IT

Norsk helsesektor henger etter med digitale løsninger

Riksrevisjonen med skarp kritikk, mens nabolandene våre drar fra.

De siste par dagene har det blitt offentliggjort to rapporter som viser tydelige svakheter i innføringen av digitale løsninger i helse- og omsorgssektoren.
De siste par dagene har det blitt offentliggjort to rapporter som viser tydelige svakheter i innføringen av digitale løsninger i helse- og omsorgssektoren. Bilde: Colourbox
25. mars 2014 - 12:53

De siste par dagene har det blitt offentliggjort to rapporter som viser tydelige svakheter i innføringen av digitale løsninger i helse- og omsorgssektoren.

EU-kommisjonens nye rapport viser at Norge ligger et godt stykke etter blant annet Danmark, Sverige og Finland i graden av innføring av ehelse-løsninger.

I dag offentligjorde Riksrevisjonen sin undersøkelse om bruk av elektronisk meldingsutveksling i helse- og omsorgssektoren.

Dokumentet inneholder sterk kritikk av Helse- og omsorgsdepartementets planlegging, styring og oppfølging på dette området fra 2008-2012.

– Det gjenstår en betydelig innsats for å nå Stortingets mål om at alle aktørene skal ha kommet i gang med meldingsutveksling innen utgangen av 2014, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

Les også: Slik vil han styrke helsevesenet med ny teknologi

Klare svakheter

Med elektronisk meldingsutveksling menes digital utveksling av epikrise, henvisninger, laboratorie- og røntgenmeldinger og pleie- og omsorgsmeldinger.

Elektronisk meldingsutveksling i helsesektoren var en viktig komponent i Samspill 2.0, den nasjonal strategien for elektronisk samhandling i helse- og omsorgssektoren i Norge, som ble lansert i 2008.

Riksrevisjonen mener at den tekniske statusen i helse-Norge ikke var godt nok utredet i forkant av Samspill 2.0.

På en rekke andre punkter kritiseres departemetet:

  • Tekniske løsninger for å kunne avvikle sending av papir er ikke utviklet eller tatt i bruk av alle aktørene.
  • Det er klare svakheter ved Helse- og omsorgsdepartementets planlegging, styring og oppfølging av arbeidet med elektronisk meldingsutveksling
  • Helse- og omsorgsdepartementets virkemiddelbruk har ikke vært tilpasset mål, status og utfordringer på området.

Bruk av papir og doble rutiner innebærer at meldingsutvekslingen ikke utføres effektivt, og at de opprinnelige nasjonale målene for arbeidet ikke er nådd, mener Riksrevisjonen.

Les også: Big data kan krympe sykehusene

Høie delvis enig

Riksrevisjonen kritiserer også at departementet ikke har stilt formelle krav om at alle aktørene skal ta i bruk elektronisk meldingsutveksling i samhandlingen seg imellom, og etterlyser sterkere virkemiddelbruk.

Helseminister Bent Høie, som ikke satt som statsråd i den gjeldende perioden, svarer i sitt brev til Riksrevisjonen at volumet av elektronisk meldingsutveksling har økt i det halvannet året som har gått siden Riksrevisjonens datainnsamling.

Høie skriver også at man har hatt god kjennskap til status underveis i perioden og iverksatt kompenserende tiltak.

Høie skriver i tillegg at adressatregisteret som etterlyset nå er klart, men ikke tatt i bruk av enkelte helseforetak.

Høie sier seg imidlertid "delvis enig" i Riksrevisjonens vurdering om  at den tekniske status ikke var godt nok utredet i forkant av Samspill 2.0.

Ligger bak nabolandene

EU-kommisjonens undersøkelse av de 28 EU-landene, i tillegg til Island og Norge, dreier seg om sykehusenes grad av implementering av ehelseløsninger i 2012.

Rapporten har tatt for seg en rekke ulike indikatorer, blant annet tilgangen på høyhastighets bredbånd på sykehus, felles elektroniske pasientjournaler, bruken av elektroniske resepter og henvisninger og digital utveksling av kliniske prøveresultater.

I Norges tilfelle har seks akuttsykehus gjennomført undersøkelsen. Mens Danmark (66%), Estland (63%), Sverige og Finland (begge 62%), topper statistikken, ligger Norge et stykke etter med 53 prosent.

Les også:

Derfor tror ekspertene på mer effektiv kreftbehandling

Nanoroboter skal behandle kreft mer effektivt enn cellegift

Slik utføres en grå stær-operasjon  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.