ENERGI

Nettselskapet kan ikke bekrefte at Nammo får strømmen de trenger

Verken Elvia, NVE eller regjeringen kan bekrefte at nye regler vil gi strøm til utvidelse av Nammo.

Må Nammo stå i kø for å få mer strøm, eller er de en «nødvendig samfunnsfunksjon»?  Foreløpig er det vanskelig å få et svar, men konsernsjef Morten Brandtzæg er optimist.
Må Nammo stå i kø for å få mer strøm, eller er de en «nødvendig samfunnsfunksjon»? Foreløpig er det vanskelig å få et svar, men konsernsjef Morten Brandtzæg er optimist. Foto: Nammo
21. apr. 2023 - 05:00
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Husholdninger og nødvendige samfunnsfunksjoner skal ikke måtte stå i kø for å få plass i strømnettet, skriver regjeringens i sin nye handlingsplan for nettilknytning.

Men gjelder dette bare sykehus og skoler, eller kan det også gjelde industribedrifter som ammunisjons-produsenten Nammo? 

Elvia: Må vurdere nærmere

– Det er et tydelig grep som åpenbart gjelder Nammo, mener Nammos konsernsjef Morten Brandtzæg.

Nammo er definert som en kritisk samfunnsfunksjon av Forsvarets logistikkorganisasjon. Nammo lager ammunisjon og er én av bare fire bedrifter i NATO som lager rakettmotorer til for eksempel luftvern. 

TU har bedt nettselskapet Elvia om å bekrefte Nammos tolkning.

– Vi kan ikke bekrefte dette uten å ha vurdert det nærmere. Vi vil vurdere om det er noe i denne handlingsplanen som får betydning for hvordan køen skal praktiseres framover, skriver Vegar Stokset, kommunikasjonsrådgiver i Elvia.

Les også

«Kinderegg fra helvete»

Mens Nammo søkte om 7 MW strøm nå like før påske, har Green Mountain allerede sikret seg 150 MW til et stort datasenter for Tiktok øst for Hamar. Nå er det fullt i kraftnettet i området. 

Nammo-sjefen har tidligere kalt datasenteret et «kinderegg fra helvete» som kan skade både innlandsindustrien, forsvarsevnen og Norges anseelse i Nato. 

TU har også bedt olje- og energidepartementet avklare om Nammo faller inn under nødvendige samfunnsfunksjoner med forrang i kraftnettet. 

Statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) svarer at regjeringen skal gi nærmere føringer om hvilket strømforbruk dette er. ut over det vil hun ikke gå inn i enkeltsaker mellom et nettselskap og en nettkunde.

Datasenter-selskap: Vi har fått strømmen

Svein Atle Hagaseth, administrerende direktør i Green Mountain, skriver til TU:

– Kan Elvia prioritere dere ned i nettkøen nå?

– Nei, vi har fått strømmen. (...) Vi har fulgt prosedyrene og reglene, søkt og fått tildelt. Nammo hadde, da de kritiserte, ikke søkt.

Hagaseth skriver også at han «regner med at Elvia har funnet alternativ strøm i nettet til Nammo».

– Nammo trenger 7 MW, vi har 150. 7 MW finner de uprioritert i nettet tenker jeg, men dette kan nok Elvia svare bedre på enn oss, skriver datasenter-sjefen.

Les også

Tilbakevirkende kraft?

– Når det gjelder forespørsler om kapasitet og tilgjengelig nettkapasitet ønsker vi å ta dette i direkte dialog med kundene våre, svarer Stokset i Elvia.

– Green Mountain har allerede fått nettilknytning; vil de nye reglene ha tilbakevirkende kraft? 

– Vi vil vurdere om det er noe i denne handlingsplanen og påfølgende forskriftsendringer som får betydning for hvordan køen skal praktiseres framover, skriver Stokset.

Han sier det er vanskelig å svare på om de nye reglene det enklere for Elvia å tildele nettkapasitet, uten å ha sett nærmere på handlingsplanen og forslagene til forskriftsendringer som er varslet å komme.

Nammo fortsatt optimister

NVE viser til sine prioriteringskriterier, som de publiserte samtidig med handlingsplanen i går. Der står det at prioriterte saker vil være beredskaps-/krisesituasjoner, forsyningssikkerhet, stor kraftproduksjon og endringer i anlegg som allerede er under bygging.

Beredskap-/krisesituasjoner handler om gjenoppretting etter akutte feil i kraftsystemet, mens forsyningssikkerhet handler om tiltak som er viktige for kraftforsyningen.

Nammo opplyser til TU at de i første omgang har søkt om 7 MW, men at behovet vil bli større på sikt. De er likevel ikke bekymret over svaret fra nettselskapet. 

– Vi er optimistiske og tror det går i orden, siden formuleringen i handlingsplanen er så tydelig. Men dette skal gjennom en formell prosess, så vi er ikke ferdige før den er i mål og vi har fått ja, sier Thorstein Korsvold, kommunikasjonsansvarlig i Nammo.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.