KRAFT

Nettselskapene spurt om AMS-utgiftene: Enorme forskjeller

Første gang selskapene har uttalt seg.

2. sep. 2015 - 14:45

Innen 2019 skal alle norske husstander ha fått installert nye, automatiske strømmålere som skal gi mer nøyaktig informasjon om strømforbruket, og på sikt åpner for at strømkundene i større grad kan styre eget forbruk.

Men hvor store utgifter det enkelte nettselskap vil ha for å få installert og tatt i bruk hver enkelt strømmåler varierer kraftig, ifølge en ny statusrapport for installasjon av smarte målere fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Les også: Norske nettselskap er enige: AMS utgjør en risiko for datasikkerheten

– Betydelig spredning

Mens 12 nettselskap anslår en kostnad på under 2500 kroner per målepunkt, oppgir ni nettselskaper at de vil betale over 4.500 kroner per målepunkt.

Nettselskapet med den høyeste kostnaden per målepunkt estimerer kostnaden til 6.400 kroner per målepunkt, mens nettselskapet med den laveste utgiften oppgir bare 2000 kroner for hvert målepunkt.

Estimatene inkluderer innkjøp av målere, installasjonskostnad, to-veis kommunikasjonsutstyr mellom kunde og nettselskap, samt andre kostnader.

– Dette er første gang alle nettselskapene har uttalt seg om kostnadene i forbindelse med AMS-utrullingen. Vi merker oss at det er betydelig spredning fra høyeste til laveste kostnad, og spør oss hva det skyldes, sier seksjonssjef Heidi Kvalvåg i NVE til Teknisk Ukeblad.

Les også: – AMS kan bli en overvåkingsboks  

Kompetanse påvirker

Kvalvåg tror en del av forklaringen kan være at enkelte nettselskap ikke kjenner det totale kostnadsbildet før kontraktene er ferdigforhandlet. Men hun utelukker ikke reelle kostnadsforskjeller, blant annet som følge av nettselskapenes kompetanse og antall målere som skal skiftes ut.

– Det kan skyldes forskjeller i selskapenes strategi, timing og kompetanse når de forhandler med leverandørene. Estimatene kan påvirkes av volum, hvor langt selskapene har kommet i prosessen, hvordan innkjøpet er organisert og kompetanse gjennom hele prosessen, sier Kvalvåg.

I tillegg kan noen kostnader, til blant annet installasjon og kommunikasjon, variere betydelig basert på blant annet befolkningstetthet og geografisk spredning.

– Hvor avanserte strømmålere nettselskapene velger, og dermed hvor mange tilleggstjenester de kan legge til, vil vel også påvirke prisen?

– Vi har ikke spurt direkte om kostnader for tilleggsfunksjonalitet i denne undersøkelsen, men det kan påvirke prisen noe, sier Kvalvåg.

Den gjennomsnittlige investeringskostnaden til selskapene er i underkant av 3800 kroner per målepunkt, ifølge AMS-rapporten som ble offentliggjort i dag.

Forskere: Forskere: AMS uten display kan ramme familier med lav inntekt

Første oversikt

Den nye NVE-rapporten tar for seg 81 nettselskapers rapporter om status og planer for hvordan utrullingen av de nye strømmålerne skal gjennomføres. Selskapene representerer totalt 2,5 millioner målepunkter.

Totalkostnaden for hele AMS-utrullingen er beregnet til cirka 10 milliarder kroner, noe som er i tråd med tidligere estimater.

Hele 76 prosent av de nye strømmålerne vil bli installert i perioden 2017 og 2018, ifølge nettselskapenes estimater.

De aller fleste nettselskapene, 91 prosent, vil helt eller delvis benytte eksterne montører til installasjonsjobben, viser rapporten.

Les også: – Automatiske strømmålere kan bli en gigantisk feilinvestering

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.