Solenergi i Tyskland

Tyskland bygger 175 MW solkraftverk uten subsidier

Subsidier for solenergi kan bli faset ut allerede i 2021

Tyskland bygger solenergi uten subsidier. Her fra Herforst, i Tyskland.
Tyskland bygger solenergi uten subsidier. Her fra Herforst, i Tyskland. (Science Photo Library)

Subsidier for solenergi kan bli faset ut allerede i 2021

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Tyskland opplever for tiden en fenomenal vekst i solenergi. En av årsakene er en såkalt innmatingstariff, som gir kraftprodusentene mer penger for strøm lever fra solenergi, enn strøm levert fra kullkraft.

Nylig fastslo det tyske analysebyrået EuPD Research at det vil det bli bygd ut hele 10.000 MW med ny solenergi i landet fram til 2021. Solenergi produserte 45,8 TWh elektrisitet i Tyskland i fjor.

Blir Tysklands største

Men nå vurderer den tyske regjeringen å stanse subsidiene av solenergi. Vedtaket går på å avvikle innmatingstariffen for solenergi, så snart det er bygd ut 52 GWp solenergi i Tyskland.

Solenergi i Tyskland

  • Solenergi produserte 45,7 TWh elektrisitet i Tyskland i 2018 (16 prosent mer enn i 2017). Det tilsvarte 8,4 prosent av el-produksjonen.
  • Det ble installert 3,2 GW med solenergi i Tyskland i 2018. Den totale installerte effekten var per november 2018 på 45,5 GW.
  • 2. juli 2018 kl. 13:15 var produksjonen på sitt høyeste, på  32 GW, og sto for 39 prosent av all kraftproduksjon i Tyskland på det tidspunktet.
  • Fra april til august 2018 produserte solenergi mer elektrisitet i Tyskland enn kullkraften.

Kilde: Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems.

Det målet kan være nådd allerede i 2021.
Likevel vil tyske kraftprodusenter fortsette å bygge ut mer sol. Det tyske energiselskapet EnBW planlegger blant annet å bygge ut en solpark på 175 MW i delstaten Brandenburg, helt uten subsidier. Det vil i så fall bli det største solkraftverket som er bygd i Tyskland.

Weesow-Willmersdorf-parken har vært i utvikling siden 2009, utviklingsplanene er godkjent og parken vil dekke et område på 164 hektar. EnBW sier de vil starte bygging i slutten av året.

– Kostnader falt 90 prosent

Anlegget i Brandenburg er heller ikke det eneste PV-anlegget EnBW vil bygge subsidiefritt. Ifølge den tyske utgaven av bransjetidsskriftet PV magazine, har selskapet planlagt utbygging av hele 800 MW subsidierte solenergi.

– Vi har sett en fantastisk utvikling av teknologien solenergien bygger på de senere år, sier utviklingssjef Dirk Güsewell, i EnBW til PV magazine.

– Som følge av de tekniske framskrittene, har kostnadene for å bygge solparker falt dramatisk, opp mot 90 prosent de siste ti år i Tyskland. Derfor er kostnadene for å bygge et solanlegg i dag helt på linje med kostnadene for å bygge andre energianlegg, sier han.

Fornybar energi produserte i 2018 mer elektrisitet i Tyskland, enn hva kullkraften gjorde. Illustrasjon: CLEW.

Større PV-anlegg i Tyskland produserer nå kraft til under €0.05/kWh (under 50 øre kWh).
Det hittil største solkraftverket i Tyskland er også i Brandenburg, og er bygd på slagghaugene til en tidligere brun-kullgruve. Denne består av solanlegget Schipkau, med en kapasitet på 72 MW, og Senftenberg I, II and III, med en kombinert kapasitet på 96 MW.

Ambisiøse mål

Tyskland har som mål å kutte klimagassutslippene sine med 40 prosent innen 2020, 55 prosent innen 2030, og opp til 95 prosent innen 2050, sammenliknet med 1990-nivå.

Samtidig skal andelen fornybar energi økes dramatisk. Den tyske regjeringens mål er at 65 prosent av energiforsyningen skal være fornybar innen 2030. Tallet refererer til brutto strømforbruk, som tar hensyn til landets eksportbalanse i beregningene (= brutto kraftproduksjon + import - eksport).

Det målet kan synes innen rekkevidde. I 2018 var 40 prosent av elektrisitetsproduksjonen fornybar.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå