OLJE OG GASS

Nye regler for oljeboring i USA

STRENGERE: Direktivet krever blant annet at sement og andre materialer rundt borerøret, samt pumper og ventiler skal kontrolleres av uavhengige eksperter.
STRENGERE: Direktivet krever blant annet at sement og andre materialer rundt borerøret, samt pumper og ventiler skal kontrolleres av uavhengige eksperter. Bilde: Reuters / Scanpix
9. juni 2010 - 07:27

Det nye direktivet fra innenriksdepartementet tillater at oljeboring på dyp ned til 150 meter fortsetter dersom sikkerhetsreglene følges. De nye reglene kommer som følge av oljekatastrofen i Mexicogolfen.

Reglene krever at nye boreprosjekter må godkjennes av en profesjonell ingeniør før de settes i gang. Direktivet krever også at sement og andre materialer rundt borerøret, samt pumper og ventiler skal kontrolleres av uavhengige eksperter.

Nytt Obama-besøk

I tillegg blir den midlertidige stansen i boring på større dyp enn 150 meter opprettholdt, opplyste innenriksminister Ken Salazar tirsdag.

President Barack Obama skal neste uke på nytt reise til delstatene rundt Mexicogolfen for å inspisere arbeidet med å stanse oljeutslippet. Obama har besøkt området tre ganger tidligere etter at oljeriggen Deepwater Horizon sank i slutten av april. Presidenten skal besøke delstatene Mississippi, Alabama og Florida under det to dager lange besøket, som innledes mandag, opplyser Det hvite hus.

BP oppretter fond

Oljeselskapet BP lover nå å gi overskuddet fra salget av oljen som blir samlet opp fra oljeutslippet i Mexicogolfen til et nytt villmarksfond.

Fondet skal bidra til å gjenopprette, forbedre og beskytte dyrelivet langs kysten av Louisiana, Mississippi, Alabama og Florida, opplyser selskapet.

Oljeselskapet sier det på det nåværende tidspunkt er umulig å anslå hvor mange penger som vil kunne bli satt av til fondet.

– Vi mener disse pengene vil ha en betydelig positiv innvirkning på miljøet i regionen, sier BP-sjef Tony Hayward.

– Beskytte dyrelivet

– BP forplikter seg til å beskytte økosystemene og dyrelivet langs Golfkysten, sier Hayward videre.

Det britiske oljeselskapet har samlet inn 22.692 fat olje siden det i helgen lyktes å få en plassere hette over stedet der oljen flommer ut i havet på 1.500 meters dyp.

John Hofmeister, tidligere sjef for Shell i USA og forfatter av boka «Why We Hate The Oil Companies», sier BPs kunngjøring er på sin plass.

– Det er et svært lite beløp sett i forhold til BPs totale daglige produksjon, men det er symbolsk riktig å gjøre under disse omstendighetene, sier Hofmeister. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.