BYGG

Ordrereserven i bygg- og anleggsbransjen har aldri vært høyere

Til tross for en nedgang på byggsiden, er det en samlet vekst på seks prosent i bygg- og anleggsektorens ordrereserver sammenliknet med forige kvartal.
Til tross for en nedgang på byggsiden, er det en samlet vekst på seks prosent i bygg- og anleggsektorens ordrereserver sammenliknet med forige kvartal. Bilde: Håkon Jacobsen
20. mai 2014 - 14:57

Ordrereserve

Verdien av den ordremassen bedriften har igjen å utføre ved kvartalets utløp. Verdien av påbegynte entrepriser føres med fradrag for verdien av det arbeidet som er utført.

Kilde: SSB

Ordretilgang

Verdien av alle nye ordrer bedriften har mottatt i løpet av kvartalet, også nye ordrer som er mottatt og fullført i løpet av samme kvartal.

Kilde: SSB

Til tross en brems i salg av nye boliger, fortsetter veksten i bygg- og anleggsbransjen.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at ordrereservene i bransjen er høyere enn noen gang. Fra 4. kvartal 2013 til 1. kvartal 2014, har ordrereservene i næringen økt med seks prosent.

Økte bevilgninger

– Den gode utviklingen skyldes først og fremst nye ordrer innen anleggsbransjen, sier administrerende direktør i Entreprenørforeningen bygg og anlegg (EBA), Kari Sandberg.

I årets første kvartal var det nemlig en økning på 16 prosent i ordrereserven for anleggsprosjekter, som nå ligger på et rekordhøyt nivå.

– Den høye ordrereserven er en konsekvens av de økte bevilgningene til vei og bane i fjor og i år, sier Sandberg.

Reserven for byggeprosjekter økte med en prosent i denne perioden. Sammenlignet med 1. kvartal 2013, var ordrereserven for hele bygge- og anleggsnæringen åtte prosent høyere i 1. kvartal 2014.

Les også: Dette er Norges ti største samferdselsprosjekter

Ordrereserve bygg og anlegg 1. kvartal 2014 SSB

Minst å gjøre i sør

Selv om aktiviteten i bransjen generelt sett er god, sier Sandberg det er store forskjeller på hvor mye det er å gjøre i de ulike landsdelene.

– Mens det er mye å gjøre både på Østlandet, Vestlandet og i Midt-Norge, er det en del roligere i sør, sier hun.

Tilgangen på byggeprosjekter sank med 10 prosent fra 1. kvartal 2013 til 1. kvartal 2014. Men, det at det fremdeles går sakte i boligmarkedet, lar Sandberg seg ikke bekymre av.

– Selv om salget av nye boliger fremdeles går tregt ser vi at markedet tar seg opp, jeg tror ikke dette er noe bransjen trenger å bekymre seg over, sier hun.

Entreprenørenes tilgang på anleggsprosjekter økte derimot med 33 prosent i den samme perioden.

Les også:

Denne eldgamle tunnelmetoden skal hindre katastrofe på Follobanen

Ny maskin støper vei og legger skinner i ett

Grunnen i Bjørvika synker. Men kommunen har kvittet seg med egne geoteknikere  

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.