KRAFT

Rapport: 23.000 dør årlig av kullforgiftning i Europa

Å fjerne kullkraftverk kan spare europeiske land for store helseutgifter, konkluderer rapport.
Å fjerne kullkraftverk kan spare europeiske land for store helseutgifter, konkluderer rapport. Bilde: Colourbox
NTB
5. juli 2016 - 08:58

Rapporten «Europe's Dark Cloud: How coal-burning countries make their neighbours sick» skal for første gang bevise at forurensning fra europeiske kullkraftverk gjør borgere i naboland dødelig syke, skriver de fire organisasjonene som står bak undersøkelsen.

Totalt mistet 22.900 europeere livet på grunn av kullforurensning i 2013.

– Luftforurensning står for millioner av dødsfall verden over. Høyere temperaturer fra klimaendringer vil forverre problemet, talsperson Roberto Bertollini i Verdens helseorganisasjon (WHO).

Det er organisasjonene HEAL, som jobber for bedre klima og miljø i Europa, WWF, Climate Action Network Europe og Sandbag som har analysert 2013-utslippene fra 257 av totalt 280 kullkraftverk.

Partikler i luften

I tillegg til dødsfall, anklager rapporten kraftverkene for nesten 12.000 nye tilfeller av kronisk bronkitt og mer en 500.000 tilfeller av astma blant barn.

Seniorrådgiver i WWF Danmark, Hanne Jersild, forklarer at de har målt faktorer som værforhold og hvor store utslippene fra de enkelte kullkraftverk har vært.

– Forbrenning av kull forurenser også luften og miljøet med blant annet svovelpartikler og kvikksølv og tar livet av mennesker over hele Europa. Partikler og kvikksølv kan blant annet forårsake hjerteproblemer, astma og bronkitt, og fostre kan bli påvirket, sier hun.

– Dyr energi

Den medisinske behandlingen som trengs, i tillegg til redusert produktivitet grunnet fravær fra jobb, fører til utgifter på mellom 300 og 575 milliarder kroner, ifølge rapporten.

De fem mest forurensende kullkraftlandene er Polen, Tyskland, Romania, Bulgaria og Storbritannia. Forfatterne av rapporten konkluderer med at å stenge kullkraftverk kan spare alle land for store utgifter.

– Denne rapporten understreker helsekostnaden som følger av vår avhengighet av kullkraft. Og det avliver myten om at kull er en billig energikilde, sier visesjef Anne Stauffer i HEAL.

En lignende studie fra USA fant at kullforurensning førte til mer enn 13.000 dødsfall, mens en studie fra India kom til 115.000 dødsfall og 20 millioner tilfeller av astma grunnet kull.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.