KARRIERE

Norsk gull i matteolympiaden

Bilde: Scanpix
Stein Jarle Olsen
21. juli 2008 - 09:08

Klokka 12.50 søndag ble resultatene fra den 49. internasjonale matematikkolympiaden (IMO) offentliggjort. Rennemo oppnådde 35 av 42 mulig poeng, og grensa for å få gull var 31 poeng.

Rennemo sier han først og fremst reagerte med lettelse da han ble gjort kjent med resultatet.

– Selve konkurransen var på onsdag og torsdag, og etterpå visste jeg at det hadde gått bra. Men jeg var usikker på om det var bra nok til gullmedalje, sier Rennemo til NTB.

I toppsjiktet

Det var bare tolv deltakere som fikk en høyere poengsum enn Rennemo. Det var den siste oppgaven, i geometri, som ble for vrien for nordmannen, noe som førte til at 7 potensielle poeng glapp ut av hendene hans.

– Det var rett og slett en veldig vanskelig oppgave, og jeg klarte ikke å finne den riktige måten å angripe den på i løpet av den tida vi hadde til rådighet. At jeg løste fem andre oppgaver, var uansett i overkant av hva jeg hadde håpet på. Jeg er veldig fornøyd med resultatet, sier Rennemo.

Det var kun 15 deltakere som klarte å løse den aktuelle oppgaven. I alt 535 deltakere fra 97 land deltok i matteolympiaden i år. I alt 47 deltakere ble tildelt gullmedaljen, 100 ble tildelt sølvmedaljen og 120 bronsemedaljen.

Østlig dominans

Norge deltok med seks deltakere, og lederen for den norske delegasjonen var Dávid Kunszenti-Kovács. Han er den eneste nordmannen som har tatt gull før Rennemo. Rennemo har selv deltatt tre ganger tidligere.

Nest beste nordmann ble Sivert Bocianowski (18) fra Ski, som fikk utmerkelsen «hederlig omtale».

Det har tradisjonelt vært områdene øst for Vest-Europa som har dominert i matteolympiaden, og dette gjelder i høyeste grad i år også. Blant gullvinnerne er det kun fem personer fra USA og Vest-Europa.

– Asia og Øst-Europa dominerer veldig sterkt, og deltakerne fra disse områdene har også mye mer trening enn den jevne nordmann, sier Pål Hermunn Johansen, som er nestleder for det norske laget.

Egeninnsats

Nøkkelen til Rennemos suksess i matematikkolympiaden er en god egeninnsats, mener Johansen.

Forberedelsene består i å løse oppgaver fra tidligere års olympiader. Det norske laget har også arrangert en treningsleir, og ettersom Rennemo har vært med flere ganger, har han deltatt på flere leirer og internasjonale forum.

– Det er mengdetrening som gjelder. Jeg har løst mange oppgaver som ligner oppgavene som gis i olympiaden, sier Rennemo.

Ved siden av den videregående skolen er Rennemo allerede godt i gang med bachelorgraden i matematikk på Universitetet i Oslo. Planen er å fullføre graden i løpet av det kommende året, og Rennemo vedgår at han har syslet med tanken om en forskerkarriere som matematiker.

– Jeg har ingen detaljerte framtidsdrømmer, men etter hvert kan det bli aktuelt å reise til utlandet for å studere.

(©NTB)

Les mer om: