SAMFERDSEL

Oslofolk er mest uoppmerksomme i trafikken

Nesten halvparten fokuserer på andre ting enn veien.

Kampanjen «Hold fokus» er en holdningskampanje som har som mål å endre norske holdninger til førerdistraksjoner.
Kampanjen «Hold fokus» er en holdningskampanje som har som mål å endre norske holdninger til førerdistraksjoner. Bilde: Trygg Trafikk
16. juni 2015 - 12:27

Fra 2005 til 2013 omkom 29 nordmenn i trafikken som følge av mobilbruk i bil.

For å finne ut av folks holdninger til kjøring, og få en oversikt over hva folk selv mener er årsaken til at de er uoppmerksomme når de kjører bil, har Trygg Trafikk og Gjensidige gjennomført en undersøkelse hvor de spør førere hva de lar seg distrahere av når de kjører bil.

– Stygge tall

I undersøkelsen svarer en av tre nordmenn at de fokuserer på andre ting enn bilkjøringen mens de kjører bil.

– Dette utgjør rundt 1,1 millioner nordmenn av de totalt 3,2 millionene som  har førerkort, sier Jan Johansen, direktør i Trygg trafikk.

Verst er det i Oslo, hvor hele 45 prosent svarer at de fokuserer på andre ting enn veien.

Det er i de nordligste fylkene vi finner sjåførene med mest fokus på veien. Her svarer 32 prosent at de fokuserer på andre ting enn veien.

– 32 prosent er jo ikke bra det heller. Det er stygge tall uansett om det er snakk om 45 eller 32 prosent. Det er alt for mange som setter både sitt og andres liv i fare ved å fokusere på andre ting enn å kjøre, sier Johansen.

Les også: Det er dyrt å kjøre på hull i veien. Her er systemet som advarer deg i forkant

Verst med teksting

At distraksjoner er farlig i trafikken bekreftes av Torbjørn Tronsmoen i seksjon for trafikantadferd i Statens vegvesen.

– Det er gjort en rekke undersøkelser i USA hvor man bruker naturalistiske studier for å se på betydningen av distraksjoner under kjøring. Resultatene er klare og viser at distraksjoner, og særlig teksting på telefon, gir betydelig svekket trafikksikkerhet, sier han.

På en studietur tidligere i år kunne amerikanske forskere fortelle Tornsmoen at teksting gir 23 ganger så høy ulykkesrisiko.

– Det er ganske ekstreme tall, sier han.

Og legger til at teksting ikke bare gjelder meldinger på mobiltelefon, men også tasting på ipad og notepad.

– Det kommer stadig nye ting som krever oppmerksomheten vår ettersom teknologien utvider seg. Førere må bli flinkere til å fokusere på å kjøre. fremfor alt det de har med seg i bilen, sier han.

Kjører helt av seg selv: Bli med inn i denne helt unike Tesla-en

Mange distraksjoner

Videre svarer 18 prosent av de spurte i undersøkelsen at de snakker i mobil uten handsfree. Også her er tallet høyest i Oslo, med 22 prosent.

På spørsmål om de opplever at venner og familie snakker i mobil uten handsfree svarer 37 prosent bekreftende på de gjør dette ganske ofte.

Hver tiende nordmann svarer i tillegg at de skriver eller leser på mobilen mens de kjører bil.

– Det er altfor mange mennesker som dør på norske veier fordi oppmerksomheten har vært på noe annet enn det å kjøre bil. Det er mange andre distraksjoner man må være obs på også, sier Johnsen.

Les også: Denne 3D-teknologien skal fjerne dødvinkelen

Store avstander

Den vanligste førerdistraksjonene som de spurte innrømmer er nemlig spising og drikking. Hele 45 prosent innrømmer at de spiser og drikker mens de kjører.

– Det er en veldig stor forskjell på å skrive tekstmelding og å spise eller drikke når man kjører bil, men det er viktig å huske at også det å spise er en distraksjon som øker risikoen for ulykker, sier Tronsmoen.

Også det å sitte i egne tanker og dagdrømming er vanlig blant norske bilister. 38 prosent svarer at de gjør dette når de kjører.

– Om du kjører i 70 kilometer i timen beveger du deg 20 meter per sekund. Om du ikke har øynene på veien i flere sekunder kan der ha stor betydning for kjøremåten din og muligheten til å oppfatte alt som skjer rundt deg, sier Johnsen.

Han viser til at en standard tekstmelding i snitt tar førerens øyne bort fra veien i 23 sekunder.

– Det er med andre ord snakk om en halv kilometer hvor du ikke har øynene skikkelig på veien og får med deg hva som skjer rundt deg. Det sier seg selv at det svekker trafikksikkerheten betydelig, sier han.

Les også: Her må danskene snart kjøre på venstre side av veien

Personlig kampanje

I etterkant av resultatene fra undersøkelsen lanseres nå kampanjen «Hold fokus». En holdningskampanje som har som mål å endre norske holdninger til førerdistraksjoner, og redusere antallet ulykker med dette som årsak.

Hovedelementet i kampanjen er en film og Facebook-applikasjon som lar målgruppene oppleve konsekvensene av mobilbruk i bil på en personlig og sterk måte.

Filmen viser en ung jente som tekster, ringer og sjekker Facebook mens hun kjører bil. For å få unge til å forstå at dette faktisk kan skje med dem selv og deres nærmeste får man se at føreren både sender melding, ringer og sjekker Facebook.

Siden mobilnummer må registreres før filmen kan sees, får man selv en melding i det føreren sender melding mens hun kjører. Når hun sjekker Facebook er hun inne på din personlige profil, og når hun ringer og ulykken skjer, ringer din telefon.

– Formålet vårt er å belyse fenomenet uoppmerksomhet i trafikken på en ny måte. Ved å personliggjøre kampanjen tror vi flere vil stoppe opp og tenke over betydningen av å fokusere på mobil og andre ting enn å kjøre bil, sier Johansen.

Les også: Her er ulempen ved selvkjørende biler

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.