OLJE OG GASS

Når Castberg-oljen ikke ilandføres, kan dette konseptet bli løsningen

BILQ fra Aker Solutions.

Aker Solutions boligkvarterkonsept for FPSO i Barentshavet: Bow Integrated Living Quarter.
Aker Solutions boligkvarterkonsept for FPSO i Barentshavet: Bow Integrated Living Quarter. Bilde: Aker Solutions

Denne uken ble det kjent at Aker Solutions skal lage en konseptstudie av en flytende utbyggingsløsning for Johan Castberg-feltet i Barentshavet.

Løsningen Aker Solutions skal gjøre konseptstudie av er en såkalt FPSO (Floating Proudction Storage and Offloading), altså en flytende produksjons- og lagringsenhet.

Nyheten kom rett i etterkant av Statoils annonsering av at Castberg-feltet har fått kostnadene redusert med mellom 40 og 50 milliarder kroner – en reduksjon på mellom 40 og 50 prosent fra de opprinnelig 100 milliardene feltet ville kostet.

Boligkvarter i baugen

Som Teknisk Ukeblad tidligere har omtalt har Aker Solutions allerede designet deler av en løsning for dette, spesialtilpasset operasjoner i Barentshavet. Konseptet går under navnet BILQ, og er en beskrivelse av boligkvarteret i en slik FPSO-løsning: Bow Integrated Living Quarter.

Som navnet tilsier betyr dette at boligkvarteret er integrert i baugen på skipet og løsningen Aker Solutions har sett for seg, gjør blant at arbeiderne skal få kunstig dagslys når det egentlig er stummende mørke.

Med boligkvarter integrert i baugen vil det også føre til en betydelig økt avstand mellom prosessområde og boligkvarter, som blant annet fører til redusert eksplosjonsfare.

Designet skal også gjøre at det blir redusert ising og snø i området rundt boligkvarteret, samt at livbåtene blir integrert slik at de er mer beskyttet enn på eksisterende FPSO-løsninger.

– Vi er rustet

Aker Solutions vil på nåværende tidspunkt ikke bekrefte eller avkrefte at BILQ-konseptet er en del av studien de skal levere til Statoil og Castberg-prosjektet.

– Vi jobber med konseptfasen nå og vurderer ulike alternativer. Jeg har ikke flere detaljer å komme med på dette stadiet, ifølge pressetalskvinne Stina Kildedal-Johannessen.

Men forrige gang Teknisk Ukeblad omtalte BILQ-konseptet, fortalte sjef for FPSO-produkter i Aker Solutions, Børre Knudsen, at FPSO vurderes på alle felt i Barentshavet.

I så fall ville det være enkelt for dem å materialisere BILQ for en ny utbygging.

– Om ikke det blir rørledning til land, så blir det en offshore-løsning. Vi er rustet til å levere en slik dersom det blir en utbyggingsbeslutning. Det er ikke materialisert ennå, men det lar seg veldig greit gjøre, fortalte Knudsen Teknisk Ukeblad.

Omstridt

Johan Castberg-feltet har lenge vært omstridt: Da funnene Skrugard og Havis ble gjort, var det full jubelstemning. Til sammen kan feltet være om lag tre ganger så stort som Goliat.

Statoil pakket med seg champagne og dro nordover for å feire at de vil gå for en ilandføringsløsning for feltet. Det ble godt tatt imot i Finnmark, da man mener at dette gir store ringvirkninger lokalt og regionalt.

Siden har jubelen stilnet: Prosjektet er utsatt gang etter gang, og retorikken har mer og mer forsvunnet bort fra en ilandføringsløsning. At Statoil nå eksplisitt sier at de går for en FPSO-løsning har fått finnmarkinger til å rase.

– Nordkapp Arbeiderparti oppfatter dette som et svik både fra Statoil og myndigheter. Finnmark Arbeiderparti har gjort det klart at uten ringvirkninger på land så kan olje- og gassressursene bli liggende urørt, uttalte leder i Nordkapp Arbeiderparti, Kari Lene Olsen.