BYGG

Nå starter forberedelsene til nytt regjeringskvartal

Statsbygg har lagt anbud på statlig reguleringsplan for nytt regjeringskvartal ut på anbudsportalen Doffin.
Statsbygg har lagt anbud på statlig reguleringsplan for nytt regjeringskvartal ut på anbudsportalen Doffin. Bilde: NTB scanpix
28. jan. 2014 - 09:48

Regjeringen har besluttet at det skal benyttes statlig reguleringsplan for nytt regjeringskvartal.

Tilbudsfristen på jobben som ligger ute på den offentlige anbudsdatabasen Doffin er 17. februar.

Fredag forrige uke inviterte Statsbygg til informasjonsmøte for interesserte bedrifter. Et 20-talls personer fra ti bedrifter møtte opp.

Satser på K5

– Vi synes K5 øst er et interessant alternativ. Både Akersgata og Møllergata kan holdes åpne for trafikk, mens Grubbegata blir stengt, sa Jo Ulltveit-Moe, avdelingsdirektør i Statsbygg, da han presenterte jobben.

Bakgrunnen for det er at da Metier, LPO Arkitekter og Opak i fjor la frem sin konseptvalgutredning anbefalte de dette alternativet, som mest sannsynig innebærer riving av både høyblokka og Y-blokka.

Men Ulltveit-Moe tok også alle forbehold. KVU-en er nå til kvalitetssikring (KS1), og rapporten fra det arbeidet er ventet å bli lagt frem ganske snart.

Etter dette skal regjeringen gjøre en beslutning om hva som skal legges til grunn for videre prosess. Vi vet ikke når denne beslutningen kommer, men kanskje vi kan håpe rundt påsketider.

Les også: Ingen kan fastslå at det er mulig å bevare Høyblokka

Klar 2016

Når statlig reguleringsplan brukes kan det ikke reises innsigelser mot planen.

Nå skal Statsbygg først utarbeide et forslag. Deretter kommer forslaget på høring, når høringsfristen er ute er det opp til Kommunal- og moderniseringsdepartementet om de velger å lytte til høringsuttalelsene eller ikke.

Sist vedtar departementet planen.

– Vi tar sikte på at den skal være vedtatt senest innen utgangen av 2016, sier Ulltveit-Moe.

Avdelingsdirektør Jo Ulltveit-Moe i Statsbygg presenterer utfordringene knyttet til statlig reguleringsplan for nytt regjeringskvartal for interesserte bedrifter. Til høyre i bildet prosjektleder i planseksjonen, Tore Kildal. Foto: Joachim Seehusen
Avdelingsdirektør Jo Ulltveit-Moe i Statsbygg presenterer utfordringene knyttet til statlig reguleringsplan for nytt regjeringskvartal for interesserte bedrifter. Til høyre i bildet prosjektleder i planseksjonen, Tore Kildal. Foto: Joachim Seehusen

Sjekker eiendomsforhold

Først når en KS1-beslutning i regjeringen foreligger kan planarbeidet starte.

Likevel har Statsbygg begynt forsiktige sonderinger, blant annet kartlegging av eierforhold til eiendommer som må kjøpes eller eksproprieres.

Selv om det meste fortsatt er uavklart rundt hvordan regjeringen vil håndtere nytt kvartal er det ikke på egen hånd Statsbygg nå ser etter planekspertise.

– Vi har fått beskjed om å forberede en planjobb, da må vi knytte konsulenter til oss.

Likevel kan de som vinner kontrakten risikere å bli sittende uten noe å gjøre. Hvis regjeringen velger full rehabilitering er det ikke sikkert det blir nødvendig med noen ny reguleringsplan. Men da er det snakk om langt mer enn å bevare høyblokka.

– Det er en reell mulighet for at det blir valgt en løsning som ikke krever reguleringsplan. Da blir det avlyst, sier prosjektleder Tore Kildal i planseksjonen til Statsbygg.

Både han og Ulltveit-Moe gir uttrykk for at sjansen er svært liten, men bedriftene som velger å gi tilbud om jobben må være klar over det.

Les også: Tre måter å fjerne høyblokka på

Arkitektkonkurranse

Det er fortsatt ikke besluttet hvordan utviklingen videre skal gå. Norske Arkitekters Landsforbund, NAL, mener en arkitektkonkurranse er rette veien å gå.

Det er mange former for involveringer av ulike fagfolk som nå drøftes. Dette gjelder både fastlegging av de overordnede fysiske rammene og eventuelle senere kontrahering av prosjekteringstjenester.

– Men alle som gir tilbud i planfasen må være klar over at det selskapet som får oppdraget trolig ikke kan delta i en eventuell idekonkurranse eller parallelle oppdrag, sier Kildal.

Statsbygg vil imidlertid legge til rette for at de ikke blir diskvalifisert til å være med på en eventuell plan- og designkonkurranse for kontrahering av prosjekteringstjenester.

Les også: – Dette er fremtidens byggemateriale

UangripeligIllustrasjonen viser forslag K5 Øst til nytt regjeringskvartal som ble anbefalt i konseptvalgutredningen fra juni i fjor. Om det blir valg må høyblokka og Y-blokka begge rives. Illustrasjon: Metier/LPOArkitekter/Opak
UangripeligIllustrasjonen viser forslag K5 Øst til nytt regjeringskvartal som ble anbefalt i konseptvalgutredningen fra juni i fjor. Om det blir valg må høyblokka og Y-blokka begge rives. Illustrasjon: Metier/LPOArkitekter/Opak

Uangripelig

Debatten om regjeringskvartalet er sterkt følelsesladd, og ledelsen i Statsbygg vet at kritikken kommer, uavhengig av hvilke valg som blir gjort.

– Vi må ha kvalitet i denne planprosessen, det vi leverer fra oss må være uangripelig, formante Ulltveit-Moe til de fremmøtte.

Statsbygg har satt opp en liste med ti punkter der de krever høy kompetanse for å bli med i planprosessen.

Det gjelder først prosjektleder og nestleder. Deretter følger fagansvarlige for reguleringsplanen, byform og arkitektur, utomhus og landskapsarkitektur, trafikk, miljø, kulturminne og DAK/GIS.

Sist kommer kravet om tilstrekkelig høy kompetanse til å utforme 3D-illustrasjoner.

Strenge krav

Ellers er de formelle kravene strenge til de personene som skal hjelpe Statsbygg å utarbeide reguleringsplanen. En ting er sikkerhetsklarering. Men det er ikke anledning til å hoppe av jobben uten videre.

– Det vil utløse en saftig bot, svarte Ulltveit på spørsmål, og la til at det var ikke stort mer enn dødsfall som ville bli godkjent.

– Vi skal dog være rimelige i kravene vi stiller, men vi ønsker altså å sikre oss slik at vi får de beste konsulentene gjennom hele fasen og at en krevende fremdrift kan følges.

I en tidligere versjon lå også sikkerhet inne, men nå vil Statsbygg inngå en egen avtale med Forsvarsbygg Futura om å være fagkonsulenten på sikkerhet.

Les også:

Bygger sjokkrør for å undersøke konsekvensen av ekstreme lufttrykk

– At vinduene ble knust kan ha reddet høyblokka

– Vi må bygge verdens mest respekterte regjeringsbygg  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.