Misnøye med strømprisen

Energiministeren avviser krav om makspris på strøm

Vil ikke høre på «folkeoppropet» i sosiale medier.

Olje og energiminister Kjell-Børge Freiberg (til venstre) synes ikke makspris på strøm, som Kurt Pedersen har satt i gang et folkeopprop om, er en god idé.
Olje og energiminister Kjell-Børge Freiberg (til venstre) synes ikke makspris på strøm, som Kurt Pedersen har satt i gang et folkeopprop om, er en god idé. (Fotokollasj: videoskjermdump og Vidar Ruud/NTB Scanpix)

Vil ikke høre på «folkeoppropet» i sosiale medier.

Et folkeopprop for makspris på 50 øre/kwh på strøm har fått stor spredning i sosiale medier. -Ikke aktuelt, slår olje- og energiministeren fast.

– Vi har prøvd et system med priser satt av myndighetene. Det valgte vi å gå bort fra på 1990-tallet. Lærdommen fra 90-tallet til i dag, er at vi har hatt blant de laveste prisene i Europa og andre land det er naturlig å sammenligne oss med, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) til NTB.

Han kommenterer kravet fra bergenseren Kurt Pedersen, en privatperson som i frustrasjon over høy strømregning la ut en video på Facebook hvor han krever makspris på strøm på 50 øre/kWh på strøm – inkludert nettleie og avgifter. I en periode med svært høye strømpriser har videoen slått an. Den er nå delt over 19.000 ganger og har over 1,9 millioner visninger.

– Jeg har fulgt med på strømmarkedet siden 90-tallet, og har sett hva som har skjedd. Det har blitt sånn at vi selger ut strømmen for å tjene penger på det, i stedet for at vi kan bruke den til å varme opp husene våre. Det er vår egen vannkraft, folkets arvesølv, vi snakker om, sier Pedersen til NTB.

– Folk sliter

Han forklarer videoens popularitet med at «folk har fått nok», og forteller om «skremmende mange» tilbakemeldinger fra folk som kjenner de høye strømprisene på kroppen.

– Det er utrolig mange folk i Norge som sliter, og som nå ikke klarer å betale strømregningene sine. Pensjonister går med strikkejakker og boblejakker inne i husene sine for å spare på strømmen. Det er ikke sånn vi skal ha det, sier han.

Han reagerer på at regjeringspartiene skryter av å ha senket strømavgiften med 1 øre per kWh.

– Hva er det for noe? Det monner ikke litt en gang, sier Pedersen.

Statsråden: – Har forståelse

Olje- og energiministeren skjønner at folk synes at en reduksjon på 1 øre kan virke lite.

– Med strømregningene folk har nå, har jeg forståelse for det. Vi vurderer nivået på alle avgifter når vi forhandler om budsjettet, noe vi også gjorde i årets budsjett, sier Freiberg.

Men for ham er det ikke aktuelt å innføre en makspris.

– Vi har hatt et markedsbasert kraftsystem siden 90-tallet, en ordning som jeg mener har tjent Norge og innbyggerne i landet godt. Vi har en strømpris som varierer over tid, nettopp fordi den er markedsbasert, sier han.

Freiberg påpeker at dagens situasjon ikke er normal.

– Det vi opplever i dag, er en kraftig påminnelse om at vi har et system som er veldig væravhengig. Vi har hatt en ekstrem situasjon som vi har dratt med oss fra i fjor sommer, og det er også kaldt nå. I tillegg påvirker forholdene i Europa kraftprisen, sier han.

Han viser til at regjeringen har delt ut 600 konsesjoner innenfor vann- og vindkraft siden 2013, noe som også skal bidra til å få ned prisene.

– Vi har ikke tenkt å stoppe med å dele ut konsesjoner. Når vi diskuterer kraftprisen, er en viktig faktor hvor mye strøm som er tilgjengelig i et marked. Etter hvert som vi elektrifiserer ferjer, båter, får flere elbiler og bruker strøm på stadig flere områder, blir dette bare viktigere, sier han.

Kommentarer (67)

Kommentarer (67)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå