ROMFART

Nasa må laste opp ny programvare til Mars-helikopteret

Utsetter flyvningen til neste uke.

MÅ OPPDATERES: Mars-helikopteret Ingenuity.
MÅ OPPDATERES: Mars-helikopteret Ingenuity. Foto: Nasa
Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
13. apr. 2021 - 08:09

Mars-helikopteret Ingenuity var nesten helt klart til sin historiske flyvning natt til mandag, da en uventet feil oppsto på den siste rotortesten.

Dermed fikk Ingenuity-teamet det travelt med å finne feilen og rette den. Teamet har bare fått tildelt 30 marsdøgn til å utføre den helt spesielle teknologidemonstrasjonen med et fjernstyrt helikopter på Mars. Et marsdøgn varer i 24,6 timer. Ingenuity hadde sin første natt alene på planeten 4. april, etter at den hadde blitt ladet opp og koblet fra systemene på roveren Perseverance.

I natt meldte Nasa at de har funnet en måte å rette feilen på. Hele flight control-programvaren skal endres, lastes opp og installeres på nytt. Slik vil de gjøre løsningen mest mulig robust. Den nye programvaren blir uavhengig testet og validert i testmiljøer hos Nasa JPL de neste par dagene.

Atmosfæretrykket på Mars er bare én prosent av jordas, noe som gjør regnestykkene litt annerledes når det kommer til for eksempel rotorhastighet, størrelse og vekt. Ingenuity har to motgående rotorer med en diameter på 1,2 meter. Ved takeoff spinner disse i omtrent 2,400 omdreininger i minuttet - langt høyere mer enn hva som er vanlig på en vanlig drone på jordkloden. Ingenuity veier 1,8 kilo på jorda.

Vil ta flere døgn

Å endre på programvaren er i seg selv en relativt enkel oppgave for noen av verdens dyktigste ingeniører. Å laste opp og fjerninstallere programvare på en fremmed planet er noe mer komplisert. Det vil ta flere døgn å få lastet opp såpass mye data, og ikke minst verifisere og teste systemene på Mars etterpå. 

Nasa jobber nå med å lage en detaljert tidslinje for veien videre. De neste dagene skal de altså ferdigutvikle og laste opp programvaren til Mars, laste det inn i kontrollsystemene og til slutt starte opp helikopteret på nytt med ny programvare.

Når alt er på plass vil det bli gjennomført en ny rotortest i høy hastighet. Dersom dette går bra starter forberedelsene til selve flyvningen av helikopteret på Mars. Det vil bli satt en ny dato for dette i neste uke. 

Mars-roveren Perseverance står 60 meter unna, og vil forsøke å filme hele seansen når helikopteret skal fly. I mellomtiden pusler den videre med sine egne prosjekter og undersøkelser. Neste store forsøk er å produsere oksygen på Mars gjennom teknologidemonstrasjonen Moxie. 

Havbøyen skal gi viktig info for design av framtidige havbruksrigger, ifølge forsker.
Les også

Første målinger for havbruk til havs

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.