FORSKNING

Nytt prosjekt skal lindre nettselskapenes store hodepine

Sjekker og utjevner strømbruk for nabolaget.

Automatisk strømstyring for nabolag basert på visse regler skal lette trykket for nettselskapene.
Automatisk strømstyring for nabolag basert på visse regler skal lette trykket for nettselskapene. Bilde: Colourbox
Åse Dragland, Gemini.noÅse Dragland, Gemini.no
3. juli 2014 - 20:51

FAKTA:

  • EU-prosjektet CoSSMic - Collaborating Solar powered Smart Microgrids (2013- 2016)
  • Det delfinansieres fra EUs sjuende rammeprogram med rundt 3,3 millioner euro. Budsjettet er totalt på ca 4,3 millioner euro (ca 35 millioner kroner).
  • Cossmic skal prøve ut teknologien i to nabolag med både solceller og smart husholdningsutstyr i Italia og i Tyskland. SINTEF IKT er koordinator, med partnere fra Norge, Tyskland, Italia og Nederland.

Når stadig flere norske husstander får et par elbiler som skal lades om natta, vil det da kollidere med forventningene om en varm morgendusj og nystekt brød til frokost?

Dette er nettselskapenes hodepine.

I tillegg er det problemer som: Hva hjelper det om enkelte huseiere kanskje har installert et rimelig solcelleanlegg på taket - når sola steiker om formiddagen og ingen er hjemme for å bruke energien?

Batterier med tilstrekkelig lagringskapasitet er dyre. Da vegrer også huseiere seg for å gjøre investeringer.

Les også: Professorens batteri kan bli like stort som en enebolig

Fra problem til mulighet

Men fortvil ikke. EU-prosjektet CoSSMic, som startet opp i fjor, vil sørge for et system som skal styre huseierens strømforbruk automatisk, jevne ut toppbelastningen i et nabolag og gjøre at du vil ha mindre behov for lagring.

Om mer av solenergien kan utnyttes med mindre behov for lagringskapasitet, vil dette også gi betydelige reduksjoner i strømutgiftene for beboerne.

Les også: Japanere lanserer «mirakelbatteri» for elbiler

Ut fra beboernes behov

SINTEF leder prosjektet der man er i gang med å utvikle det nye IKT-systemet.

– Styringen av strømbruken vil skje automatisk, og være basert på regler som beboerne eller eierne av bygningene har satt opp, forteller Svein Olav Hallsteinsen på SINTEF.

– Systemet vil for eksempel sørge for at ikke alle elbilene lades samtidig, men heller i sekvens. Likevel skal bilene være fulladet når de skal brukes. Det samme gjelder for varme- og kjøleanlegg  som varmtvannsberedere, frysere og vaske- og oppvaskmaskiner.

Les også: – Hvis vi kunne brette ut poreveggene i fem gram aerogel, ville det dekke Lerkendal stadion

Mye av teknologien finnes

Mye av målet med prosjektet er å jevne ut toppbelastningen i et nabolag, og det meste av teknologien for å få til dette, finnes allerede.

Det eksisterer frysere og varmtvannsbeholdere som kan kommunisere med solcelleanlegg. Solcelleanlegget kan da lagre overskuddsenergien i en nedsenket temperatur i fryseren (-25 grader celsius) eller i en øket temperatur på en varmtvannsbereder (90 grader celsius).

Og vask av klær og oppvask kan deles opp i sekvenser; man trenger ikke å ta hele vaske- programmet i ett.

Les også: Tyske forskere: Batterier til solcellestrøm kan være livsfarlige

Uttesting

Systemet skal prøves ut i to installasjoner i Tyskland og Italia, og de involverte husstandene vil delta aktivt i utformingen.
Samtidig må forskerne sørge for å opprettholde en datasikkerhet som gjør det umulig å hacke systemet og få adgang til sensitive data eller mulighet for sabotasje.

Denne saken ble opprinnelig publisert på Gemini.no – et nettsted for forskningsnytt fra NTNU og Sintef. Artikkelforfatteren er tilknyttet NTNU.

Flere saker fra Gemini:

Hvordan forbrenner man ved mest effektivt?

Nordmann utvider Kelvins bølgeteori 127 år etter

– Det er nærmest som alkymi

Nissan lot norske forskere hente ut data direkte fra bilens indre