INDUSTRI

Nå kommer norsk teknologi som viser hvor mye vann hvert hus bruker - i sanntid

Blir som en AMS-strømmåler.

Stadig flere installerer vannmålere, enten for å spare penger eller fordi kommunen krever det.
Stadig flere installerer vannmålere, enten for å spare penger eller fordi kommunen krever det. Bilde: Wikimedia Commons/Grafikk
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
31. aug. 2017 - 15:14

Flere og flere kommuner krever vannmålere. Det betyr utfylling av avlesningskort eller diverse nettskjemaer. Og kommunene får ingen annen oversikt enn hvor mye vann som en husstand har brukt i løpet av et år.

Hjelmeland i Rogaland er en av disse kommunene. Men der skal det nå testes ny teknologi.

Nå i september skal vannmålerne til en rekke huseiere i kommunen kobles på nett i et pilotprosjekt.

– Som en AMS-strømmåler

Teknologien som skal testes er utviklet lokalt. Bak står elektronikkselskapet Westcontrol på Tau.

De har laget en avlesningsenhet som kobles på eksisterende vannmålere og sender inn målerstanden trådløst.

– Hvis du har vannmåler i dag, så må du sende inn målerstanden via brev eller tekstmelding. Den mest moderne løsningen er drive-by-løsninger for avlesning. Det er litt gammeldags, mener Ingar Bergeland, leder for utviklingsavdelingen i Westcontrol.

Avlesingsenheten som kan monteres på eksisterende vannmålere. <i>Foto:  Westcontrol</i>
Avlesingsenheten som kan monteres på eksisterende vannmålere. Foto:  Westcontrol

– Denne løsningen gjør at du ikke trenger å tenke mer på det. For sluttbrukeren blir det samme prinsippet som en AMS-strømmåler, forteller han.

De mener teknologien også kan være med på å løse noen av vannbransjens store utfordringer:

Teknologien gir sanntids oversikt over hvor mye vann hvert hus bruker.

Det gir helt nye muligheter for å finne lekkasjer hurtig, få ledningsnettet til å fungere bedre og kan gjøre at store utbygginger av infrastruktur kan utsettes, ifølge selskapet.

Teknisk Ukeblad har tidligere omtalt hvordan opptil 73 prosent av drikkevannet i norske kommuner forsvinner. Det er innbyggerne som må betale for dette.

Cisco har tidligere anslått at det globalt kan spares 39 milliarder dollar ved å koble husholdningers vannmålere på nett.

Bruker ny radioteknikk

Enheten bruker den nye, globale kommunikasjonsstandarden Narrowband IoT (NB-IoT). Dette er en smalbånds radioteknikk for Tingenes Internett, som gir bedre dekning og langt lengre batterilevetid enn dagens 2G, 3G og 4G-teknologi.

– Vi bruker basestasjonene til mobilnettet, forteller Bergeland.

I forbindelse med forsøket har Telia oppgradert basestasjoner i Hjelmeland og på Tau til å støtte den nye kommunikasjonsstandarden. Teleselskapet er også med på prosjektet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Kan varsle om toalett som lekker

Vannverket som er med på prosjektet, har stor tro på potensialet i teknologien.

– Dersom automatisk avlesing en gang blir rullet ut i stort omgang, vil vi få en langt bedre oversikt over forbruket til enhver tid, forteller Øystein Håvarstein i IVAR, det interkommunale selskapet, som blant annet driver vannverkene og ledningsnettet i en rekke kommuner i Rogaland.

– Da kan vi lage bedre modeller for ledningsnettet og se hvor svake punkter er. Det vil være en stor fordel, forteller han.

Han er assisterende avdelingsleder for drift av vann og avløp i selskapet.

Vannverket vil for eksempel kunne varsle abonnenter om lekkasjer som kan bli kostbare, basert på oversikt over nattforbruk av vann.

– Det kan bli ganske kostbart å ha et toalett som lekker i løpet av et år. Da kan man for eksempel gi et varsel om at det er noe galt, forteller han.

I dag finner de oftest lekkasjer i ledningsnettet på to måter: Enten må lekkasjen være så stor at den er synlig, eller så må de ha en klar mistanke om at vann lekker ut i et område.

– De små lekkasjene er vanskelige å oppdage. Vi bruker utstyr som vi setter i kummer nattestid, som lytter etter lekkasjer, forteller han.

Har lett lenge etter løsninger

I IVAR har de lenge sett etter løsninger for automatisk avlesing av vannmålere. De mener noe av det positive med Westcontrols teknologi, er at den kan kobles på eksisterende målere.

– I dag må du gjerne velge alle målerne fra samme leverandør og velge deres infrastruktur og programvare for å få automatisk avlesing, forteller han.

– Mange løsninger på markedet i dag krever at du bygger ut egen infrastruktur for å få oversendt data. Enten at du bygger ut relestasjoner eller at du kjører rundt med en avlesningsenhet, forteller han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.