OLJE OG GASS

Prisdryss fra Rystad

Oljefinnerne fra Lundin delte årets hederspris under Gullkronen-arrangementet til Rystad Energy.

Vinner: Hans Christian Rønnevik fra Lundin med Gullkronen. Han deler hedersprisen med Torstein Sannes, som ikke var til stede. Vinneren flankert av Helge Keilen (t.v.) og Jarand Rystad.
Vinner: Hans Christian Rønnevik fra Lundin med Gullkronen. Han deler hedersprisen med Torstein Sannes, som ikke var til stede. Vinneren flankert av Helge Keilen (t.v.) og Jarand Rystad. Bilde: Tore Stensvold

Hans Christian Rønnevik og Torstein Sannes fra Lundin fikk hedersprisen for sin utrettelige innsats og evne til å finne olje der andre har gitt opp.

Alderen og det faktum at de to fikk gavepensjon fra StatoilHydro etter fylte 58 år, ble trukket fram av jurymedlem Helge Keilen og Jarand Rystad.

Rønnevik mottok prisen på vegne av de to og påpekte at han gikk fra en jobb og begynte å motta pensjon, men at han slett ikke er noen pensjonist. Ikke har han tenkt å gi seg med det første heller.

E&P

Det ble delt ut fem priser innen E&P (exploration and production).

Nykommer: I klassen for Årets nykommer, var disse fem nominert: Atlantic Petroleum, Tullow Oil, Cairn Energy, Explora Petroleum. Vinneren ble britiske Tullow Oil. Selskapet var raskt ute med å takke for prisen og oppfordre noen av de 1000 deltakerne på festen til å søke nye jobber.

– Vi kommer til å trenge mange nye ansatte, ble det sagt.

Oppdageren: Årets Explorer – eller Oppdager, ble Bridge Energy. 

Her var også Total, Wintershall og  RWE Dea nominert.

Business-utvikler: Kampen om prisen Årets Forretningsutvikler ble utkjempet mellom OMV, Tullow Oil, Wintershall og Total/Exxon Mobil.

Det var Wintershall som stakk av med prisen.

Prosjektutvikler: Prosjektutvikler-prisen sto mellom Statoil (Gudrun, Dagny, Valemon), Total (Atla), Lundin (Edvard Grieg), Det Norske (Ivar Aasen) og Statoil (Fast-Track-konseptet).

Vinneren her ble Statoil med sin Fast-track-filosofi. Ved å standardisere subsealøsninger, er prosjekttiden halvert fra første tegning til produksjonsstart.

Operatør: Årets operatør ble ConocoPhillips for sin utrettelige og suksessfulle jobb på Ekofiskfeltet. Det er dømt nord og ned og stengt mange ganger, men fortsetter å produsere. 

De fem nominerte var Marathon Oil (Alvheim), Statoil (Åsgard), ConocoPhillips (Ekofisk) og Statoil (Heidrun).

Les også: Brenner så mye gass at det er synlig fra verdensrommet

Oljeservice

I klassen for oljeservice ble det delt ut tre priser; Nykommer av året, Globetrotter og Årets forretningssuksess.

Fersking: Nominerte nykommere (New Venture of the Year):  Aptomar, Sekal, Cre8, ScanWell.

Lille Cre8 (uttales create) takket for tilliten en rekke modige selskaper har gitt den lille nykommeren.

Globetrotter: I kategorien for selskaper som lykkes med internasjonalisering, eller globalisering, var de fem nominerte: Interwell, DOF Subsea, SPT Group, Norsafe.

Livbåtprodusentene Norsafe fikk prisen og påpekte at de produserer noe som ingen egentlig vil bruke.

Suksess: I kategorien Forretningsuksess vant Aker Solutions. Juryen trakk fram deres evne til å komme tilbake og erobre flere markeder, spesielt på subseautstyr.

Øvrige nominerte: National Oilwell Varco, Subsea 7, TGS.

Ønsker konkurrenter

Grunnleggeren, Jarand Rystad, var strålende fornøyd med årets tildelinger.

– Det er mange nykommere som hevder seg. Det viser at det er riktig å slippe til nye selskaper som bringer inn nye ideer, letemetoder og teknologier, sier Rystad til Teknisk Ukeblad.

Han trekker blant annet fram Tullow Oil.

– Det startet som et enmannsforetak i Storbritannia for 15 år siden. I år vant det en pris og var nominert til enda en. Det ser ut til at britiske selskaper får øynene opp for norsk sokkel, sier Rystad.

Han mener det er plass til mange flere på norsk sokkel.

– Statoils markedsandel på norsk sokkel går ned, både i andel leteareal og funn. Det er sunt at Statoil får konkurranse, sier Rystad.

Les også: Denne bakterien skal gi økt oljeproduksjon

Konsulent og analyse

Rystad startet Rystad Energy i 2004 som et uavhengig konsulent- og analyseselskap. Han mente det var mye å hente på å samle og strukturere omfattende informasjon, blant annet i databaser. 

Målet var å gjøre bransjen mer transparent slik at avgjørelser hos myndigheter, olje- og energiselskaper skal tas på best mulig grunnlag.

Konsulentvirksomheten finansierer oppbyggingen av databaser som så danner grunnlag for nye kommersielle produkter. Rystad Energy selger også forskningsrapporter.

Les også:

Denne gjengen gjør jobben der både dykkere og roboter må gi opp

Slik vil en havbunnsfabrikk kunne fungere

Her klatrer Linda utenpå plattformen  

Les mer om: