ENERGI

NVE: Spotprisavtaler billigst over tid

Men vi har ingen garanti for hva som blir mest gunstig strømpris i framtiden.

Fastprisavtaler har vært billigst de siste tre årene, men sett under ett de siste ti årene gir spotpris billigst strøm, ifølge NVE.
Fastprisavtaler har vært billigst de siste tre årene, men sett under ett de siste ti årene gir spotpris billigst strøm, ifølge NVE. Foto: Colourbox
1. feb. 2019 - 16:32

Spotprisavtaler på strøm har gitt best pris om man ser de ti siste årene under ett, mens fastprisavtaler har vært billigst de tre siste årene, ifølge NVE.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har vurdert fire forskjellige avtaletyper for strøm. Beregningene tar utgangspunkt i en typisk husholdning på Østlandet de siste ti årene.

I denne perioden har spotprisavtaler i snitt gitt 8 prosent lavere strømkostnader enn ettårige fastpriskontrakter.

Mer risiko, billigere strøm

– Over tid har spotprisavtaler gitt lavest strømkostnad. Vi ser det som et tegn på et relativt velfungerende strømmarked, at kunder som har tatt risikoen med varierende strømpriser, også har fått noe igjen for dette over tid, sier direktør Ove Flataker i Reguleringsmyndigheten for energi.

NVE understreker at beregningene ikke kan fortelle oss hva som blir billigst i framtiden. For eksempel har ettårige fastprisavtaler gitt den laveste strømkostnaden de tre siste årene.

– Den totale strømkostnaden avhenger av strømprisen, men også av forbruket. I disse beregningene er det lagt til grunn et forbruk på 20.000 kWh i året for alle år. Et lavere forbruk gir en lavere regning, uavhengig av avtaletype, forklarer Flataker. 

Fastpris lønte seg i 2018

Tabellen viser at variabelpriskontrakter gjennomgående har vært dyrere enn en spotpriskontrakter.

Husholdninger som har vært på 1-årig fastpriskontrakt har hatt den laveste strømkostnaden i 2018. Dette kommer av at de fleste av disse avtalene ble inngått i 2017 eller tidlig i 2018, da prisene var lavere.

«Ser vi over de ti siste årene (2009-2018) har spotpriskontrakter likevel i snitt gitt lavest strømkostnad. Nettleie med tilhørende avgifter er ikke inkludert i tabellen», skriver NVE.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.