MARITIM

Nye problemer for KNM Helge Ingstad: Vaier har røket

Men bergingsforberedelsene fortsetter som normalt.

Kranbåten Rambiz ligger ved den havarerte KNM Helge Ingstad for å forberede bergingen. Nå har en av vaierne som holder skipet, røket.
Kranbåten Rambiz ligger ved den havarerte KNM Helge Ingstad for å forberede bergingen. Nå har en av vaierne som holder skipet, røket. Foto: Marit Hommedal/ NTB Scanpix
3. jan. 2019 - 10:16

En av vaierne som holder den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad fast, har røket. Arbeidet med å forberede heving fortsetter likevel som normalt.

Det var i løpet av stormen i nyttårshelgen at vaieren røk. Problemet ble først oppdaget under en inspeksjon onsdag.

– Dette får ikke store konsekvenser. Det er mange vaiere som holder KNM Ingstad inn mot land. Det er en av dem som har hatt stor belastning, som vi nå erstatter, sier Sjøforsvarets kommunikasjonssjef Torill Herland til NTB.

Inspeksjonen viste også tegn til at fjellet sprekker opp ved ett av stedene hvor vaierne er festet til land.

Vær og vind avgjør

Fregatten ligger under vann i fjæra i Øygarden i Hordaland etter kollisjonen med tankskipet Sola TS natt til 8. november i fjor. De siste månedene har Forsvaret jobbet med å sikre skipet og gjøre det klart til å bli hevet.

Før jul ble det lagt kjettinger under skipet som skal brukes under hevingen, men noen flere kjettinger må festes.

– Når dette er på plass, er det vær og vind som avgjør når hevingen kan starte. Det må være gode værforhold når vi skal sette i gang, sier Herland.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.