KLIMA

Norge øker støtten til vern av Brasils regnskog - Brasil truer med økt avskoging

Nyvalgt president vil ha mer landbruk.

Et område med ulovlig hogst i delstaten Pará i Brasil. Bildet ble offentliggjort av brasilianske myndigheter i 2014.
Et område med ulovlig hogst i delstaten Pará i Brasil. Bildet ble offentliggjort av brasilianske myndigheter i 2014. Foto: Vinicius Mendonca /Ibama/AP/NTB Scanpix
4. des. 2018 - 16:13

Norge gir 600 nye regnskog-millioner til Brasil, samtidig som landets påtroppende president Jair Bolsonaro varsler endringer som kan ramme skogen hardt.

Forklaringen er at Norges avtale med Brasil om skogvern tar utgangspunkt i resultater som allerede er oppnådd.

I fjor var avskogingen i Amazonas 12 prosent lavere enn året før, ifølge brasilianske tall som også er kontrollert av eksterne eksperter. Som belønning overfører Norge 600 millioner til det brasilianske Amazonasfondet, som finansierer prosjekter for å redusere avskogingen ytterligere.

– Det er oppmuntrende at Brasil hadde en nedgang i avskogingen i Amazonas i fjor, tross økonomisk vanskelige tider, sa klima- og miljøminister Ola Elvestuen i en uttalelse tirsdag.

Bekymret for avskogingen

Samtidig uttrykker Elvestuens departement bekymring for de foreløpige tallene for avskogingen i år. De tyder på en økning på 13,7 prosent sammenlignet med 2017.

Disse tallene vil først bli bekreftet neste år og deretter danne grunnlag for Norges utbetaling til Amazonasfondet i 2019.

Brasils påtroppende høyrepopulistiske president Jair Bolsonaro har varslet satsing på mer landbruk og annen næringsvirksomhet i regnskogen i Amazonas. Miljøvernere frykter at regnskogen står overfor en stor trussel.

Elvestuen sier likevel at han ser fram til å diskutere veien videre for regnskogsamarbeidet med Brasils nye regjering.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.