OLJE OG GASS

Pågår kamp om hvem som skal være Norges «energihovedstad»

Norges delegasjon til oljemessen i Houston følger oljeprisen. Internt i delegasjonen kjempes det om tronen som energihovedstad. Er det smart?

Nordmenn har valfartet til «oljemessen» i Houston i 50 år. Årets deltakerantall nådde 275, som er høyere enn på mange år.
Nordmenn har valfartet til «oljemessen» i Houston i 50 år. Årets deltakerantall nådde 275, som er høyere enn på mange år. Foto: NTB Scanpix/Reuters/Loren Elliott
Jan M. MobergJan M. MobergTeknologiredaktør
14. mai 2019 - 16:30

Ett av suksess-kriteriene for miljøet i Rogaland har vært at de jobber sammen. I dag er hele 16 kommuner i regionen partnere i Greater Stavanger

Nordmenn har valfartet til «oljemessen» i Houston i 50 år. I mange av disse årene har Stavanger-miljøet sendt en årlig delegasjon hjemmefra. Årets deltakerantall nådde 275, som er høyere enn på mange år. Attraktiviteten skyldes naturlig nok at oljeprisen igjen er på akseptable nivåer og at delegasjonen nå også omfatter miljøer utenfor området definert av arrangøren, Greater Stavanger.

Lykkeland  

Alle som har sett TV-serien Lykkeland har fått innsyn i hvorfor og hvordan Stavanger endte opp som den norske oljehovedstaden. En tittel byen og nabokommunene har pleiet og beholdt siden.

Ett av suksesskriteriene for miljøet i Rogaland har vært at de jobber sammen. I dag er hele 16 kommuner i regionen partnere i Greater Stavanger. En gruppering som i mange år – naturlig nok – stod alene som arrangør av den største årlige delegasjonsreisen til OTC i Houston. 

Også i dag blir det forsinkelser og innstillinger i togtrafikken i Oslo-området på grunn av signalfeil mellom Bryn og Grorud.
Les også

Ny signalfeil ga problemer for tog­trafikken i Oslo-området

I noen år reiste Bergen-miljøet med sin egen delegasjon. Og etter hvert meldte også Østlandet seg på med Energy Valley (tidligere Subsea Valley). 

ONS-sjef Leif Johan Sevland gjenopplivet i år det internasjonale ONS-seminaret på den internasjonale oljemessen i Houston. <i>Foto:  Jan M. Moberg</i>
ONS-sjef Leif Johan Sevland gjenopplivet i år det internasjonale ONS-seminaret på den internasjonale oljemessen i Houston. Foto:  Jan M. Moberg

Etter en stund ble det tydelig litt tullete å reise hver for seg. For et par år siden ble det derfor innledet et samarbeid som resulterte i at GCE Node (Sørlandet), GCE Ocean Technology (Bergen), Energy Valley (Østlandet), Norwegian Energy Partners (Oslo/Stavanger) og Norwegian Energy Solutions (Stavanger) er en del av den samme delegasjonsreisen. Med Greater Stavanger som hovedansvarlig. 

For den jevne deltaker fungerer dette utmerket. Situasjonen har imidlertid skapt intern kniving mellom regionene. Det største uromomentet fremstår å være Energy Valley, som i løpet av de siste par årene har utvidet sitt perspektiv betydelig.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Verdens energihovedstad

Fra å ha fokus på virksomheter i «dalføret» Lysaker-Asker-Drammen-Kongsberg-Notodden, har ambisjonen økt til også å omfatte Stor-Oslo. Og da både nærngsliv, klynger og akademia. Samtidig med å utvide geografi og medlemsbase, har Energy Valley hevet ambisjonen. Det hårete målet er rett og slett å gjøre Oslo til verdens energihovedstad.Som det heter fra Energy Valley selv: «Creating a global leading eco-system for energy business and technology in the capital region of Norway».

eu, brussel, flagg
Les også

EU: Rekordhøy nedgang i utslippene

Så langt har både Universitetet i Oslo, Handelsøyskolen BI, Institutt for energiteknikk, Solklyngen på Lillestrøm, NCE Smart Energy Systems (Halden) blitt med. Og snart også SIntef. 

«Preben fra Bærum»

Dette faller Stavanger-miljøet tungt for brystet, og Rogaland-miljøet harselerte allerede i fjor med at «Preben fra Bærum» forsøkte å robbe dem for tittelen som energihovedstad. (Vi innrømmer at vi syntes det var litt morsomt).  

Men daglig leder i Energy Valley, Preben Strøm, er opprinnelig fra Namsos. Han er dessuten lite selvhøytidlig og fleiper selv om harseleringen vestfra. Strøm bodde dessuten 16 år i Stavanger før han kom til det som nå er Energy Valley. Desstuen - og det har ingen ting med Strøm å gjøre – har det også alltid vært mange «energibedrifter» østpå. Og dersom personnavn er viktig, så er det jo kult å hete «Strøm» når du har ambisjon om å gjøre Oslo til energihovedstad. 

Det nytter i dag trolig ikke å løpe til Stortinget for å beskytte statusen som ble tildelt av rikspolitikerne på slutten av 1960-tallet

Stavanger og de andre oljekommunene vestpå må gjerne føle indignasjon over å bli utfordret østfra. Det smarteste, tror vi, er imidlertid å droppe harseleringen og heller komme igang med en offensiv holdning til fremtiden. Det nytter i dag trolig ikke å løpe til Stortinget for å beskytte statusen som ble tildelt av rikspolitikerne på slutten av 1960-tallet. 

Energy nation

Vår lærdom fra årets OTC befester inntrykket av at det finnes spennende teknologibedrifter fra hele Norge som kan bidra til verdens fremtidige energiløsninger. Står vi sammen, kan vi bli «Norway – the energy nation». Det må være viktigere enn at regionene fortsetter å krangle seg i mellom. 

CEO Hideki Yoshino i japanske Clean Planet satser på fusjonsreaktorer basert på "hydrogen-kvante-diffusjon". Materialet han holder i hånden er en potensiell nøkkel til ubegrenset ren energi.
Les også

Det er bare å glede seg til fortsettelsen

Samarbeid fremfor kniving bør også være tema for regionale og lokale politikere. Det er det håp om at det blir, for heldigvis omfattet årets delegasjonsreise til OTC et helt dusin ordførere/varaordførere. 

Det er ikke nok til at OTC skifter navn til «Ordfører Technology Conference», men et godt bidrag til at norske politiske miljøer får påfyll om teknologiutvikling og god eksponering mot internasjonal energibransje.

Kanskje ser også de oppsiden av at vi jobber sammen som nasjon, fremfor utelukkende å fokusere på egne regioner. 

Frankrike stilte med to ministre på møte blant EUs atomkraftland nylig, nemlig minister for finans, økonomi, industri og digitalisering Bruno Le Maire og minister i samme departement med spesielt ansvar for energi Roland Lescure.
Les også

Historisk atomkraft-boom

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.