IT

Nå vil Apple også erobre bilen din

Lanserer Carplay.

 iOS i bilen: Med Carplay kommer de viktigste appene opp i bilens skjerm
iOS i bilen: Med Carplay kommer de viktigste appene opp i bilens skjerm Bilde: Apple
3. mars 2014 - 09:48

Det kan se ut som Apple har fått et forsprang inn i verdens bilpark med Carplay.

Både Google med Android og Apple med iOS har utviklet intenst og sikkert lobbet like intenst mot de store bilprodusentene.

Lanseres torsdag

Hvor lett det er å få glede av all funksjonaliteten i telefonen vil være et kjøpskriterium, både når man velger telefon, men også bil. De to partene trenger å omfavne hverandre.

Ikke minst vil lovens lange arm sette pris på at ikke bilførerne fikler med telefonen, men overlater interaksjonen til stemme- og rattkommandoer.

CarPlay vil bli lansert på Geneva International Motor Show på torsdag i biler fra Ferrari, Mercedes-Benz og Volvo. I tillegg har en hel drøss med andre bilprodusenter har sagt at de vil inkludere CarPlay i bilene.

Les også: IT-gigantene slåss om operativsystem til bilene

Full kontroll

For å kontrollere telefonen og integrere den i bilens underholdningsanlegg står selvfølgelig talekontroll helt sentralt.

Carplay er i stor grad bygget rundt Siri slik at bilføreren kan kontrollere musikk, lydbøker, radio, men også tredjepartsapper slik som Spotify. Det får vi håpe også betyr Wimp.

Siri tar seg også av e-post og meldinger ved å lese dem opp og svare på dem gjennom tale til tekst.

Men du må snakke engelsk, eller noen av de andre språkene Siri støtter. Opplest e-post og meldinger på norsk blir ikke helt shipshape når de leses av engelsk talesyntese.

Et viktig poeng er også å ringe og sende meldinger. Siri vil slå opp i kontaktlista og gjøre det, i det minste litt engelskadaptive, bilførere ønsker.

Les også: Her er den nye bompengebrikken

Stort kart: Carplay viser kartet på skjermen i bilen og du får lest opp hvor du skal svinge.
Stort kart: Carplay viser kartet på skjermen i bilen og du får lest opp hvor du skal svinge.

Navigasjon

Svært mange biler har jo navigasjon innebygget, men iPhone har jo sin egen med Maps fra Apple.

Hvordan, eller om, de to skal samarbeide på noen måte er det ikke sagt noe om, men sannsynligvis er det Maps som står for navigasjonen. Ut fra den noe sparsomme informasjonen Apple har sluppet kan det se ut som om Carplay er en ganske omfattende integrasjon ved at kartene fra Maps kommer opp på bilens skjerm.

Hvordan bilindustrien da skal få kundene til å betale det hvite ut av øyet for navigasjon og kartoppdateringer blir da et åpent spørsmål. Det kan se ut som denne festen er over.

Bilføreren kan spørre Siri om retningen og få opplest hvor det skal kjøres akkurat som vanlige integrerte anlegg, men her slipper man altså inntastingen.

Les også: Slik skal sensorene fornye bilen

Underholding: Bilens skjerm blir ikke som før med Carplay. Her kommer podcaster, radiostasjoner, strømmetjenester og musikk du har på telefonen opp.
Underholding: Bilens skjerm blir ikke som før med Carplay. Her kommer podcaster, radiostasjoner, strømmetjenester og musikk du har på telefonen opp.

Oppgradering

Carplay vil bli lansert som en oppgradering til iOS 7, men vil dessverre bare virke med nye iPhoner som har Lightning-kontakt, det vil si iPhone 5, 5c og 5s.

Ifølge Apple står Carplay listet som "Coming Soon" i en del land hvis språk støttes av Siri.

Når dette eventuelt kommer til Norge vites ikke - og det hjelper ikke å spørre heller.

Les også:

4G skal gjøre bilen til en trådløs kraftpakke

EU innfører trådløs kommunikasjon mellom biler

Tesla innfører sanntids trafikkinformasjon og gratis musikk i bilene  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.