BYGG

370 millioner til rehabilitering av UMB

Etter ti års kamp ble rektor ved Universitetet for biovitenskap og miljø tatt på sengen av miljøvernministeren.

27. sep. 2012 - 15:30
Vis mer

Det kom fullstendig overraskende på rektor Hans Fredrik Hoen ved Universitetet for biovitenskap og miljø, UMB, da miljøvernminister Bård Vegard Solhjell plutselig dukket opp for å fortelle at regjeringen har gitt klarsignal til å starte rehabiliteringen av den falleferdige Urbygningen.

I statsbudjsettet, som blir lagt frem mandag 8. oktober kommer 18 millioner kroner, som er tilstrekkelig til å gjennomføre detaljprosjektering. Hele rehabiliteringen av det forfalne bygget vil komme på 370 millioner kroner.

– Disse pengene er nå garantert, sa miljøvernminister Bård Vegard Solhjell under sitt overraskelsesbesøk på UMB i dag.

Solhjell la til at det var "virkelig nødvendig" å rehabilitere det gamle ærverdige bygget, og takket alle som har drevet lobbyvirksomhet for å få pengene. Det har tatt sin tid.

Les også:  UMB mangler milliarder til rehabilitering

Ti års handlingslammelse

Allerede i 2002 leverte Statsbygg en rapport om det omfattende forfallet ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, UMB. Siden er det bare blitt verre. I august i 2010 måtte universitetsledelsen stenge de to øverste etasjene i Urbygningen.

Den ti år gamle rapporten fra Statsbygg konkluderte med at det ville koste 750 millioner kroner å oppgradere UMB til akseptabel standard. Siden da har deler av det som var etterslep i vedlikehold utviklet seg til forfall. Beløpet har økt til en milliard kroner.

– Jeg tør ikke tenke på hva som er worst-case, men det er åpenbart at en rehabilitering til tidsmessig standard krever betydelig større beløp enn den milliarden, sier sa Terje Holsen, direktør for eiendom ved UMB, til Teknisk Ukeblad i 2011.

Les også: Urbygningen råtner fortsatt

Slott og slum

Ekstra fortvilende har det vært for ansatte og studenter ved UMB at de har risikert å måtte ha deler av undervisningen i forfalne bygg med kloakklukt, utette vinduer og asbest samtidig som veterinærhøgskolen flytter inn i nye flotte lokaler.

Uttrykket Et veterinærslott og en UMB-slum er brukt på det nye universitetet.

Navnet blir Norges Miljø og Biovitenskapelige Universitet, forkortet til NMBU. Det eneste som gjenstår er et vedtak av Kongen i statsråd, men etter hva Teknisk Ukeblad forstår er det kun en formalitet. På et tidligere stadium var også Universitetet i Ås et alternativ, det er nå forlatt.

Bakgrunn: Et veterinærslott og en UMB-slum

Liv og røre

– Det er gledelig at vi nå kan starte dette arbeidet, få studentene inn i bygget igjen og få liv og røre , sa en strålende fornøyd rektor.

Men forfallet på mange av de eldre byggene på UBM er kommet langt, og behovene er store.

–  Våre beregninger tyder på at behovene er høyere enn en milliiard. Statsbygg har allerede fått i oppdrag å prosjektere oppgradering av tunbyggene. Så må vi prøve å ta mer av dette over egne rammer. Vi har fordoblet pengebruken til renovering på få år, sa Hoen.

Les også: Denne 50-tallsblokka er klar for ekstrem oppussing

Lover mer

Solhjell ville ikke komme med konkrete løfter for de øvrige byggene, men han var likevel ganske klar.

– Det er ingen tvil om at vi må investere mer her. Jeg er trygg på at det vil skje, uavhengig av skiftende regjeringer fremover.

– Er du flau over at forfallet har fått gå så langt?

– Nei, det er jeg ikke. Vi vet det er enorme vedlikeholdsbehov, det er kø av prosjekter. Men her på UMB er det akutt. Jeg har jobbet for dette i flere år, sier Solhjell som er stortingsrepresentant fra Akershus.

Les også: Sliten skole får millioner fra EU

Norges første

UMB, som startet sitt liv som Norges Landbrukshøgskole, er det første universitetet som er vedtatt bygget av Stortinget. Universitetet i Oslo er eldre, men det ble besluttet opprettet av danskekongen. UMB er 14 år eldre enn NTNU, forteller Hoen.

Ved siden av de tradisjonelle landbruksfagene, biologi, miljø, skog og landskapsarkitektur utdanner UMB også et antall sivilingeniørerer. Flere av de større norske entreprenørene samarbeider med universitetet.

Fikk du med deg disse sakene?

Nå blir det enklere å bygge hus

Dette er Norges vakreste betongarkitektur

Ny leilighet til ti millioner har 22 feil

Moderne hus tar livet av vedovnene  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.