ENERGI

Oljeprisen stiger til over 100 dollar fatet

Etter nyheten om at Russland invaderer Ukraina.

Russlands president Vladimir Putin godkjente natt til torsdag en invasjon av Ukraina. Det førte til at oljeprisen har steget til over 100 dollar fatet for første gang siden 2014.
Russlands president Vladimir Putin godkjente natt til torsdag en invasjon av Ukraina. Det førte til at oljeprisen har steget til over 100 dollar fatet for første gang siden 2014. Skjermbilde: AP / NTB
24. feb. 2022 - 08:15

Etter at Vladimir Putin natt til torsdag godkjente en militæraksjon i Ukraina, gikk oljeprisen over 100 dollar.

Det er første gang siden 2014 at et fat olje har kostet mer enn 100 dollar, altså nærmere åtte år.

Nordsjøolje var så vidt oppe i 100,04 dollar fatet ved 4.20-tiden natt til torsdag, før den igjen la seg noen cent lavere.

I morgentimene torsdag steg oljeprisen igjen, og lå i 8-tiden på like over 102 dollar fatet. Torsdag klokken 12 har prisen bikket 105 dollar fatet, 7,7 prosents økning siden midnatt.

Gassprisen øker kraftig

Russland er verdens nest største oljeprodusent, og selger i stor grad til europeiske raffinerier. De er også den største gassleverandøren til Europa, og står for omkring 30 prosent av forsyningene her. 

Også gassprisen stiger kraftig torsdag morgen, ifølge Bloomberg. Den nederlandske gassprisen, som ofte brukes som referansepris, steg med hele 41 prosent torsdag morgen, til 125 euro per megawatt-time. Gassprisen har økt gjennom hele uken, etter hvert som spenningen har økt i Ukraina.

Hva som nå skjer med gassleveransene til Europa er det knyttet stor spenning til. 

Jakub M. Godzimirski, som arbeider med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk på Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), uttalte til TU før det ble kjent at Russland invaderer Ukraina, at å stanse gassen til Europa vil være å skyte seg selv i foten for Russland.

Han utelukket likevel ikke at den russiske presidenten ville gå til dette skrittet. 

– Det kan hende Putin er villig til å ta den kostnaden. 

Norge er den nest største gasseksportøren til Europa, men har ikke kapasitet til å sende mer gass til kontinentet. 

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.