonen, skriver Klassekampen. Her fra NATO-øvelsen Trident Juncture på Byneset i Trondheim tirsdag.
NATO og regjeringen har nedtonet den russiske øvelsen i Norskehavet, men i kulissene jobber norske myndigheter med å håndtere situasjonen, skriver Klassekampen. Her fra NATO-øvelsen Trident Juncture på Byneset i Trondheim tirsdag. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix
31. okt. 2018 - 11:18

Russland varslet tidligere i uken at de ville avholde en rakettøvelse i Norskehavet, 20-30 kilometer fra kysten av Midt-Norge mellom 1. og 3. november. Nå har russerne informert norske myndigheter om at de planlegger ytterligere en missiltest utenfor kysten av Norge mens Nato-øvelsen Trident Juncture pågår.

Den andre missiltesten skal foregå 6., 7., 8. og 9. november mellom klokken 5 og 19, får Avinor opplyst fra russisk luftfartsmyndighet. Det skriver VG.

– Vi venter ikke at dette vil føre til noen merkbare konsekvenser for den sivile trafikken i norsk luftrom, opplyser Erik Lødding, kommunikasjonssjef i Avinor flysikring, i en epost til VG.

Denne siste øvelsen skal avholdes utenfor Finnmark.

Den storstilte Nato-øvelsen Trident Juncture varer fram til 7. november. Alle Natos 29 medlemsland, samt Sverige og Finland, deltar i øvelsen.

De russiske missiltestene som er varslet, settes i sammenheng med Nato-øvelsen. Både Nato og den norske regjeringen har likevel nedtonet den russiske øvelsen i Norskehavet.

Krisestøtteenheten innkalte til møte

Avisen Klassekampen skriver imidlertid at norske myndigheter jobber med å håndtere situasjonen.

Mandag 29. oktober ble det avholdt et koordineringsmøte for flere departementer. Bakgrunnen for møtet var varsel om en mulig russisk øvelse som inkluderer missiloppskyting i Norskehavet mellom 1. og 3. november.

Formålet var gjensidig informasjonsutveksling, etablering av felles situasjonsforståelse, koordinering av eventuelle tiltak og samordnet kommunikasjon til befolkningen. Dette er helt vanlig i saker som berører flere departementer. Det er ikke satt krisestab, opplyser Justisdepartementet til NTB.

Bakgrunnen for Klassekampens oppslag var en epost Luftfartstilsynet sendte til Avinor tirsdag. «På et møte i går ettermiddag som var initiert av Krisestøtteenheten, på vegne av Justis- og beredskapsdepartementet, så deltok representanter fra flere departementer», heter det i meldingen.

Fredag formiddag mottok Avinor beskjed fra russiske luftfartsmyndigheter om at to russiske bombefly av typen Tupolev Tu 95 skal fly rundt Norge.

På ettermiddagen sendte det russiske luftfartstilsynet melding til Avinor om at den russiske marinen skal gjennomføre en skyteøvelse i Norskehavet, delvis overlappende med øvelsesområdet for Trident Juncture.

Uklart om øvelsene vil bli avholdt

Mandag holdt krisestøtteenheten i Justisdepartementet et møte med blant andre Forsvarsdepartementet. Der kom det fram at norske myndigheter hadde mottatt blandede signaler fra russiske myndigheter. De skal ha opplyst at missiltestingen ikke var klarert på riktig nivå internt i Russland.

Tirsdag arbeidet Utenriksdepartementet for å få klarhet i situasjonen og for å få bekreftelse fra russiske myndigheter på om prøveoppskytingen skal finne sted eller ikke.

I meldingen bes Norge stenge av luftrommet over øvelsesområdet. Det er spesielt aktuelt for olje- og gassvirksomheten på norsk sokkel. Tirsdag var det ifølge Klassekampen møter i en rekke instanser i offshoresektoren for å håndtere situasjonen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.