OLJE OG GASS

Norsk ekspertise skal stanse gassutblåsningen

Norsk ekspertise rådgir Total om hvordan de skal få kontroll over lekkasjebrønnen på Elgin-feltet.

Bilde: FOTO: Total

Det norske brønnkontrollselskapet Add Wellflow er hyret inn av Elgin-operatør Total for å gi råd om planleggingen av den såkalte top kill-operasjonen og eventuell avlastningsbrønner.

Total har satt i gang to tekniske løsninger for å stoppe lekkasjen som oppstod for to uker siden, etter en utblåsning på feltet.

Les også: Slik skal Total stoppe Elgin-lekkasjen

Pumper slam

Et team med såkalte “hell fighters” fra selskapet Wild Well Flow skal pumpe tungt boreslam ned i brønnen for å overvinne trykket.

Samtidig planlegges boringen av to avlastningsbrønner, som er en tryggere måte å få kontroll over lekkasjebrønnen. Denne metoden vil dog ta seks måneder å gjennomføre.

Les også: Pluggingen kan utvide lekkasjen

Komplisert operasjon

Add Wellflow er spesialister på håndtering og dreping av brønner som er ute av kontroll. Selskapet var involvert i drepingen av Montara-brønnen utenfor Australia, og var bidragsyter til drepeoperasjonen og BPs granskningsrapporter eter Macondo-utblåsningen i Mexicogolfen.

Selskapet kan ikke uttale seg om Totals pågående operasjoner, men har tidligere sagt til Teknisk Ukeblad at en drepeoperasjon på Elgin-feltet kan være komplisert.

Total om Elgin: Et inferno i jordens indre 

Norsk fartøy involvert

– Høyt trykk og temperatur sammen med gass kan i utgangspunktet være kompliserende. Det stiller krav til utstyr og design av drepeoperasjonen. Men det er verdt å understreke at det er flere hendelser som oppstår fra brønner med normalt eller lavt trykk, sa Morten Haug Emilsen i Add Wellflow like etter hendelsen.

Det norske brønnintervensjonsfartøyet “Skandi Aker” brukes også i brønnkontrolloperasjonen. Fartøyet er for tiden ved Peterhead havn i nordøst Skottland, hvor det blir klargjort med utstyr som skal støtte operasjonen.

Fartøyet eies av norske Aker Solutions, og pressetalsmann Endre Johansen bekreftet til E24 på fredag at fartøyet er utstyrt for å gjennomføre såkalt trykkstyrt brønnintervensjon.

Les mer om Elgin-utblåsningen:

Vurderer å sende inn «hellfighters»

Langt flere hydrokarbonlekkasjer hos britene

Total har funnet kilden til gasslekkasje i Nordsjøen

Statoil borer i marerittreservoar

Fortsatt flamme på lekkasjeplattform

Kan ta seks måneder å bore avlastningsbrønn

Gassen kan brenne lenge

Nordsjø-plattform evakuert etter gasslekkasje