ENERGI

Norske Scatec hjelper Egypt med å knuse kinesisk sol-rekord

Er med på å bygge verdens største solkraftanlegg.

Egypt bygger verdens største solkraft-park. Anlegget, i ørkenen utenfor Aswan, blir større enn dette kraftverket nordvest  i Kina.
Egypt bygger verdens største solkraft-park. Anlegget, i ørkenen utenfor Aswan, blir større enn dette kraftverket nordvest i Kina. Foto: Xinhua
11. mars 2019 - 10:56

Scatec Solar, kjent for å bygge små solkraftverk i voksende markeder, er nå med på å realisere verdens største solkraftverk, i Aswan i Egypt. Når Benban-anlegget står klart denne våren, vil det være på hele 2 gigawatt-peak (effekt ved standard testforhold), 400 megawatt større enn dagens største anlegg i Kina.

Og norske Scatec solar er med på eventyret: Selskapet er i ferd å fullføre byggingen av seks anlegg i Benban på til sammen 400 megawatt-peak (MWp).

– Det er vår størst utbygging til nå, uttalte Terje Melaa, SVP i Scatec Solar, under en presentasjon på Solar Day i Oslo forrige uke.

Bidrar med ny teknologi

Benban-komplekset er et ambisiøst prosjekt i regi av egyptiske myndigheter, med mål om å realisere en 2 GWp solpark i ørkenen utenfor Aswan. Det gigantiske anlegget blir realisert som del av Paris-avtalen, der målet for Egypt er å redusere karbonintensiteten i økonomien og sikre 37 prosent fornybar elektrisitet innen 2035.

– Det nye med anlegget vårt i Aswan, er at vi tar i bruk bifacial moduler som kan ta i mot sollys fra begge sider av panelene, forklarte Melaa under presentasjon i Oslo.

Melaa sier Scatec allerede har 584 MWp med operative solkraftverk i porteføljen, blant annet i Rwanda, Jordan, Brasil og Sør-Afrika. I tillegg har de 1,7 GWp med solenergi under bygging i seks ulike land. Ifølge Melaa er målet å ha 3,5 GWp med solenergi i porteføljen innen 2021.

Men der Scatec så langt har bygd parker på under 100 MWp, gjør de nå et sprang i størrelse og bygger en park på hele 400 MWp. Scatec sin del av Benban kan forsyne 870 GWh med elektrisitet, nok til å kutte 350.000 tonn med CO2 i året.

Scatec Solar

  • Etablert av Dr. Alf Bjørseth i 2007.
  • Hovedkontor i Oslo. Kjent for å bygge solkraftverk i voksende energimarkeder i den tredje verden.
  • Har kontorer i Tyskland, Tsjekkiske republikk, Italia, Frankrike, USA, Sør-Afrika og India.
  • Har 584 MWp med operative solkraftverk i porteføljen, blant annet i Rwanda, Jordan og Sør-Afrika. Satser offensivt og har flere nye anlegg under utbygging blant annet i Ukraina, Argentina, Mozambique og Malaysia.

25 års kraftavtale

Det var i april 2017 Scatec fikk avtale med egyptiske myndigheter om å bygge sin del av Benban. Som del av avtalen har egyptiske myndigheter inngått en 25 år lang kraftkjøpsavtale med Scatec. Landet har en innmatingstariff på solenergi etter tysk modell.

Investeringskostnaden er på 450 millioner dollar, der FNs grønne utviklingsfond har bidratt med 48 millioner dollar. Et konsortium av flere utviklingsbanker står bak hovedandelen av finansieringen (75 prosent av Capex). I tillegg til FNs grønne utviklingsfond, er den europeiske utviklingsbanken (EBRD), utviklingsbanken i Nederland, og den islamske utviklingsbanken (IsDB) med på spleiselaget. Den gjenstående egenkapitalen på 25 prosent er sikret av Scatec, Norfund og Africa50, som er den afrikanske utviklingsbanken sitt fond for bygging av infrastruktur.

Scatec inngikk i november avtale med Gamesa Electric om å forsyne den egyptiske parken med invertere og annet utstyr.

– Vi bruker mange utenlandske underleverandører til våre anlegg, men kjøper også komponenter fra norske selskaper, sa Melaa under sin presentasjon, og pekte på at Scatec blant annet kjøper overvåkings- og kontrollteknologi fra norske Prediktor.

Scatec leverer gode resultater om dagen, og brutte driftsresultat endte på 329 millioner kroner i 2018, opp fra 106 millioner i 2017. Selskapets kraftproduksjon hadde også en kraftig vekst i 2018, og nådde 108 gigawatt timer, en økning på mer enn 50 prosent fra året før.

Egypt bygger verdens største solkraft-park. Anlegget, i ørkenen utenfor Aswan, blir større enn dette kraftverket i Kina. (Xinhua/Peng Yuan) (Photo by Xinhua/Sipa USA) <i>Foto:  Xinhua</i>
Egypt bygger verdens største solkraft-park. Anlegget, i ørkenen utenfor Aswan, blir større enn dette kraftverket i Kina. (Xinhua/Peng Yuan) (Photo by Xinhua/Sipa USA) Foto:  Xinhua

Størst i verden

Benban har blitt bygd ut i flere faser og skal, når det er sluttført denne våren, bestå av et sted mellom 1.8 til 2 GWp med installert solkraft. Det vil da være verdens største solkraftanlegg. Scatec er en av et trettitalls utbyggere og operatører i parken.

Benban har hatt sine utfordringer, blant annet med å få alle de ulike operatørene knyttet opp til sentralnettet, men etableringen av en egen utviklingsorganisasjon, Benban Solar Developers Association (BSDA), har hjulpet. Ifølge PV magazine, skal alle anleggene i Benban være knyttet til sentralnettet innen juni 2019.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.