OLJE OG GASS

Goliat-operatøren trygler Ptil-direktøren i brev: «Kjære Anne...»

Vil fremskynde Goliat-prosess.

Eni Norge-sjefen Ruggero Gheller foran Goliat FPSO. I et brev - personlig stilet til Ptil-direktør Anne Myhrvold - ber han ydmykt om å få fremskyndet et viktig møte.
Eni Norge-sjefen Ruggero Gheller foran Goliat FPSO. I et brev - personlig stilet til Ptil-direktør Anne Myhrvold - ber han ydmykt om å få fremskyndet et viktig møte. Bilde: Roald Ramsdal
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
22. des. 2015 - 08:28

«Dear Anne»

Slik starter et brev fra Ruggero Gheller, sjefen i oljeselskapet Eni Norge som bygger ut Goliat-prosjektet i Barentshavet.

Brevet er direkte stilet til Anne Myhrvold, øverste sjef i Petroleumstilsynet (Ptil). Det er Ptil som er myndighetsorganet som kan gi oljeselskapet den nødvendige og etterlengtede velsignelsen for å få Goliat-produksjonen i gang.

Av brevet – som Teknisk Ukeblad har fått innsyn i – går det frem at Gheller vil ha olje på Goliat-dekket den 27. desember i år – altså tredje juledag. Men det kan by på problemer. Ptil har nemlig planlagt et nytt statusmøte med oljeselskapet første uken i januar.

Flere ting gjenstår

Ifølge brevet var det særlig datoen for møtet med Ptil Gheller ønsket å endre på.

I brevet ber toppsjefen Myhrvold innstendig om å fremskynde møtet til senest midten av desember, slik at produksjonen kan komme i gang tredje juledag.

– Vi forstår at dere planlegger et statusmøte i første uken av januar. Vi ber deg vennligst om å vurdere gjennomføring av møtet så tidlig som mulig og helst ikke senere enn midten av desember, heter det i brevet.

Det går også frem at oljeselskapet fortsatt har flere ting som gjenstår før plattformen er klar.

Gheller ønsker ifølge brevet at Petroleumstilsynet skal gi samtykke til oppstart av Goliat i løpet av desember, og at ferdigstillelsen av arbeidet på flyteren skal gå parallelt med en offentlig klagefrist på tre uker.

Norges-sjefen har for øvrig tidligere uttalt til Teknisk Ukeblad at de skal nå platåproduksjon på 100.000 fat om dagen innen utgangen av 2015.

Ptil-direktør Anne Myhrvold endret ikke på møtet, slik Eni Norge-sjefen ønsket.
Ptil-direktør Anne Myhrvold endret ikke på møtet, slik Eni Norge-sjefen ønsket.

Ptil endret ikke møtet. Sendte brev

Petroleumstilsynet bekrefter brevet fra Gheller, og forteller til Teknisk Ukeblad at de ikke har gjennomført møtet med Eni Norge slik som oljeselskapet ønsket.

I stedet har de sendt et brev som svar på henvendelsen. Brevet er for øvrig ikke undertegnet Ptil-direktør Myhrvold, men tilsynsdirektøren for Goliat, Sigve Knudsen.

– Vi gjennomførte ikke møtet med Eni, men har sendt et brev. I tillegg har vi sendt et brev til Statoil som er partner, der vi ber om deres vurdering av beslutningsgrunnlaget for oppstart på Goliat, sier direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Petroleumstilsynet, Inger Anda.

I brevet fra Ptil til Eni beskrives en del av usikkerheten knyttet til Goliat.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Blant annet blir det pekt på kvaliteten på elektrosystemer og tennkildekontroll, og det vises til en granskningsrapport fra Eni som avdekker «tekniske svakheter og mangler ved kvalitetssikring i flere ledd».

– Mye frem og tilbake

– I brevet ber vi dem om å beskrive tiltak som er besluttet i forbindelse med dette. Beskrivelsene ber vi om å få i brevs form. I samme brevet ber vi om å få uttalelser fra arbeidstakerrepresentantene også. Vi har ennå ikke fått svar på dette, sier Anda.

Heller ikke Statoil har foreløpig besvart Ptils henvendelse.

– Eni kan ikke starte produksjonen uten samtykke. Vi venter på bekreftelser fra Eni. Dette må være på plass før samtykke blir gitt, sier Anda.

– I tillegg vil vi avvente svaret fra Statoil som partner i prosjektet.

– Er det vanlig å be om partnerens vurderinger?

– Det er vanskelig å si om det kan kalles vanlig. Det har vært en lang prosess med Goliat, med mye frem og tilbake, som vi tar fortløpende. Vi forholder oss til kravene i regelverket og venter på den dokumentasjonen og informasjonen vi trenger, sier Anda.

Eni: Vil ha hyppig dialog

Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med Eni Norge som er sparsommelig med kommentarer rundt hvorfor det har vært viktig for dem å få flyttet møtet fra januar til desember. Pressetalsmann Andreas Wulff sier at det nå pågår sluttarbeider med det elektriske systemet, og at de derfor ønsker å ha hyppig dialog med myndighetene.

– Det pågår avsluttende arbeider med det elektriske systemet. Uttesting og overføring av de siste systemene til driftsorganisasjonen er i ferd med å bli fullført. Ettersom vi nærmer oss produksjonsstart, og utfører ulike aktiviteter knyttet til dette, ønsker vi å opprettholde hyppig dialog med relevante myndigheter. Samtidig er det ikke naturlig å detaljere tidspunkter for de ulike møtene, skriver Wulff i en epost til Teknisk Ukeblad.

– Det kommer også frem at dere ønsker at Goliat skal være klar for operasjon tredje juledag. Er det viktig for dere å være i drift før utgangen av 2015? I så fall: Hvorfor?

– Til tross for at vi nærmere oss produksjonsstart, går ikke det på bekostning av sikkerhet og vi vil bruke den tiden som kreves for å komme i drift på en forsvarlig måte og i henhold til gjeldende kvalitetskrav.

Goliat-problemene

Goliat er den første oljeutbyggingen i Barentshavet, og inneholder en rekke nyvinninger. Men prosjektet har støtt på store problemer. Tre arbeidere omkom på Hyundai-verftet i forbindelse med byggingen.

Budsjettet har sprukket med minst 16 milliarder kroner, og produksjonsstarten er om lag to år forsinket.

Tidligere i desember skrev Teknisk Ukeblad at Eni til nå har fjernet 42.000 meter med elektriske kabler, fordi de kunne være potensielle tennkilder i eksplosjonsfarlige områder.f

På toppen av det hele har oljeprisen sunket drastisk fra da Goliat egentlig skulle ha startet, til nå.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.