FORSVAR

Nederland holder fortsatt NH90-helikoptrene på bakken etter dødsulykke

Norge holdes løpende informert og flyr fortsatt sine NH90.

Arkivfoto av et nederlandsk NH90 NFH på Zr.Ms. Groningen.
Arkivfoto av et nederlandsk NH90 NFH på Zr.Ms. Groningen. SJOERD HILCKMANN
3. aug. 2020 - 19:00

Det nederlandske forsvaret har besluttet å vente med å sette i drift igjen sin flåte av NH90-helikoptre på bakken i etterkant av et fatalt havari 19. juli.

To av de fire om bord omkom da helikopteret gikk i sjøen like ved patruljefartøyet Zr.Ms. «Groningen» som det opererte fra, rett utenfor Aruba i Karibia.

I dialog med Nederland  

Rett etter ulykken ble den nederlandske NH90-flåten rutinemessig satt på bakken. 

29. juli varslet den nederlandske forsvarsministeren Ank Bijleveld-Schouten at den gjenværende NH90-flåten, som teller 19 helikoptre, forblir på bakken inntil videre som et føre-var-tiltak.

Det nederlandske NH90-helikopteret kantret og forble flytende i litt over et døgn før det sank, cirka 100 kilometer vest for Aruba. <i>Foto:  Det nederlandske forsvaret</i>
Det nederlandske NH90-helikopteret kantret og forble flytende i litt over et døgn før det sank, cirka 100 kilometer vest for Aruba. Foto:  Det nederlandske forsvaret

Det har foreløpig ikke kommet detaljer fra undersøkelsen, eksempelvis om det mistenkes teknisk svikt eller en iboende svakhet som også kan finnes på andre helikoptre av samme type. 

Ifølge oberstløytnant Stine Barclay Gaasland i Luftforsvaret fortsetter Norge å fly NH90.

– Havariet av det nederlandske NH90-helikopteret har ikke fått konsekvenser for våre NH90 som er i drift som normalt. Vi får fortløpende oppdateringer gjennom vårt nettverk og vår dialog med Nederland, opplyser hun.

Sank etter et døgn

Det nederlandske helikopteret gikk i sjøen og forble flytende i cirka et døgn takket være nødflyteutstyret. På den tida rakk marinen å redde ut ferdsskriveren, men helikopteret sank etter at to av de fire flyteelementene gikk i stykker i den grove sjøen.

Pride markeres med flagg og to NH90 på Bardufoss tidligere i juni. Men når det gjelder anskaffelsen av disse helikoptrene er det få som har grunn til å være stolte.
Les også

NH90-sjef ser seg tilbake: – Vi burde nok ha kansellert helikopterkontrakten da vi hadde sjansen

Ifølge det nederlandske forsvaret ligger helikopteret nå på rundt tusen meters dyp litt over 100 kilometer vest for Aruba.

Zr.Ms. Groningen. <i>Foto:   Wikimedia commons</i>
Zr.Ms. Groningen. Foto:   Wikimedia commons

Nederland var tidlig ute med å ta i bruk NH90 til sjøoperasjoner, og har i likhet med andre nasjoner måttet tåle barnesykdommer på helikoptertypen. I 2014 satte Nederland ned foten og nektet å ta imot flere NH90-helikoptre som følge av at det var avdekket uvanlig mye korrosjon på deres og Frankrikes NH90 NFH.

I fjor høst kom det fram at nederlenderne begynner å se mot en midtlivsoppdatering en gang etter 2025 og håper å få med seg Belgia, Tyskland, Frankrike, Italia og Norge med på en felles oppgradering av fregattversjonen en gang etter 2025.

Det er kanskje ikke så sannsynlig for Norges del, der siste leveranse tidligst vil skje i 2022 og der det fortsatt hefter usikkerhet ved leveransen og innfasingen.

Tidligere i sommer besluttet Belgia å fase ut fire av sine åtte NH90 Caïman-helikoptre, nærmere bestemt transportversjonene (TTH).

Et CH-148 Cyclone lander på HMCS Halifax i februar i forbindelse med «Ship Helicopter Operating Limits», SHOL-trening i februar 2016.
Les også

Foreløpig rapport: Sikorsky-helikopteret styrtet i sjøen i den siste svingen før landing

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.