T2

10 tips som gjør deg til en bedre fotograf

 

Tips: Med noen enkle tips kan du ta litt bedre bilder i hverdagen. Foto: Eirik Helland Urke
Tips: Med noen enkle tips kan du ta litt bedre bilder i hverdagen. Foto: Eirik Helland Urke Bilde: Foto: Eirik Helland Urke
Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
24. des. 2013 - 14:25

De beste fotografene har brukt årevis på å lære faget sitt, slik at de har det best mulige utgangspunktet for å ta gode bilder under de fleste forhold.

Men det er kort vei fra å være helt hjelpeløs til å bli en god hverdagsfotograf!

TUs fotograf Eirik Helland Urke har laget ti raske tips som kan gjøre deg til en litt bedre fotograf, enten du bruker et enkelt mobilkamera eller fikk et fancy speilreflekskamera til jul.

1) Finn lyset

Blitsen på kameraet er i de fleste tilfeller å regne som en nødløsning. Se heller etter det naturlige lyset der du befinner deg, enten det kommer rett fra sola, vinduet, en lampe, stearinlys eller andre lyskilder.

Legg merke til hvordan skyggene og refleksjonene oppfører seg. Flytt på deg selv, motivet eller lyskildene for å få et mer levende bilde.

Les også: Årets innovative kameraer

2) Ta skarpe bilder

Det er mye som skal stemme for at alle bildene dine blir skarpe.

Selve fokuseringen må selvsagt være riktig, enten det skjer automatisk eller manuelt. Pass på at det viktigste i bildet blir skarpt, enten det er i forgrunnen eller bakgrunnen av motivet. Som regel viser en markør i søkeren eller på skjermen hva som kommer i fokus.

Neste steg er å unngå uønskede bevegelser i bildet. Hold kameraet i et stødig grep, spesielt hvis det er lite lys der du fotograferer. Prøv å oppnå en kort lukkertid for å fryse bevegelser (se punkt 4 og 7).

Teleobjektiver, stor bildebrikke, nære motiver og bevegelser er faktorer som gjør det mer krevende å få riktig fokus.

Les også: Nå kan du lage din egen Street View

Bruk lyset: Det eksisterende lyset gir nesten alltid best resultat. Foto: Eirik Helland Urke <i>Foto: Eirik Helland Urke</i>
Bruk lyset: Det eksisterende lyset gir nesten alltid best resultat. Foto: Eirik Helland Urke Foto: Eirik Helland Urke

3) Ta vare på originalbildene

Fotografér i den best mulige kvaliteten kameraet gir deg mulighet til, enten det er såkalt raw-format eller store jpeg-bilder.

Raw-format krever egne programmer for å behandle, men gir deg mulighet til å endre hvitbalanse, eksponering, skarphet og andre innstillinger etter at bildet er tatt. Ikke la deg friste til å gå ned på kvaliteten for å få bedre plass på minnekortet, da kan du heller overføre bildene oftere eller kjøpe et større kort.

Ingenting er så irriterende som å fange et fantastisk motiv, for så å oppdage at det har feil hvitbalanse eller er for lite til å henge på veggen.

Ved å ta vare på originalen får du best mulig kvalitet, og bevarer samtidig minnene for ettertiden.

Gigapikselfoto: Se hver minste detalj i hovedstaden

4) Frys bevegelsene

Å fryse en bevegelse er noe av det fineste fotografier kan gjøre, men også noe av det mest krevende. Du har lite kontroll, kort tid på deg og teknikken må sitte.

Som regel ønsker du en kort lukkertid for å fryse bevegelsene, helst 1/250 sekund eller raskere - avhengig av motivet. Automatikken vil som regel gi deg rask lukkertid i dagslys. I tillegg må du passe på at bildet er i fokus.

Mange kameraer har en såkalt følgefokus, som gjør at fokuspunktet i søkeren holdes skarpt så lenge du holder utløserknappen halvt eller helt nede. Hvis ikke kan det lønne seg å fokusere på forhånd der du vet noe skal skje.

Ta mange bilder, og slett heller de som ikke fungerer. Da fanger du lettere det perfekte øyeblikket.

Frys øyeblikket: Kort lukkertid, følgefokus og et våkent øye gjør det lettere å fange øyeblikket som fotograf. Foto: Eirik Helland Urke
Frys øyeblikket: Kort lukkertid, følgefokus og et våkent øye gjør det lettere å fange øyeblikket som fotograf. Foto: Eirik Helland Urke Foto: Eirik Helland Urke

Les også: Norsk selskap leverer teknologi til fire av de seks største mobilkameraprodusentene

5) Rediger bildene

De færreste bildene er helt perfekt rett fra kameraet. Ved hjelp av et redigeringsprogram kan du gjøre bildet mye bedre!

Har du brukt raw-format kan du stille på hvitbalanse og eksponering i etterkant, og uansett format kan du få bedre farger, kontrast og utstnitt ved enkle grep.

Instagram og andre fotofiltre gir raske resultater, med Photoshop eller andre avanserte programmer har du full kontroll på resultatet.

6) Lær å bruke kameraet ditt

Joda, det er lov å lese manualen som fulgte med kameraet.

Med dagens utvikling er det helt sikkert noen funksjoner du ikke kjenner fra før, eller som er plassert på steder du ikke umiddelbart finner dem.

Hvordan stiller du inn best mulig kvalitet, eller øker lysfølsomheten med høyere ISO? Dette er verdifull kunnskap på veien mot bedre bilder.

Les også: Så god er iPhone 5s som kameramobil

7) Lær hvordan lukker, blender og ISO fungerer sammen

Sammenhengen mellom lukker, blender og lysfølsomhet (ISO) er blant nøkkelkunnskapene for gode fotografer. Det er enkelt og komplisert på samme tid.

Hvor lyst bildet blir (eksponeringen) avgjøres av kombinasjonen mellom lukker, blender og ISO.

Disse tre faktorene henger sammen, trinn for trinn. Hvis du for eksempel øker lukkertiden med ett trinn og senker ISO tilsvarende med ett trinn, har du nøyaktig samme eksponering.

Lukkeren bestemmer varigheten på eksponeringen (feks 1/60, 1/125, 1/250 sek), blenderen er lysåpningen (feks 2.8, 4, 5.6) mens ISO beskriver lysfølsomheten på sensoren (feks 400 ISO, 800 ISO, 1600 ISO).

Disse tre faktorene påvirker bildet på ulike måter, og ved å kontrollere dem kan du også påvirke hvilke egenskaper du vil gi bildet. Kort lukkertid fryser bevegelser, liten blenderåpning gir stor dybdeskarphet og lav ISO gir bilder uten støy/korn. Motsatt gir lang lukkertid bevegelse i bildet, stor blenderåpning gir liten dybdeskarphet og høy ISO gir korn/støy i bildet.

Ettersom lysmengden er konstant, gjelder det å finne det perfekte kompromiss mellom disse tre faktorene.

Les også: Nikons nye folke-speilrefleks får både wifi og GPS

8) Fang noe unikt

Det er så lett å ta de opplagte bildene når noen står på en scene, pakker opp en gave, stiller seg opp til familiebilde eller løper i mål.

Prøv å tenke på hvordan bildene dine kan bli unike! Ha kameraet klart, og finn de uvanlige øyeblikkene der ikke alle ser stivt inn i kameraet.

Variasjon: Prøv å se de opplagte motivene fra en annen vinkel. Foto: Eirik Helland Urke
Variasjon: Prøv å se de opplagte motivene fra en annen vinkel. Foto: Eirik Helland Urke Eirik Helland Urke

Les også: Startet i en garasje på Hamar, nå høster de internasjonal anerkjennelse

9) Flytt på deg - tenk komposisjon og bakgrunn

En vanlig feil er å ignorere hvordan bakgrunnen i bildet ser ut, med den følge at den tar all oppmerksomheten fra hovedmotivet.

Bakgrunnen skal henge naturlig sammen med forgrunnen. Hvis bare forgrunnen er interessant, bør du gjøre bakgrunnen mest mulig nøytral eller uskarp. Hvis bakgrunnen gir en viktig miljøskildring, bør du passe på at det passer inn med forgrunnen.

Se på hvilke linjer bakgrunnen danner, eller om bakgrunnen kan "ramme inn" forgrunnen. Viktigst: Tenk på HELE bildet, ikke bare hovedmotivet.

10) Øv, øv, øv

Med dagens digitalkameraer er det ingen grunn til å spare på bildene.

Ta mange bilder! Vær selvkritisk, og ta nye bilder hvis de første ikke holder mål.

Til syvende og sist er det bare øvelse som kan gjøre deg til en fotomester.

Les også:

Dette er de beste kameramobilene nå  

Samsungs nye bildesensor skal gi langt bedre bilder i dårlig lys  

Nå kommer Nokias megapiksel-monster til Norge  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.