BYGG

Navarsete lover å stramme inn energibruken i bygg

BELLONA: Kommunalminister Liv Signe Navarsete har besøkt Bellona for å prate om energi- og miljøvennlige bygg og få synspunkter til den kommende stortingsmeldingen. I bakgrunnen Marius Holm som viser statsråden det nye Bellonabygget.
BELLONA: Kommunalminister Liv Signe Navarsete har besøkt Bellona for å prate om energi- og miljøvennlige bygg og få synspunkter til den kommende stortingsmeldingen. I bakgrunnen Marius Holm som viser statsråden det nye Bellonabygget. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
27. jan. 2011 - 13:53

Kommunalminister Liv Signe Navarsete brukte torsdag formiddag til å besøke Bellona i deres nye energivennlige klasse A-bygg, og benyttet samtidig anledningen til å få synspunkter fra miljøorganisasjonen til hva den kommende stortingsmeldingen om bygningspolitikk bør inneholde.

Les mer: Klasse A for Bellona

Staten må gå foran

Til stede var også Peter Groth, administrerende direktør i Aspelin Ramm som har bygget og eier Bellonas nye hovedkvarter.

Han oppfordret regjeringen til å be statlige etater om å stille strengere krav når de skal ut på leiemarkedet.

– Leietakeren betaler energiutgiftene og får inntjeningen lavt energibruk gir, men det er byggets eier som må ta investeringene. Hvis vi kan dokumentere lavere energibruk tror jeg stadig flere vil være villig til å dele på merprisen ved å betale noe høyere leie. Men noen bør gå foran og stille kravene til utbyggerne, sa Groth.

Han fikk positivt svar fra Navarsete.

– Det er ikke uaktuelt at staten skal gå foran med forbildeprosjekter. I en eller annen form kommer det, svarte Navarsete.

Les også: Full passivhus-splid i byggenæringen

Vil ha passivhus inn i undervisningen

SLIK KAN DET GJØRES: Petter Groth viser kommunalminister Liv Signe Navarsete det nye energivennlige klasse A-bygget som Aspelin Ramm har vært byggherre for. På byggets sydside skrår vinduene inn, det reduserer oppvarmingen om sommeren. Undre vinduene skrår fasaden utover, der er det solfangere som bidrar til oppvarming.
SLIK KAN DET GJØRES: Petter Groth viser kommunalminister Liv Signe Navarsete det nye energivennlige klasse A-bygget som Aspelin Ramm har vært byggherre for. På byggets sydside skrår vinduene inn, det reduserer oppvarmingen om sommeren. Undre vinduene skrår fasaden utover, der er det solfangere som bidrar til oppvarming.

Uvitenhet og motstand

Kommunalministeren ville ikke røpe noen av sine tanker om når krav om passivhusstandard kommer.

– Det er mye uvitenhet og motstand, vi har en kjempejobb å gjøre. Det er viktig å spille på lag med dem som er utviklingsorienterte, sa hun.

Navarsete kunne også fortelle at det har vært vurdert å innføre krav om passivhusstandard for næringsbygg før kravet kommer for boliger. Det er sjelden de minst ressurssterke entreprenørene og byggmestrene som bygger større næringsbygg.

– Ja, det er vurdert. Men samtidig trenger vi at også de mindre følger med og får bygget kompetansen. Vi skal stramme inn, tempoet skal være ambisiøst men gjennomførbart, lovet Navarsete.

Vurdering

En vurdering av gjennomførbarheten av forslagene i Arnstadutvalget er nå startet.

Etter en utlysning på Doffin vant Multiconsult og datterselskapet Analyse & Strategi den konkurransen.

De to selskapene skal levere sin rapport til Kommunal- og regionaldepartementet innen utgangen av mars måned.

Les også: Vil bli kvitt fjernvarme-plikt

Aktive for passive hus

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.