INDUSTRI

På et knapt år har selskapets droner flydd mer enn 100.000 kilometer og levert 2600 blodprøver

California-baserte Zipline har spesialisert seg på automatiserte logistikkløsninger, og lanserer nå en dronebasert leveringstjeneste for legemidler. (Foto: Zipline)
California-baserte Zipline har spesialisert seg på automatiserte logistikkløsninger, og lanserer nå en dronebasert leveringstjeneste for legemidler. (Foto: Zipline)
25. aug. 2017 - 13:53
Tanzania er det siste av flere afrikanske land som nå tar i bruk droner for å levere legemidler til avsidesliggende klinikker.
 

Myndighetene i landet har inngått en avtale med amerikanske Zipline, og lanserer nå det de omtaler som verdens største dronebaserte leveringstjeneste for legemidler.

Det California-baserte selskapet har spesialisert seg på automatiserte logistikkløsninger, og har blant annet pensjonerte luftfartsveteraner fra SpaceX, Google, Boeing og Nasa på lønningslisten. 

2000 leveranser

Etter årsskiftet planlegger helsevesenet i Tanzania å gjennomføre opptil 2.000 drone-leveranser daglig til over 1.000 helsestasjoner og klinikker rundt omkring i landet, opplyser Zipline.

Droner vil kunne gjøre det langt lettere å raskt frakte livsviktige legemidler, både når det er snakk om små leveranser og når etterspørselen plutselig blir uventet stor. De små førerløse farkostene vil også bli svært viktige når værforholdene gjør annen transport vanskelig, tror lederen for Tanzanias medisinaldepot, Laurean Bwanakunu.

Fire distribusjonssentre skal opprettes i landet, og det første åpner etter planen i Dodoma i starten av 2018. De fire sentrene utstyres med 30 droner hver, som tilsammen skal være i stand til å gjennomføre 500 flyvninger om dagen. 

Dronene har en toppfart på 110 kilometer i timen og en rekkevidde på 160 kilometer. Makslast er 1,5 kilo. 

Avsidesliggende områder

I oktober i fjor startet Zipline opp en tilsvarende tjeneste for helsevesenet i Rwanda, der droner siden har vært benyttet til å frakte blod til klinikker ute på landsbygda.

Siden tjenesten ble startet opp har Ziplines droner flydd tilsammen mer enn 100.000 kilometer i landet, og levert totalt 2600 blodprøver fordelt på 1400 flyvninger. 

Dårlig utbygd infrastruktur, kombinert med store nedbørsmengder eller tørke, gjør det ofte svært vanskelig å ta seg fram langs landeveien i mange afrikanske land.

Flere lands helsevesen satser derfor på bruk av droner, og det samme gjør hjelpeorganisasjoner som ofte sliter med å bringe livsviktige legemidler til avsidesliggende områder.

På Madagaskar har et annet amerikansk selskap, Vayu, begynt å transportere blod og laboratorieprøver med droner.

Se den aller første turen til Vayus droner her:

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.