ENERGI

Norge og Tyskland har funnet en kabelløsning: – Vi er grunnleggende skuffet, skriver Statnett 

Den nye kraftkabelen til Tyskland får en minimumsflyt på bare 11,7 prosent neste år.

I ettermiddag sendte Statnett ut en markedsmelding om at de og tyske Tennet har blitt enige om en opptrappingsplan over fem år, hvor man starter på 11,7 prosent kapasitet og ender på 70 prosent ved årsskiftet 2025/2026.
I ettermiddag sendte Statnett ut en markedsmelding om at de og tyske Tennet har blitt enige om en opptrappingsplan over fem år, hvor man starter på 11,7 prosent kapasitet og ender på 70 prosent ved årsskiftet 2025/2026. Foto: Statnett. Illustrasjon: Kjersti Magnussen/TU
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

– Vi er grunnleggende skuffet over at minimumsnivået er såpass lavt, men dette er dessverre utenfor Statnetts kontroll, skriver konserndirektør Gunnar G. Løvås i en pressemelding nå i kveld.

TU skrev tidligere i dag at det siden februar har pågått en diskusjon mellom Norge og Tyskland om kraftflyten på den nye kraftkabelen Nordlink, som skal settes i prøvedrift i desember.

I ettermiddag sendte Statnett ut en markedsmelding om at de og tyske Tennet har blitt enige om en opptrappingsplan over fem år, hvor man starter på 11,7 prosent kapasitet og ender på 70 prosent ved årsskiftet 2025/2026. Det er minstekravet i det europeiske regelverket. 

Tyskland ønsket null flyt

Uroen startet i februar, da Tyskland varslet at de ønsket null flyt i første driftsår.

Statnett beskrev det som uakseptabelt: «Etter vårt syn er dette ikke i tråd med de politiske intensjonene som lå til grunn da Norge og Tyskland ble enige om å bygge forbindelsen», skrev Løvås i et brev til regjeringen.

Statnett er fortsatt ikke fornøyd. De understreker samtidig at det ofte vil tilbys betydelig mer kapasitet enn minimumsnivået, og at det tidvis ikke vil være noen begrensninger på kabelforbindelsen. 

– 11,7 prosent er ekstremt lite

Det er begrensninger i strømnettet på tysk side som gjør at Tennet ønsker lavere flyt på kabelen. Dette fører også til at tyskerne jevnlig betaler danske kraftprodusenter for å stanse sine vindmøller på dager hvor det blåser mye i Nord-Tyskland.  

Tor Reier Lilleholt, analysesjef i Wattsight, sier at dette vil få størst betydning når det er mye vann i norske vannmagasiner og Norge gjerne vil eksportere.

– 11,7 prosent er ekstremt lite. Dette er ikke noe vi er vant til i Norge, men det ligner på situasjonen man ser mellom Jylland og Nord-Tyskland. Våre beregninger viser at det utgjør 2-3 øre på prisen hvis det er null kapasitet på kabelen. Så slike begrensninger kan fort gi 2 øre mindre i årspris på strømmen, sier Lilleholt. 

Les også

Har byttet ut kull med vind

Han kan ikke huske at slike restriksjoner var nevnt den gang det ble vedtatt å bygge Nordlink.

– Mye har nok endret seg underveis, men man visste at Tyskland var overutbygd med vindkraft. Derimot visste man ikke at de også skulle legge ned så mye kull og kjernekraft, noe som forsterker prisforskjellen.

Lilleholt påpeker at Nordlink aldri var ment å være en eksportkabel.

– Dette er en utvekslingskabel, og jeg vil påstå at den er ganske lønnsom likevel, for det blir mye flaskehalser. Prisforskjeller er gunstig, og kraften vil flyte når kapasiteten er tilgjengelig. 

Statnett skriver i pressemeldingen at kabelforbindelsen er viktig både for Norge og Tyskland.

– Med NordLink legger vi til rette for utveksling av fornybar kraft mellom landene. Tysk vind- og solkraft kan sendes til Norge, og norsk vann- og vindkraft kan sendes til Tyskland, skriver Gunnar G. Løvås. 

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.