Nå leverer Statkraft strøm fra flytende solenergi

Statkrafts flytende solkraftverk i Albania har startet å produsere strøm.

Kraftverket i Albania er bygd på reservoaret til et vannkraftverk. Reservoaret hjelper med å kjøle ned solcellene, slik at de produserer mer energi, samtidig som solcellene hinder unødvendig vannfordampning fra reservoaret.

– Dette er en viktig milepæl for vårt innovative, flytende solprosjekt. Det er gøy å se anlegget komme i drift og gi ekstra fornybar energiproduksjon i Albania, sier konsernsjef i Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen i en pressemelding.

Rask montering

Den flytende teknologien som Statkraft bruker i Albania, er utviklet av norske Ocean Sun. Solcellene hviler på en tynn, flytende membran som tåler tyngden av panelene, og som også kan brukes til å gå på når paneler skal vedlikeholdes.

Dette er en viktig milepæl for vårt innovative, flytende solprosjekt.

Christian Rynning-Tønnesen

TU har tidligere skrevet om Ocean Sun og hvordan deres teknologi blant annet er testet ut på Filippinene.

Antallet flytende solkraftverk øker over hele verden. Det største anlegget i verden ligger i Kina, og er på 70 megawatt-peak (MWp).

Anlegget i Albania er det første der Ocean Sun-teknologien kommer i kommersiell bruk. Anlegget, som er tilknyttet Banja-vannkraftverk, skal bestå av fire flytende enheter på 0,5 MWp hver, og har en samlet investeringskostnad for Statkraft på 2,3 millioner euro.

Nå er altså den første enheten i drift.

Administrerende direktør i Ocean Sun, Børge Bjørneklett, er fornøyd:

– Vi er veldig glade for å starte kommersiell drift av det nye flaggskipet for Ocean Sun ved Statkrafts Banja-reservoar. Dette demonstrerer den sikre, enkle og raske konstruksjonsmetoden, sier han.

Han forteller at de 1600 solpanelene ble montert «rekordraskt.»

– Vi ser frem til den andre fasen av prosjektet senere i år, samt å få vist frem den høye ytelsen med vår teknologi, sier Bjørneklett.

Skal bestå av fire enheter

Enheten som nå er tatt i bruk bestående av 1536 solcellepaneler, har en installert kapasitet på 0,5 MWp og dekker nesten 4000 kvadratmeter. I tillegg er 160 tilsvarende paneler plassert på land for sammenligning og dokumentasjon av kjøleeffekten på de flytende panelene.

Prosjektet forventes å fortsette med fase 2 i løpet av andre halvdel av 2021, hvor ytterligere tre flytende enheter skal installeres med en samlet tilleggskapasitet på 1,5 MWp.

Vannkraft står for majoriteten av Albanias strømproduksjon, og representerer rundt 95 prosent av landets krafttilgang. I tillegg er Albania ett av landene i Europas med høyest antall soltimer per år, og landet har et betydelig potensial for utvikling av solenergi i kombinasjon med eksisterende vannkraft.

Les også