KARRIERE

Norske universiteter dårligst i Norden

Faller på verdensranking.

NTNU er ranket som nummer 251 på «Times Higher Education»-rankingen.
NTNU er ranket som nummer 251 på «Times Higher Education»-rankingen. Bilde: Stein Jarle Olsen

Ingen norske universiteter kommer inn blant verdens 200 beste på den årlige rankingen «Times Higher Education», skriver Universitetet i Oslos nettavis, Uniforum.

I fjor var det nettopp Universitetet i Oslo (UiO) som var best av de norske på 181. plass. UiO er fremdeles best i landet, men har nå falt ned til 202. plass.

Universitetet i Bergen ligger som nummer 228, NTNU i Trondheim som nummer 251 og Universitetet i Tromsø helt nede på 301. plass.

Les også: Her er studentenes drømmejobber

Dårligst i Norden

De norske utdanningsinstitusjonene kommer også til kort i sammenligning med våre naboland: Karolinska Institutet i Sverige ligger helt oppe på 42. plass, Lunds Universitet ligger som nummer 82, og Uppsala Universitet på 106. plass.

Både universiteter i Finland, Danmark og Island kommer foran de norske på listen.

Rankingen måler kvaliteten på blant annet innovasjonsgraden, læringsmiljøet, forskningsresultater og graden av internasjonalisering.

Leder Øyvind Berdal i Norsk Studentorganisasjon (NSO) er ikke nevneverdig bekymret for den dårlige rangeringen.

– NSO er negative til slike rankinger fordi vi mener de kvantitative mål slike undersøkelser baserer seg på, ikke gir et fullverdig inntrykk av studiekvalitet, sier han.

Les også: 370 millioner til rehabilitering av UMB

– Må løpe fortere

UiO-rektor Ole Petter Ottersen mener at rangeringen ikke viser at UiO er blitt så mye dårligere, men at andre universiteter er blitt mye bedre.

– Norge har bevilget mer penger til forskning og utvikling de seneste årene, men rangeringen viser at det ikke er nok å løpe fortere. Vi må løpe minst like fort som de andre, sier han til Dagens Næringsliv.

Verdens beste universitet ifølge rangeringen er California Institute of Technology i USA, mens Oxford i Storbritannia og Stanford i USA deler andreplassen foran Harvard.

Les også:

En av tre klarer ikke enkel matte

Ingeniører i Kina tjener dobbelt så mye som kolleger i Norden

Sivilingeniør-studentene får i snitt 1,67 jobbtilbud

Nå skal færre studenter få toppkarakter  

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.