INDUSTRI

Pilotene ba om å få fly uvanlig rute

Leter etter savnet indonesisk passasjerfly.

Et Airbus-fly fra selskapet Air Asia på vei inn til landing utenfor Indonesias hovedstad Jakarta.
Et Airbus-fly fra selskapet Air Asia på vei inn til landing utenfor Indonesias hovedstad Jakarta. Bilde: REUTERS
28. des. 2014 - 13:02

Det pågår leting etter et AirAsia Indonesia-fly med flere enn 160 mennesker om bord som er meldt savnet på vei fra Indonesia til Singapore.

Pilotene ba om å få fly en uvanlig rute da flyet forsvant fra radaren.

Redningsoperasjon

Det asiatiske lavprisselskapet AirAsia opplyste søndag at det er iverksatt en lete- og redningsoperasjon etter flyet, hovedsakelig konsentrert rundt et område vest for øya Borneo.

Flyet, av typen Airbus 320-200 med flightnummer QZ 8501, var på vei fra Surabaya i Indonesia til Singapore.

På grunn av dårlig vær i området ba pilotene om å få fly en uvanlig rute før de mistet kontakten med flygelederne, ifølge tjenestemannen Hadi Mustofa i det indonesiske transportdepartementet.

Klokken 6.16 lokal tid var flyet fortsatt på radaren, men to minutter senere var det ikke lenger kontakt med flyet, opplyser Joko Muryo Atmodjo, som leder avdelingen for luftfart i Indonesias transportdepartement, på en pressekonferanse på den internasjonale flyplassen i Juanda i Surabaya søndag morgen.

Da flyet forsvant fra radaren, hadde det fortsatt nok drivstoff til fire timers flytid, ifølge Atmodjo.

Les også: Slik skal det bli lettere å finne flyvrak i havet

Frykter styrt

Luftfartsmyndighetene i Singapore opplyser at flyet befant seg i indonesisk luftrom da kontakten med flygelederne i Jakarta ble brutt. Ifølge Indonesias transportdepartement var flyet på vei over Javasjøen, som ligger mellom øyene Borneo, Java og Sumatra, da kontakten ble brutt. Søket er derfor foreløpig konsentrert rundt et område vest for øya Borneo.

– Vi tror det er et sted mellom byen Tanung Pandan og Kalimantan, sier Atmodjo til nyhetsbyrået AFP.

Den indonesiske avisa Jakarta Globe siterer en talsperson fra indonesiske myndigheter som sier at et redningsteam er sendt til et område rundt 145 kilometer unna øya Belitung, etter at vitner skal ha sett at flyet «sirkulerte over havet nær øya for å unngå uværet, da det ble rammet av kraftig turbulens og krasjet i sjøen». Dette er imidlertid ikke bekreftet av øvrige myndigheter.

Singapores marine og luftforsvar har tilbudt seg å delta i søket. Også Australias utenriksminister Julie Bishop sier landet tilbyr seg å bistå i søk- og redningsarbeidet.

Det var ventet å være framme klokken 1.30 natt til søndag norsk tid.

Les også: Slik skal norsk teknologi bidra til å finne MH370

Barn om bord

155 passasjerer og sju besetningsmedlemmer skal være om bord på flyet. Blant disse skal det være 156 indonesiere, tre sørkoreanere, én malaysier, én franskmann og én person fra Singapore. Det er trukket tilbake opplysninger om at det skulle være én brite om bord, som angivelig var en del av flypersonellet.

138 av passasjerene er voksne, mens 17 er barn, ifølge indonesiske myndigheter. Blant barna skal det være én baby. Det befinner seg ikke nordmenn på flyet som det norske utenriksdepartement kjenner til, opplyser departementets pressevakt Rune Bjåstad.

Av flypersonell var to piloter om bord i flyet, i tillegg til fire flyverter og en ingeniør, opplyser Indonesias transportdepartement.

– På det nåværende tidspunktet har vi dessverre ikke mer informasjon om statusen til passasjerene og besetningsmedlemmene, heter det i en uttalelse fra det asiatiske lavprisselskapet AirAsia.

På nettsiden til flyplassen i Singapore var flygningen QZ 8501 fortsatt merket «forsinket» tidlig søndag morgen norsk tid.

Får Twitter-støtte

– Det gjør meg trist å høre om det savnede flyet. Mine tanker er hos passasjerene og deres familier, skriver statsminister i Singapore, Lee Hsien Loong, på sin Twitter-konto.

Airbus-maskinen, som tilhører flyselskapet AirAsia – som har hovedbase i Malaysia – er blitt meldt savnet mot slutten av det som har vært et katastrofalt år for malaysisk luftfart.

I mars i år forsvant et fly fra selskapet Malaysia Airlines med 239 mennesker sporløst på vei fra Kuala Lumpur til Beijing i mars. På sin Twitter-konto oppfordrer Malaysia Airlines AirAsia søndag til å «være sterke».

– Våre tanker og bønner er med familie og venner til dem om bord på QZ8501, skriver selskapet.

Noen måneder etter at Malaysia Airlines-flyet forsvant, ble et annet fly fra samme selskap skutt ned over Ukraina. Alle de 298 menneskene om bord, hvorav to tredeler var fra Nederland, ble drept.

Les også:

Her er Dassaults nye flaggskip

Produsenten tar hele regninga for rust-problemene på NH90

Nå trener F-35 og F-22 sammen for første gang  

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.