T2

Nå kommer HD-lyden

Demonstrerer neste generasjon lyd på IFA.

4. sep. 2014 - 18:50

Det er kanskje verd å merke seg betegnelsen Hi-Res Audio, eller High Resolution Audio.

Om du ikke har hørt om dette før, så er det digital lyd med bedre kvalitet enn på en CD. Spesielt Sony ivrer for å etablere Hi-Res Audio som det neste store.

Les også: Huawei har forstått noe Samsung og HTC ikke har

Mer presis gjengivelse

I praksis er det to ting som kjennetegner Hi-Res Audio: Den skal ha høyere samlingsrate og den skal ha større bitdybde.

Mens samlingsraten på en CD er 44 kHz, det vil si at det tas 44 tusen lydprøver i sekundet, så er Hi-Res Audio definert som 96 eller 192 kHz. Samtidig er oppløsningen på hver av de individuelle lydprøvene økt fra 16 til 24 bit.

Ideen er selvfølgelig at den digitale lydkurven skal følge den originale analoge lyden mer presist og at den skal reproduseres tilbake mer nøyaktig.

Skal den det, må den selvfølgelig være tapsfri. Per i dag finnes det mange ulike lydformater som ikke komprimerer lyden på en såkalt psykoakustisk måte, det vil si fjerner lyd som øret ikke oppfatter, eller i det minste den minst viktige lyden.

I stedet komprimeres musikken ved å stokke om på bitrekkefølgen slik at den blir mer effektiv, men at den kan rekonstrueres 100 prosent slik den var.

FLAC, som Wimp bruker, er kanskje det mest utbredte. Apple har sitt eget format ALAC.

Les også: – Like bra som iPhone og Galaxy, bare billig

Sonypush

Sony er tydeligvis veldig forelsket.

De nye Z3 mobiltelefonene og nettbrettet har støtte for Hi-Res Audio.

Om en mobiltelefon vil ha glede av lyden, skal være usagt før vi har testet den. Dette handler ikke bare om å lagre lyden, men å DAC-e den, det vil si konvertere den fra et digitalt format til et analogt, og å forsterke den med best mulig kvalitet.

Det krever avansert elektronikk. Derfor har de også relansert en Walkman-spiller som ikke gjør annet enn å forsyne folk med Hi-Res Audio. Det er nok noen hakk bedre.

Bedre med Hi-Res Audio: Slik forklarer Sony forskjellen på hvordan vanlig CD-lyd og Hi-Res Audio gjengir den analoge originallyden. Det ser jo mye mer troverdig ut med Hi-Res Audio, men i praksis er det nok vanskeligere å høre forskjell. Da skal lydanlegget som bringer lyden til ørene være av den påkostede sorten.
Det krever avansert elektronikk. Derfor har de også relansert en Walkman-spiller som ikke gjør annet enn å forsyne folk med Hi-Res Audio. Det er nok noen hakk bedre.Slik forklarer Sony forskjellen på hvordan vanlig CD-lyd og Hi-Res Audio gjengir den analoge originallyden. Det ser jo mye mer troverdig ut med Hi-Res Audio, men i praksis er det nok vanskeligere å høre forskjell. Da skal lydanlegget som bringer lyden til ørene være av den påkostede sorten. Sony

Les også: Samsungs nye Note har en knekk i skjermen

Pana graver opp Technics

Det Panasonic-eide selskapet Technics ble lagt ned for en del år siden. Nå blir det gjenopplivet, og på IFA har de vist sine første lydprodukter, der Hi-Res Audio selvfølgelig spiller en viktig rolle, selv om de også selger en CD-spiller til 1000 euro.

For Technics blir ikke billig. Det dyreste anlegget med nettverksspiller, som også inneholder forforsterkeren, kraftforsterkeren og et par imponerende svære høyttalere koster 40.000 euro.

Det sier seg kanskje selv at de som investerer i noe slikt ikke gjør det for å spille av den gamle mp3-samlingen, selv om den nok ville låte bra i et slikt anlegg. Her er det Hi-Res Audio som gjelder.  

Så hvor finner vi så musikk i Hi-Res Audio? Den finnes selvfølgelig på nettet. Det var og er en variant av DVD-en som lagret lyd på denne måten, men den ble det svært lite av. I følge Sony finnes det nå 300.000 titler i det høyoppløste musikkformatet og flere kommer i rask takt.

Det er strømming eller nedlastning som gjelder.

Så gjenstår det å se om folk faller for dette. I et særdeles påkostet lydanlegg i stua kan man kanskje høre forskjell, men i et headset ute på gata er det vel tvilsomt om opplevelsen blir særlig merkbar.

Billigversjonen: Sonys nye Walkman NWZ-A15, som kommer i oktober, er beregnet på de som vil ha Hi-Res Audio til en billig penge. Den har et enklere operativsystem, men koster bare 220 euro. Den har 16 GB innebygget minne og plass til et 128 GB micro SD-kort
Så gjenstår det å se om folk faller for dette. I et særdeles påkostet lydanlegg i stua kan man kanskje høre forskjell, men i et headset ute på gata er det vel tvilsomt om opplevelsen blir særlig merkbar.Sonys nye Walkman NWZ-A15, som kommer i oktober, er beregnet på de som vil ha Hi-Res Audio til en billig penge. Den har et enklere operativsystem, men koster bare 220 euro. ORV

Les også:

Pinell Go får plussversjon med streaming

Den mest overbevisende iPhone 6-videoen til nå  

LG lanserer rund smartklokke  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.