BYGG

Norges første og verdens største innendørs skiarena kan bli utsatt

Utbyggerne håper den kan stå ferdig allerede i 2017 - kommunen skeptisk.

Slik ser Selvaag for seg at vinteridrettsanlegget på Lørenskog skal se ut.
Slik ser Selvaag for seg at vinteridrettsanlegget på Lørenskog skal se ut. Bilde: Ole A Krogness
20. jan. 2015 - 10:57

Selvaag er i full gang med planleggingen av det som kan bli verdens største og Norges første innendørs skiarena for både langrenn og slalåm.

Skianlegget, som skal ligge på Ødegården like ved Lørenskog togstasjon, kan ifølge utbygger stå klart allerede i 2017, om alt går etter planen.

Konkurrent til Holmestrand

Tirsdag skrev Teknisk Ukeblad om Holmestrandtunnelen som kan bli Norges første innendørs skitunnel. Den tidligere veitunnelen brukes i dag til anleggsarbeid for Jernbaneverket, og kan ifølge fylkesvaraordfører Hans Hilding Hønsvall i Vestfold fylkeskommune stå ferdig som skitunnel allerede om noen år, om alt går etter planen.

Men en samtale med Selvaag viser at Holmestrandtunnelen står i ferd med å miste tittelen som Norges første innendørs skianlegg allerede før den er vedtatt bygget.

Helt siden 2010 har nemlig selskapet jobbet med realiseringen av et vinteranlegg i Lørenskog.

– Vi har kjøpt tomten, og jobber med regulering og godkjenning av den nå. Om alt går etter planen er vi i gang med byggingen i løpet av året, sier Olav H. Selvaag, eier i Selvaag-Gruppen.

Les også: 12 megadammer som endret verden

Det planlagte vinteridrettsanlegget vil inneholde:

  • Verdens største skihall på inntil 37.000 kvadratmeter med en kapasitet på inntil 1.500 personer.
  • Resort- og konferansehotell med til sammen 350 rom.
  • Servicesenter med testsentre for ski, støveltilpasning, skiutleie, sportsbutikker, treningsstudio, behandlingstilbud, oppbevaringstilbud for ski og utstyr, servicerom for klubber og lag, oppholdsrom for aktive, klasserom og kontorer.
  • Næringslokaler og kontorer, inkludert et kompetansesenter for norsk vintersport.
  • Olympisk arena for ishockey med to isflater.

Et kommersielt prosjekt

Planene på Lørenskog er i en helt annen skala enn i Holmestrand.

Selvaag ser for seg en total bygningsmasse på 140.000 kvadratmeter, der 37.000 kvadrat settes av til et skianlegg. Alpintanlegget skal få en lengde på over 500 meter og en høydeforskjell på 90 meter. Mens langrennsløypene, i motsetning til tidligere planer her i landet, ikke bygges i skitunnel, men i en hall over tre etasjer, noe som totalt gir 3000 meter med langrennsløyper.

Utover det skal anlegget inneholde et konferansehotell med 350 rom, et servicesenter med både testsenter for ski og utstyr, servicerom for klubber og lag, klasserom og kontorer, samt næringslokaler, et idrettsakademi og en shockeybane med arena.

– Ambisjonene våre er at det skal kunne arrangeres både renn og world cup i alpint og langrenn i hallen. Hele ideen er å henvende seg til breddeidretten i tillegg til eliten eller toppidrettsutøverne i både langrenn, alpint, twintipp og snowboard, sier Selvaag.

Noen konkret pris på hele anlegget har han ikke, men han regner med at selve skihallen vil koste i underkant av 400 millioner kroner.

– Betalingen av hele anlegget blir rent kommersiell, sier han.

Les også: Dette kan bli Norges første innendørs skianlegg

Skianlegget skal være 37.000 kvadrat og inneholde 500 meter alpintbakker og 3000 meter med langrennsløyper. <i>Bilde: Chapman Taylor Arhitects</i>
Skianlegget skal være 37.000 kvadrat og inneholde 500 meter alpintbakker og 3000 meter med langrennsløyper. Bilde: Chapman Taylor Arhitects

Eget skitilbud

Den nærmeste skitunnelen for nordmenn som vil stå på ski utenom sesong i dag ligger i Torsby i Sverige.

Tunnelen, som har halvannen kilometers sløyfe med skispor, kostet 60 millioner kroner å bygge i 2006. Allerede i 2011 ble den lønnsom.

Selvaag mener det er på høy tid at nordmenn får et eget skitilbud, så man slipper å kjøre over grensa til nabolandet for å kunne stå på ski om sommeren.

– Jo mer ekstremvær og vintre preget av global oppvarming vi har, jo større blir behovet for forutsigbare treningsforhold for skisporten. Om vi skal fortsette å være best i verden på ski, må vi ha en ordentlig arena for det også utenom sesong, sier han.

Les også: Dette er verdens mest moderne turisthytte

Kan stå ferdig i 2017

Daglig leder i prosjektet, Kjetil Fladmark Larsen, regner med at reguleringsplanen vil være ferdig godkjent i løpet av våren.

– Når den er klar regner vi med byggetid vil bli på mellom 1,5 og to år, noe som betyr at hallen kan være klar allerede i 2017, sier han.

Fladmark Larsen mener beliggenheten av hallen, vil være avgjørende for å få til en lønnsom arena.

– Det bor 900.000 mennesker bare en halvtimes reisevei fra hallen. I tillegg til at det bor så mange i kort avstand unna hallen, vil den kunne gjøre Norge til en skidestinasjon også utenom sesong, sier han.

Akkurat hva det vil koste å bruke hallen, er ikke bestemt. Men Fladmark Larsen mener prisen vil ligge i nærheten av prisen for å bruke utendørs skianlegg.

Lengre behandlingstid

Lørenskog kommune har et annet syn på når byggestart for hallen kan være enn Fladmark Larsen.

– Det er alltid vanskelig å si akkurat når en reguleringsplan er ferdigbehandlet. Men foreløpig er planforslaget vi har fått inn mangelfullt, vi venter på mer detaljering av selve planforslaget sier Edina Midziv, i Lørenskog kommune.

Hun mener byggestart allerede til høsten er urealistisk.

– Vi tror ikke planene vil være i orden før sommeren. Det kan hende de er ferdigbehandlet i løpet av året, men det er avhengig av en rekke prosesser, sier hun.

Les også:

Sjøvann skal gjøre Nasjonalmuseet til et miljøbygg

Her vil Aker bygge Norges høyeste bygning

Nå skal det bygges flere små leiligheter  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.