MOTOR

Norsk flygeledermangel skapte problemer i flere land

To ekstraordinære flyhendelser i sommer: OL i London og flygeledersituasjonen i Norge,

Flygelederutdanning gir startlønn på 570.000 kroner, og tar bare to år å fullføre. Men i Norge er det for få som tar denne jobben.
Flygelederutdanning gir startlønn på 570.000 kroner, og tar bare to år å fullføre. Men i Norge er det for få som tar denne jobben. Bilde: Sindre Ånonsen, Avinor

Sommerens problemer i flytrafikken fikk konsekvenser også i andre land, bekrefter europeiske luftfartsmyndigheter.

Joe Sultana, koordineringssjef ved den europeiske luftfartsmyndigheten Eurocontrol, forteller at de måtte hjelpe Avinor gjennom krisen med altfor få flygeledere.

Dette studiet gir ingeniørlønn etter to år

OL og Gardermoen

– Andre luftrom ble påvirket, og andre land måtte ta seg av større mengder trafikk som kom over fra Norge. Dette var ikke planlagt, og de så nok også noe ekstra forsinkelser i nabolandene, sier Sultana til NRK.

Eurocontrol har skrevet en rapport om trafikksituasjonen for flytrafikken i Europa i sommer, og der fremhever de problemene i Norge som en av to ekstraordinære hendelser. Den andre var sommer-OL i London.

Situasjonen i sommer har allerede vært tatt opp, men saken er ikke ferdig diskutert.

– I oktober vil vi ha møter med Avinor for å gå gjennom hele sommeren. Vi vil da diskutere hva annet vi kunne gjort, og hvordan neste sommer kan bli bedre, sier Eurocontrol-lederen.

Alvorlig sak

Ledelsen i Avinor har også erkjent og beklaget situasjonen som oppsto i sommer.

– Når vi lever så lite opp til forventningene fra kundene, samfunnet og eierne på hva vi skal levere, er det en veldig alvorlig sak som vi må undersøke i detalj. Vi må se hva vi kunne gjort annerledes for å unngå dette, svarer han.

Les også:

Derfor er det så lange toalettkøer på Gardermoen  

Slik påvirker mobilen flyets sikkerhet

SAS-pilot slakter Gardermoen  

Slik skjerpes kontrollen i luftrommet  

Les mer om: