KARRIERE

Norske gründere samlet inn 1,3 millioner kroner med crowdfunding

– Vi trodde at det var så enkelt som å lage et produkt og en video.

Future Home har samlet inn over 200.000 dollar gjennom IndieGogo.
Future Home har samlet inn over 200.000 dollar gjennom IndieGogo.
4. nov. 2014 - 19:00

De stilte sitt eget kontor ut for hele verden med et fantasifullt PR-stunt.

Alle skulle få teste Future Homes smarthusprodukter fra egen stue mens gründerne selv jobbet i nesten konstant blinkende lys.

Mandag 3. november meldte finansdirektør i Future Home Sigbjørn Groven at de hadde fått inn 152.000 dollar av målet på 200.000.

Med under et døgn på seg til å nå målet, var fremtiden til prosjektet en thriller til siste slutt.

Les også: Så smart blir boligen

Vinn eller forsvinn

Future Home sitt innsamlingsprosjekt var av typen "Fixed Funding".

Det betyr enkelt forklart at dersom de ikke hadde nådd målet, hadde alle støttespillere fått pengene sine refundert, og Future Home-gjengen ville sittet tomhendt igjen.

Det var nære på, men teamet brettet opp ermene i siste etappe.

Da pengeslusene var stengt 4. november og skjebnen til prosjektet var satt, hadde de med iherdig jobbing nådd målet, og kunne innkassere 200.870 innsamlede dollar.

– Nå er vi temmelig slitne, og det har ikke helt gått opp for oss hva vi har fått til, sier Groven til Teknisk Ukeblad.

Les også: – Varmepumpe er ikke gunstig på lang sikt

Kontoret til Future Home har vært et kreativt utstillingsvindu for hele verden. Future Home

Sluttspurten betalte seg

Å ha en IndieGogo- eller Kickstarter-kampanje ute på nett kan utvilsomt gi mye eksponering. Men en innsamlingsaksjon på nett var bare en del av salgsjobben til Future Home-gjengen måtte gjøre for å nå målet.

Personlig kontakt og lokale krefter var det som til slutt gjorde susen for innsamlingen.

Det er mye enklere å forklare smarthus og fordelene ved det når vi snakker med folk personlig. Siden det er en del styringer og funksjoner, så er det vanskelig å gjøre en vurdering uten å se en demonstrasjon. Vi fikk god kontakt med folk på ulike stander i Stavanger-regionen og jobbet iherdig med å få de på plass før kampanjedeadlinen, sier administrerende direktør i Future Home, Erik Stokkeland.

Et av de sterkeste hovedargumentene for Future Home er ifølge Stokkeland at de ikke er låst mot én leverandør. De er basert på EnOcean, som er en åpen industristandard.

Les også: Lar deg overføre en 1,5 GB film på 10 sekunder

Fridde til elektrikerne

Stokkeland deler av sine erfaringer:

Vi trodde at crowdfunding var så enkelt som å lage et produkt og en video som forklarte, og så gikk det toget av seg selv. Det var ikke sant. Det gikk for tregt og vi ville ikke klare det med denne farten. Så vi bestemte oss for å selge det inn til de som er mest interessert i smarthus: Elektrikere. Reseller-pakkene er det stort sett lokale installasjonsfirmaer som har gått for, sier Stokkeland.

De fleste bidragsyterne har i stor grad kommet fra Norge, men de opplevde også en del støtte fra Tyskland, Sverige, Danmark og Nederland.

Produktene som støttespillerne har bestilt er forventet å bli sendt ut tidlig i 2015.

– Vi ser fram til å levere varene til alle som har bestilt og vise at Stavanger har mer by på enn bare olje, sier Groven.

Les også: Snart kan du kaste husnøkkelen

Store bidrag

I mange tilfeller ser man at de høyeste bidragene i folkefinansieringskampanjer stort sett står uberørte. Dette ble ikke tilfellet for Future Home. Den høyeste støttepakken, "Villa Kits" forutsetter et bidrag på 15.000 dollar. Denne pakken stod oppført som utsolgt ved utgangen av kampanjen.

Villa kits er storkunder som har kontaktet oss mens kampanjen gikk og ønsket dette i hele huset, med en rekke skreddersydde løsninger. De ønsket også å støtte lokale gründere. Det gjorde at vi fikk trøkk i kampanjen igjen.

– Jeg skal innrømme jeg var litt bekymret da det nærmet seg slutten. Jeg fikk ikke mye søvn i natt for å si det slik, sier Stokkeland.

Les også:

Samlet inn over 3,85 millioner kroner. Ble suspendert av Kickstarter  

Slik vil Nerdalize tilby gratis oppvarming

Smart alarm skremmer tyver bort fra skiutstyret

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.