T2

Proffe zoomer fra Sigma

Vi har prøvd de nye 24-105mm og 18-35 f/1.8-objektivene fra Sigma.

Proff optikk: Sigma 24-105mm f/4 og Sigma 18-35mm f/1.8. Foto: Eirik Helland Urke
Proff optikk: Sigma 24-105mm f/4 og Sigma 18-35mm f/1.8. Foto: Eirik Helland Urke
Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeKI-ansvarlig
4. jan. 2014 - 09:31

Sigma har i mange år vært et rimeligere alternativ til den originale optikken fra kameraprodusentene. Kvaliteten har ikke alltid vært like god, men sjelden veldig langt unna hva produsentene selv har produsert.

Nå er kvaliteten bedre enn noen gang, og direkte sammenlignbar med "originaloptikken".

Det begynte med den nye 35mm f/1.4, fastoptikk med høy optisk kvalitet. Nå kommer det flere toppobjektiver fra Sigma, og vi har kikket på 24-105mm f/4 og 18-35mm f/1.8.

Like spesifikasjoner

24-105mm har grovt sett de samme spesifikasjonene som Canons egen versjon, med blender 4 og innebygget bildestabilisering. Vi har derfor funnet det naturlig å sammenligne disse.

Begge objektivene er tilpasset kameraer med fullformatsensor. Vekt og størrelse er relativt lik, men Sigma-objektivet har større filterdiameter (82mm mot 77mm) og blir fysisk lengre på største tele.

For øvrig er den største forskjellen at Canons versjon er værtett, noe som kjennetegner alle objektivene i den såkalte L-serien. Vi synes Sigmas versjon framstår noe mer eksklusiv i sin utforming.

Sigma har i motsetning til Canon plassert den brede zoom-ringen ytterst, mens fokus kun har fått en smal ring inne mot kameraet. Dette er nok primært en vanesak.

Vårt Sigma-eksemplar var noe tung på zoomen, men erfaringsmessig går dette seg til etter hvert som objektivet kommer i bruk.

Sony Alpha 7: Er dette framtidens systemkamera?

Fokus

Vi har prøvd begge objektivene på Canon 1D X speilreflekskamera, og opplever at begge fokuserer raskt og presist.

Det er likevel en merkbar forskjell i Canons favør, der fokuseringen oppleves nærmerst øyeblikkelig. I vanlig bruk vil nok forskjellen være av mindre betydning.

Bildestabilisering

Vi har ikke målt den faktiske effekten av bildestabiliseringen på de to objektivene, men begge gir en forventet effekt på tre ekstra blendere.

Det vi virkelig la merke til, var forskjellen i lydnivå.

Mens Sigma i praksis er lydløs, kommer det en markant metallisk lyd fra Canons bildestabilisering. Dette kan ha stor betydning ved video-opptak, der mikrofonen vil plukke opp lyden.

Les også: 10 tips som gjør deg til en bedre fotograf

Bildekvalitet

DXOMarks har testet Sigmas 24-105mm, og slår fast at den jevnt over er klart skarpere enn Canons noe tilårskomne modell.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

Sigma-varianten slipper også inn mer lys, men har noe kraftigere vignettering. Sigma får en klart sterkere totalscore enn Canon, 24 mot 17 poeng.

Pris

I norske butikker er det kun 1000 kroners forskjell mellom versjonene fra Sigma og Canon. Sigma 24-105 koster 6995, mens Canon 24-105mm koster 7999 (priser fra Fotovideo).

Les også: Årets innovative kameraer

Sigma 18-35 f/1.8

Det unike i dette objektivet ligger i spesifikasjonene.

Ingen har noen gang tidligere produsert et zoom-objektiv med fast lysstyrke på imponerende 1.8. Riktignok er den kun tilpasset mindre sensorer (APS-C).

I praksis vil nok dette objektivet kunne sammenlignes med en 2.8-variant i fuillformat, ved å kompensere for både sensorens lystap og utsnittets dybdeskarphet.

Vi har bare prøvd objektivet svært kort tid sammen med Canon 70D, og er forsiktige med å trekke konklusjoner. Men vi kan slå fast at dette er et svært spennende alternativ for fotografer med passende kamera.

Objektivet framstår i samme eksklusive finish som 24-105mm, men har ikke optisk bildestabilisering.

Bildekvalitet

DXOMarks har testet dette objektivet med flere ulike kameraer, og på Canon 70D får den faktisk langt bedre score enn eksempelvis Canons 24-70 f/2.8 L II.

Det er altså rimelig å forvente høy optisk kvalitet på dette objektivet, selv om spesifikasjonene ikke er direkte sammenlignbare med noe annet objektiv.

Objekivet koster 5995 kroner i norske butikker (Fotovideo).

Les også:

Dette er de beste kameramobilene nå  

TV-ene blir større og billigere i 2014  

Denne lille boksen er alt som skal til for en bedre filmopplevelse

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.