INDUSTRI

Produsenten tar hele regninga for rust-problemene på NH90

NH90-skandalen går mot en løsning.

Alarmen gikk da det ble avdekket uvanlig mye korrosjon både på nederlandske (nærmest) og franske NH90-helikoptre som hadde operert til sjøs i 2013.
Alarmen gikk da det ble avdekket uvanlig mye korrosjon både på nederlandske (nærmest) og franske NH90-helikoptre som hadde operert til sjøs i 2013. Bilde: NH Industries
17. des. 2014 - 14:48
Vis mer

Nederland stoler på at produsenten har skjerpet seg og gir korrosjonsplagede NH90-helikoptre en ny sjanse.

Sa stopp

Tidligere i år satte nederlenderne leveransene på hold etter at korrosjonen og slitasjen på helikoptrene de allerede hadde fått viste seg å være langt alvorligere enn forventet.

Det nederlanske forsvarsdepartementet har nå blitt enige med NH Industries om å gjenoppta NH90-leveransene.

Det kommer fram i en redegjørelse forsvarsminister Jeanine Hennis-Plasschaert la fram for parlamentet tirsdag.

Nederland har ni NH90 NFH (fregattversjon som ligner de norske) og ytterligere sju helikoptre i bestilling.

Les også: Nå skal denne verdensrekordholderen pensjoneres

Fullt ansvar

Ifølge redegjørelsen tar produsenten nå fullt ansvar og tar hele regninga for reparasjoner og redesign, samt at de har lagt fram en tillitsvekkende plan for videre arbeid med korrosjonsproblematikken.

Ifølge den siste rapporten fra Nederland er det funnet løsning på 75 av 100 identifiserte korrosjonspunkter. Av disse løses 56 ved strukturell modifikasjon og 19 ved nye vedlikeholdsrutiner.

De siste problemene gjenstår det fortsatt analysearbeid med.

Uansett er tilliten gjenvunnet og Nederland regner med å ta imot de neste to helikoptrene like over nyttår, maskiner som har stått ferdig i Italia i mange måneder.

Les også: Nordsjø-helikoptre får stealth-teknologi

Avslørende rapport

I fjor ble det avdekket store korrosjonsproblemer på franske og nederlandske NH90-helikoptre relativt kort tid etter at de hadde blitt tatt i bruk i sjøoperasjoner.

Nederland hadde hatt to NH90 i sving i Karibia og på piratjakt i Adenbukta, og disse korroderte langt mer enn vanlig etter å ha fløyet knapt 250 timer i saltvannsomgivelser.

Nederlands nasjonale luft- og romfartslaboratorium (NLR) analyserte korrosjonsomfanget og utga i sommer denne rapporten (NLR-CR-2014-129) som for både produsent og andre NH90-kjøpere må være noe alarmerende lesning:

Her gikk NLR i detalj inn på 92 korrosjonstilfeller fordelt på så godt som hele helikoptret og som skyldtes utilstrekkelig korrosjonsbeskyttelse, feil materialvalg, feil design og feilproduksjon.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: – Den største helikopter-nyheten på 30 år

Den nederlandske 860-skvadronen var først med å ta i bruk NH90 NFH med full operativ kapasitet (FOC) høsten 2012.
Den nederlandske 860-skvadronen var først med å ta i bruk NH90 NFH med full operativ kapasitet (FOC) høsten 2012.

Ikke på norske helikoptre

Teknisk Ukeblad har flere ganger det siste året spurt Forsvaret om det er oppdaget korrosjon i uvanlig stort omfang også på de norske NH90-helikoptrene.

Svaret har vært nei.

Senest i juli, men da med forbehold om at de norske helikoptrene i mindre grad enn nederlandske og franske på dette tidspunktet var blitt eksponert for sjø.

Siden da er imidertid en større del av den operative test og evalueringen trukket ut til kystvaktskipene.

– Det er fortsatt ikke avdekket noen tilsvarende problemer på våre helikoptre, sier kommunikasjonssjef Stian Roen i Luftforsvaret nå.

Les også: Slik blir 40 år gamle Sea King mer moderne

Problemer på tidlig 80-tall

Norge venter nå på den sjette og siste av den første puljen helikoptre i en midlertidig versjon (såkalt initiell operativ kapasitet, IOC).

Uavhengig av eventuelle korrosjonsproblemer, er dette maskiner som skal tilbake til fabrikken i Italia for oppgradering på et senere tidspunkt.

Å utføre kystvaktoppdrag fra fartøy i norske farvann er utvilsomt blant de tøffeste operasjonene man kan utsette et helikopter for.

Etter det Teknisk Ukeblad får opplyst, var det også på Lynx-maskinene utfordringer knyttet til uvanlig mye korrosjon i innfasingsperioden for over 30 år siden.

Lynxen er pensjonert

Ifølge 139. Luftving er målet er å ha de første NH90-helikoptrene operative for Kystvakten i løpet av våren 2015, uten at det legges skjul på at dette er utfordrende.

Fra nyttår er Westland Lynx-helikoptrene til Kystvakten pensjonert for godt og jobben skal overtas helt og holdent av NH90.

Les også:

Slik blir USAs nye militærhelikoptre

Her er det nye nordsjøhelikopteret fra Airbus

Slik kan oljearbeiderne fly lengst ut i Barentshavet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.