ENERGI

NVE truer med å stanse vindkraftverk som ikke tåler sterk vind

I to år har gjenstander fra vindturbinene i Ånstadblåheia i Sortland falt ned i sterk vind. Nå truer NVE med å stenge anlegget.

Vindturbinene i Ånstadblåheia vindpark på Sortland i Vesterålen tåler ikke kulde og vind. 14 vindturbiner er plassert på Ånstadblåheia og produserer strøm nok til 7.500 husstander.
Vindturbinene i Ånstadblåheia vindpark på Sortland i Vesterålen tåler ikke kulde og vind. 14 vindturbiner er plassert på Ånstadblåheia og produserer strøm nok til 7.500 husstander. Foto: André Lorentzen/NTB
21. sep. 2022 - 09:13

Siden 2020 er det registrert minst sju hendelser hvor gjenstander har falt ned. Det går fram i et brev fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Direktoratet krever at problemene ved vindkraftverket blir løst innen midten av oktober, ellers vil anlegget bli stengt. Seksjonssjef Anne Johanne Kråkenes sier til NRK at NVE ser alvorlig på situasjonen.

– Vi registrerer gjentakende fallende gjenstander fra turbinene knyttet til sterk vind. Dette skal ikke skje.

Ånstadblåheia vindkraftanlegg ligger i Sortland kommune i Nordland og består av 14 vindturbiner.

Daglig leder i Ånstadblåheia Vindpark, Noor Nooraddin, bekrefter problemene ved vindkraftverket, men sier sikkerheten har høyeste prioritet.

– Vær og vind i Vesterålen er nok noe av det tøffeste man kan utsette slikt maskineri for. Vi har overvåket situasjonen nøye og har hele tiden hatt løpende dialog med NVE, kommunen og alpinanlegget.

20 teknikere er for tiden i sving med å utbedre skadene og øke sikkerheten.

Et bilde tatt hos Vegtrafikksentralen øst i november viser hvordan trafikkoperatørene følger nøye med på utviklingen i trafikken.
Les også

Politiet advarer: – Kritisk glatt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.