T2

Er dette framtidens systemkamera?

Vi har prøvd Sony Alpha 7.

Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
30. des. 2013 - 11:51

Sony A7 og søstermodellen Sony A7r framstår som en av de tydeligste innovasjonene innen fotografi i 2013, ved å være et fullverdig fullformatkamera med ren elektronisk søker.

Hovedforskjellen mellom de to modellene er fokussystemet og at A7r har høyere oppløsning (36 vs 24 megapiksler).

Teknisk Ukeblad har prøvd Sony A7 i noen dager, sammen med kit-objektivet 28-70 f/3.5-5.6.

Se også: Årets innovative kameraer

Størrelse

Den største synlige effekten av å fjerne speilrefleksmekanismen er at kameraet blir fysisk mindre.

Uten optikk er den ikke veldig mye større enn et normalt kompaktkamera, noe som til nå har vært uhørt på et systemkamera med fullformatbrikke.

Vekten på Sony A7 er for eksempel bare 60 prosent av vekten på Canon 6D, et fullformat speilreflekskamera.

Men vi trenger jo et objektiv også.

Det medfølgende objektivet 28-70mm er nesten overraskende stort, gitt sine beskjedne spesifikasjoner og nær-sensor-design. Til sammen får vi et kamera som riktignok er merkbart mindre enn tilsvarende speilreflekskamera, men like fullt for stort til å gå i jakkelomma.

I praksis er det altså ikke særlig mer portabelt enn speilrefleksen, selv om mange vil sette pris på det kompakte designet og lave vekten.

Les også: 10 tips som gjør deg til en bedre fotograf

Lyden

Det er noe lretro over det flate og kantete designet, med mye metall og eksterne knapper.

Kameraet føles eksklusivt. Faktisk føles også lyden av lukkeren både eksklusiv og gammeldags, nesten som om kameraet hadde motorframtrekk. Bare hør:

Ulempen med en såpass markant lyd er selvsagt at den ikke er særlig diskret. Det blir veldig tydelig for alle omkring at det nå tas bilder, og vil helt klart kunne være forstyrrende i mange sammenhenger.

Andre vil sette pris på den mekaniske lukkerlyden.

Les også: Går speilrefleksen mot sin død?

Søkeren

Som erstatning for speilrefleksmekanismen bruker Sony A7 en elektronisk søker, med en oppløsning på 2,4 megapiksler.

Man skulle tro det var nok, men det gir fortsatt ikke helt den samme skarpheten som en optisk søker.

Vi opplever også en markant moiréeffekt på svært mange motiver. En fordel er at det kan gis mer informasjon i søkeren, som innebyget vater og zebra-striper for å kontrollere overeksponering.

Teknologien har kommet langt innen elektroniske søkere, men vi må nok vente en generasjon eller to før det er en fullgod erstatning for den optiske.

Les også: Nikons nye folke-speilrefleks får både wifi og GPS

Bildekvalitet

Sony A7 bruker en fullverdig fullformatsensor, noe som nærmest garanterer for høy bildekvalitet og god ytelse under dårlige lysforhold.

Tester gjort av DXOLabs plasserer kameraet på topp ti blant alle testede kameraer, foran Nikon D4. Sony A7r med sin 36-megapikslers sensor når på sin side helt til topps blant fullformatkameraene. Kun Nikon D800e kommer jevnt, med de samme spesifiksjonene og muligens også den samme faktiske sensoren.

Med andre ord byr Sony A7(r) på absolutt toppklasse når det kommer til bildekvalitet etter normale kriterier.

Les også: Så god er iPhone 5s som kameramobil

Fokus

Sony A7 og A7r bruker forskjellige fokusteknologier.

Vi har ikke sammenlignet de to modellene direkte, men i teorien skal A7 ha en fordel av et hybridsystem med fasedeteksjon på sensoren der A7r byr på mer tradisjonell kontrastdeteksjon.

Med A7 opplever vi at kameraet stort sett finner fokus greit, men ofte etter å ha søkt fokus både foran og bak motivet.

Også her er det et stykke igjen til ytelsen på den tradisjonelle speilrefleksen, men både denne teknologien og dual pixel-teknologien fra Canon tyder på at forskjellen vil utjevnes om kort tid også her. Bare ikke helt i denne modellen. Likevel vil dette fungere utmerket for de fleste formål.

Les også: Dette er de beste kameramobilene nå

Optikk

Ved lansering er bare to objektiver tilgjengelig for A7(r) - kit-objektivet 28-70 f/3.5-5.6 og en 35mm f/2.8. I løpet av de neste månedene skal dette ha vokst til seks tilgjengelige objektiver, og innen 2015 snakker vi om 15 varianter i den såkalte FE-serien.

Det snedige er at kameraene kan bruke eksisterende E-optikk som gir redusert sensorflate og oppløsning, og en rekke andre varianter gjennom diverse adaptere.

Faktisk kan du ta i bruk både dagens og tidligere års optikk fra for eksempel Leica, Nikon og Canon. En spennende mulighet for noen.

Les også: Webkamera i kjøleskapet skal gi deg oversikt

Video

Sony A7(r) har mange gode egenskaper som videokamera, og flere fordeler sammenlignet med det jevne speilreflekskamera.

Den elektroniske søkeren er et pluss i seg selv, optiske søkere fungerer ikke med video. Sony har også funnet plass til både lydinngang og headset-utgang, begge vesentlige fordeler ved filmopptak.

Andre fordeler er optisk bildestabilisering og ren HDMI-feed fra kameraet.  HDMI-uttaket støtter visning av stillbilder i 4K, om du skulle ha en slik skjerm liggende.

Les også: TV-ene blir større og billigere i 2014

Wi-fi

Som ethvert nytt kamera med selvrespekt har Sony A7(r) fått innebygget wi-fi, med en enkel mulighet til å overføre lavoppløste bilder fra kameraet til smartmobilen.

Det har også NFC-støtte for enkelt oppsett med mobiler som støtter dette. Vi synes løsningen fungerer veldig enkelt og greit sammen med den tilhørende appen.

Drømmekamera?

Mange har store forventninger til dette kameraet, som tilbyr kompromissløs kvalitet i en liten og eksklusiv innpakning.

Med dette utgangspunktet vil nok Sony A7(r) være et drømmekamera for mange. Det har sine fordeler og ulemper sammenlignet med både speilreflekskameraer, kompaktkameraer og for den saks skyld mobilkameraer.

Størrelse, søker, hastighet og fokus er alle egenskaper der Sony A7 har funnet sine kompromisser, men altså ikke i den rene bildekvaliteten som er i absolutt toppklasse.

Derfor er dette et av de mest spennende kameraene på markedet akkurat nå.

Les også: Dette blir neste års julegaver

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.