T2

Perfekt i kompakte stuer

TEST: Her går design og valg av materialer hånd i hånd med lydkvaliteten.

Dali Fazon Sat 5.1 er en lekker hjemmekinopakke med meget god lyd. Men den koster.
Dali Fazon Sat 5.1 er en lekker hjemmekinopakke med meget god lyd. Men den koster. Bilde: Dali
Håvard Holmedal
29. juli 2012 - 09:55

Noen vil kanskje si at det er litt drøyt å betale rundt femten tusen kroner for fem meget kompakte høyttalere og en liten subwoofer.

Det mener i utgangspunktet jeg også, men i dette tilfellet må jeg innrømme at Dali langsomt og sikkert malte i stykker nesten ethvert argument jeg måtte ha for å diskreditere kompakte høyttalere i hjemmekinoen.

Til stutt stod jeg kun igjen med kun et fattig og lusent argument, og det er at de fortsatt ikke kan spille særlig høyt.

Kabinetter av aluminium

Det er absolutt ikke noe galt med treverk, spon og MDF som materialer i høyttalerkabinetter, men aluminium gir noen muligheter som er unike.

Du kan selvsagt forme aluminium omtrent som du vil, men materialet behøver heller ikke være spesielt tykt, slik at det i ganske så kompakte enheter blir langt mer plass på innsiden enn om det skulle vært benyttet tre.

I tillegg er det også langt lettere å komme opp med smarte plassering- og opphengsløsninger.

Fazon Sat kan dermed plasseres omtrent som du ønsker. De ser riktig flotte ut på en hylle, men trives også godt direkte montert på veggen ved siden av den store flatskjermen din.

Dybden til høyttaleren med veggfestet er kun 13 centimeter, og det er få skjermer som er særlig grunnere enn det. Alternativet er helt flate høyttalere, men her er det få virkelig gode alternativer å velge mellom uten at prisen blir et stykke høyere.

TEST: Her funker det med høyttalere på veggen

Liten subwoofer

Kompakte høyttalere har noen bakdeler. Det er problemer med å få laget de spesielt effektive, dynamikken er ofte begrenset og de spiller ikke bass - noen ganger ikke i det hele tatt. Når det gjelder bassen er dette løst ved å koble til Fazon Sub 1.

Selv om subwooferen er av det kompakte slaget gjør denne at du får like mye bass som om du hadde hatt et par middels store gulvstående høyttalere ved siden av TV-en.

For den hjemlige interiørarkitekten er ikke dette alltid ønskelig – for å si det forsiktig, men det å inngå et kompromiss og få lov til å plassere en liten og ganske elegant boks borte i et hjørne i TV-stua, er nok mer realistisk.

Fazon Sat har en 28 mm diskant med membran av stoff og et 4.5 tommer stort bass-/mellomtone-element med Dali sitt spesielle papirmembran med innpressede trefibre.

Subwooferen har en 90 watt forsterker som kan yte 150 watt i korte sekvenser, og som driver et element på 6.5 tommer. Som alle forstår er dette ikke et system man plasserer i et dedikert kinorom  - hvis det da ikke er av det knøttlille slaget.

For alle som er nervøse for at subwooferen skal ta for mye plass og dermed skape dårlig stemning i heimen, kan Fazon Sat sine kompakte mål på 23x25x25 muligens dempe antydningen til uro en smule.

TEST: KEF R900 - Ekte highend-høyttalere på billigsalg

Lyden av kompakthet

Små høyttalere spiller ikke lenger smått. Det er ingen forskjeller på Fazon Sat og en større høyttaler annet enn at den ikke klarer å henge med i bassen.

Lydbildet er stort og høyt, det har flott bredde og utmerket dybde. Samtidig er fokus på instrumenter og stemmer i lydbildet av høy klasse.

Dette har nok litt å gjøre med at kabinettet er meget dødt og dermed ikke sprer rundt seg med skjemmende resonanser.

I diskant, mellomtonen og i den øvre delen av bassområdet er disse minst like gode som store gulvstående høyttalere som koster omtrent det dobbelte og mer for paret.

Fazon Sat spiller i forhold til andre kompakte høyttalere så lite bass at jeg knapt vil anbefale å bruke dem uten en subwoofer.

Det at de ikke spiller bass gjør at lyden veldig ofte blir oppfattet som litt slank og noen ganger litt lys, men når høyttaleren allerede i utgangspunktet er ganske rett frem og direkte kan lydopplevelsen føre til mer irritasjon enn glede.

TEST: Hjemmekinoreceivere -  Hjemmekino til folket

Får pondus

Ved å koble til subwooferen skjer det derimot morsomme ting. Den lyden som i utgangspunktet var litt slank legger på seg betydelig med vekt, og med ett er dette et behagelig og lystbetont lytteprosjekt.

Jeg begynte å høre på litt musikk og fant ut at det går utmerket i mindre rom. Subwooferen viser seg å være litt forsiktig, men med rom under 25 kvadratmeter eller der omkring, bør dette gå helt greit.

Høyttaleren har en lett, spillevillig stil som kler det aller meste av musikk meget godt. Det er overraskende mye detaljer, og lydbildet er svært ryddig og velformet.

Det er litt vanskelig å finne de rette innstillingene, man når man får tuklet litt med innstillingene og endelig fått balanse mellom subwooferen og satellittene, er det mulig å spille alle typer musikk med godt resultat. 

Til film er dette stor stas, eller så stor stas som det faktisk er mulig å få kjøpt seg til denne prisen. Kravet er at du ikke spiller grisehøyt hver gang du slår på anlegget, og at rommet ditt også er i kompaktklassen.

TEST: Har du LP-er, er dette maskinen du skal ha

Konklusjon

Skal du ha et kompakt anlegg og samtidig stiller store krav til lydkvaliteten, er Dali Fazon Sat 5.1 nesten det perfekte systemet.

Det spiller nemlig akkurat slik det skal og lager masse moro i TV-kroken hjemme.

Den eneste begrensningen er volum og ekte, brønndyp bass som virkelig får skjelettet til å skrangle.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

Alt du bør vite om 3DTV

NSB-sjefen kan ikke love bedre wifi i år

De beste TV-kjøpene

Vanntett ned til 1,5 meters dyp  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.