IT

Ny lyspære skal overvåke eldre

Har innebygd radar.

Lyspære med radar og wifi: Ved å utstyre en LED-lyspære med en radarsensor og wifikommunikasjon kan den overvåkte tilstanden til eldre personer i rommet. Foto: Nikkei Digital Health
Lyspære med radar og wifi: Ved å utstyre en LED-lyspære med en radarsensor og wifikommunikasjon kan den overvåkte tilstanden til eldre personer i rommet. Foto: Nikkei Digital Health Bilde: Nikkei Tehnology Online
17. nov. 2014 - 21:14

Neste år kommer det en litt spesiell lyspære i handelen i Japan. Den gir ikke bare lys, den kan også overvåke bevegelser ned til 3 mm.

Resultatene fra overvåkingen sendes videre via internett, og vil bli brukt til å holde oversikt over eldre, ifølge Nikkei Technology Online.

Poenget er selvfølgelig at Japan har en eldrebølge som belaster nasjonaløkonomien voldsomt og den demografiske utviklingen vil gjøre problemet mye verre i årene fremover.

Samtidig er også Japan helt i front på en rekke teknologiområder og de leter med lys og lykte etter nye måter å forbedre livskvaliteten til de eldre uten at det trekker bunnproppen ut av den nasjonale pengebingen.

Les også: Se på innsiden av skipstunnelen

Radar

Radarsensoren er utviklet av Panasonic og opererer i 24 GHz-området, som har en bølgelengde på 12 mm. Det gjør at den er spesielt godt egnet til å fange opp endringer i mm-området.

Den kan «se» om en person knekker sammen eller faller fordi avstanden mellom lampa og personen endrer seg raskt. Den kan også overvåke pusterytmen når man sover fordi brystkassen beveger seg rundt 3 mm for hvert åndedrett.

Programvaren kan også si noe om søvnkvaliteten. Skjer det noe unormalt med den eldre kan et familiemedlem eller en hjelpesentral varsles.

Les også: «Rumlefelt» i veien halverte antall trafikkdrepte

Mindre plagsomt

Mange eldre utstyres i dag med kroppssensorer for å overvåke tilstand og helse. Det kan være forbundet med et visst ubehag. Denne formen for «fjernovervåkning» har ikke de samme problemene.

Skjønt veldig fjernt er det ikke snakk om. En slik radarlyspære kan ta seg av litt over 13 kvadratmeter.

Les også:

Soleklar taper blant bluetooth-høyttalerne

Få saldoen rett på klokka

Slik kan du bruke Excel-ark til «alt»  

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.