T2

Prepper ski med skrape og vinkelsliper

Utfordrer skismøringsgigantene.

Tilhengerne mener ski behandlet med stålsikling og vinkelsliper får bedre glid enn ski som er glidet, spesielt under lange skirenn. Her fra Vasaloppet.
Tilhengerne mener ski behandlet med stålsikling og vinkelsliper får bedre glid enn ski som er glidet, spesielt under lange skirenn. Her fra Vasaloppet. Bilde: Steven Hale/Wikimedia Commons
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
25. des. 2012 - 10:20

På lange skiturer kan ski skrapet med en stålsikling og polert med vinkelsliper få bedre glid enn ski som er behandlet med glidvoks og pulver.

Det mener tilhengerne av metoden til russeren Leonid Kuzmin.

Kort fortalt går Kuzmins metode ut på å bearbeide skisålen istedenfor å tilføre voks og/eller pulver for å få bedre gli.

TEST: TEST: Pulsklokker med innebygget GPS

Polerer med vinkelsliper

Metoden går ut på å stålsikle skiene samt å eventuelt etterpå polere dem med en børste på vinkelsliper satt inn med fluorpolymer.

Børsten skal legge igjen et tynt og glatt lag med fluorpolymer på sålen.

Jan Vidar Skaug ved Skaugsport er en av tilhengerne av den alternative metoden.

– Jeg har gode erfaringer med Kuzmin-sikling og polering, særlig på lengre skiturer, forteller han i en epost.

Han har forhandlet og brukt Kuzmin-siklinger i 4-5 år. Grunnen til at man med denne metoden bruker vinkelsliper til polering, er at den har langt høyere omdreiningshastighet enn en drill. Sålen blir meget fin og glatt, ifølge Skaug.

Les også: 

Sparer tid

Prepping med Kuzmin-sikling og polering tar omtrent 10 minutter for ett par ski. Tradisjonell gliding med innsmelting av voks, sikling og børsting tar omtrent en time, ifølge Skaug.

Lenoid Kuzmin prepper ski med vinkelsliper
Prepping med Kuzmin-sikling og polering tar omtrent 10 minutter for ett par ski. Tradisjonell gliding med innsmelting av voks, sikling og børsting tar omtrent en time, ifølge Skaug.Lenoid Kuzmin polerer ski med vinkelsliper. Kuzmin

På ulike nettforum forteller ivrige langrennsfedre om hvor mye tid de sparer på å fikse familiens ski med denne teknikken.

Skaug mener at gliprodukter som flytende fluor og Gallium først og fremst har sin styrke på korte distanser opptil 5-7 kilometer. På lengre distanser mener han at stålsikling og polering har sin store styrke. Årsaken er at en såle som ikke er glidet, tar opp mindre skitt fra snøen, ifølge Skaug.

– De som går lange turløp opplever at de får bedre og bedre  gli etter lengre de går i forhold til de som har glidet ski og lagt på pulver, forteller han.

Les også: Dette er den nye norske superradaren

Kontroversiell

Leonid Kuzmin, som står bak den alternative preppeteknologien, skapte bråk i skimiljøet da han i 2006 presenterte avhandlingen "Investigation of the most essential factors influencing ski glide".

Avhandlingen konkluderer med at gliding av ski med voks er en dårligere metode enn å stålsikle sålen.

– Spennende oppdagelser

Hans Olav Hamran, som er aktuell med  e-boken «God gli», er noe mer skeptisk. Boken hans om skiprepping har forøvrig inntatt toppen av iTunes' liste over de mest kjøpte e-bøkene i Norge i desember.

– Måten konklusjonene til Kuzmin har blitt benyttet på, kan det stilles spørsmål ved, men flere av oppdagelsene hans er spennende, sier Hamran.

Kort fortalt mener Kuzmin at ski med glider fungerer dårligere enn stålsiklede ski fordi glideren trekker til seg forurensning. "Den allmenne oppfatningen av hans konklusjoner er at gliding av ski er bortkastet og ødelegger glien", skriver Hamran i boka.

– Det Kuzmin egentlig beviser er at myk glider og forurensning i løypa er en katastrofe. Han gjør sine undersøkelser om våren når det er mye forurensning i løypa. Med myk glider vil forurensning feste seg i skiene og glien bli katastrofal, forteller Hamran.

Skientusiasten leder også skigruppa til IL Koll i Oslo.

Hamran mener testresultatene i avhandlingen ville blitt annerledes dersom Kuzmin hadde brukt en hard blå glider eller gjort testene på kalde, rene forhold.

– Han glider rett og slett feil, mener Hamran.

Les også: Disse sensorene hjelper norske utøvere til OL-gull

Skaper små kratere i sålen

Ifølge Hamran blir en skisåle som er stålsiklet med en Kuzmin-sikling vannavvisende på grunn av strukturen som oppstår. Redusert kontaktflate gir økte vannavstøtende egenskaper, dette er beskrevet som lotuseffekten.

Et sterkt forstørret bilde av en skisåle behandlet med en Kuzmin 011 Universal stålsikling. Sålen blir full av små kraterliknende formasjoner. Disse er med på å gi sålen mer vannavstøtende egenskaper.
Ifølge Hamran blir en skisåle som er stålsiklet med en Kuzmin-sikling vannavvisende på grunn av strukturen som oppstår. Redusert kontaktflate gir økte vannavstøtende egenskaper, dette er beskrevet som lotuseffekten.Et sterkt forstørret bilde av en skisåle behandlet med en Kuzmin 011 Universal stålsikling. Sålen blir full av små kraterliknende formasjoner. Disse er med på å gi sålen mer vannavstøtende egenskaper. Hans Olav Hamran i "God Gli"

"Strukturen Kuzminsiklingen setter er interessant fordi sålen gir god vannavstøting", skriver Hamran i boka.

Han mener teknikken kan fungere bra ved varmere forhold enn minus tre grader og der hvor det er mye forurensning i snøen.

– To forhold hindrer da gli: det er for mye vann, som gir vannsug og forurensningen skaper friksjon, forteller forfatteren.

Er det kaldere enn minus syv grader vil det være for lite vann i snøen, og Kuzmin vil ikke gi samme effekt, ifølge Hamran.

– Ved kalde forhold og nysnø, vil spisse snøkorn være katastrofalt for en Kuzminsåle som likner en borrelås. En såle med hard glider vil fungere mye bedre, med eller uten fluor, forteller Hamran.

Les også: Verdens raskeste sykkel

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.