Nå trener F-35 og F-22 sammen for første gang

Her er begge stealthjagerne side om side.

Nå trener F-35 og F-22 sammen for første gang
F-35 (nærmest på bildet) og F-22 trener sammen over treningsfeltet på Eglin tidligere i november. Bilde: MSgt Shane A. Cuomo

Siden starten av november har fire F-22A, som til vanlig holder til på den sammenslåtte basen Langley-Eustis i Virginia, vært på besøk på flybasen Eglin lengst nordvest i Florida.

På Eglin AFB holder 33. fighter wing til med sine F-35A, og nå har de to femtegenerasjonskampflyene hatt fellestrening for første gang.

Ifølge hjemmesidene til Air Education and Training Command (AETC) er formålet med treningen å høste de første operasjonelle erfaringene og bidra til å forbedre kommende fellesøvelser.

Én ting er sikkert: Treningstoktene har allerede resultert i spektakulære bilder.

Milepæl for Kongsbergs F-35-missil: – Dette blir det snakket om i 2064

Utfyller hverandre

Begge flytypene tilhører kategorien femtegenerasjons kampfly. En av F-35-skvadronsjefene, oberstløytnant Matt Renbarger, sier det slik:

– Når F-22 og F-35 møtes, tar det fram det beste i begge fly. F-22 er laget for å være en luftherredømmejager, mens F-35 er laget for å være en strike fighter.

«Strike fighter» kan i denne sammenheng oversettes til multirollekampfly.

Det er trent på en rekke oppdragstyper. Både offensive og defensive kontraluftoperasjoner, interdiktoperasjoner og nærstøtte.

– De to flytypene kompletterer hverandre. Nå prøver vi å lære hvordan vi kan ta dette fra et designperspektiv og over i en taktisk arena slik at dette blir en mest mulig effektiv kampstyrke, sier skvadronsjefen.

Les også: Slik blir USAs nye militærhelikoptre

F-22 (nærmest) og F-35 på flybasen Eglin ved Mexicogulfen i Florida.
F-22 (nærmest) og F-35 på flybasen Eglin ved Mexicogulfen i Florida. Staff Sgt. Marleah Robertson

Første skarpe oppdrag

Imidlertid er det kun US Air Force som får nyte godt av denne typen luftmakt.

F-22 er ikke til salgs, slik at blant andre Norge må nøye seg med F-35. De første norske treningsflyene blir levert om et år.

F-22, som lages av Lockheed Martin og Boeing, har vært operativt siden midten av 2000-tallet og er en sjelden fugl: Den er bygget i kun 187 operative eksemplarer, hvorav fire skrog hittil er gått tapt.

Flyet har nettopp debutert i strid med bakkeangrep på IS-styrker i Syria.

Man trenger ikke være flyekspert for å skille F-22 fra F-35 fra denne vinkelen, det holder å kunne telle til to. F-22 har to motorer, F-35 har én.
Man trenger ikke være flyekspert for å skille F-22 fra F-35 fra denne vinkelen, det holder å kunne telle til to. F-22 har to motorer, F-35 har én. MSgt Shane A. Cuomo
Les også:

Fullstapper Natos nye spionfly med norsk teknologi

Nordsjø-helikoptre får stealth-teknologi

Her bråbremser en F-35 - endelig