MOTOR

Nå kommer endelig Teslas el-SUV

Skulle vært klar for over halvannet år siden.

Tekniske utfordringer knyttet til de innovative falkevingedørene på Tesla Model X skal være blant de viktigste årsakene til at den store firehjulstrekkeren er over halvannet år forsinket. Nå melder Tesla at el-SUV-en er klar for levering i september.
Tekniske utfordringer knyttet til de innovative falkevingedørene på Tesla Model X skal være blant de viktigste årsakene til at den store firehjulstrekkeren er over halvannet år forsinket. Nå melder Tesla at el-SUV-en er klar for levering i september. Bilde: Tesla Motors
Ina AndersenIna AndersenJournalist
6. aug. 2015 - 12:08

Tesla Model X er klar for levering i september, melder Elon Musk i et brev til aksjonærene.

– Vi forbereder oss til å lansere Model X i september, og bygger nå flere kjøretøy til godkjenning, gjennomfører endelig ingeniør- og testarbeid, setter i gang vårt nye produksjonsutstyr og sluttfører avtalene med våre forhandlere, står det i brevet, som er signert Musk og finansdirektør Deepak Ahuja.

Tesla har produsert den nye Model X i sitt nye verksted, som er utstyrt med mer enn 500 roboter.

Koster 200.000 kroner: Du store kineser! Sjekk ut denne Tesla-klonen

Skulle vært klar i starten av 2014

Tesla Model X er kraftig forsinket. Det er nå tre og et halvt år siden den store firehjulstrekkeren fra Tesla Motors ble vist fram for første gang.

Allerede da åpnet Tesla Motors for bestillinger på bilen som ble opplyst skulle settes i produksjon ved slutten av 2013, med levering fra starten av 2014.

Først om en måneds tid, over halvannet år seinere enn opprinnelig planlagt, skal bilen nå altså være klar til å kjøre ut av fabrikken.

Tesla Motors selv ikke sier så mye om hva forsinkelsene skyldes, men nettstedet Greeen Car Reports snakket med en del av elbilprodusentens underleverandører for å få en pekepinn på hva som nå er problemet med Model X.

Størstedelen av skylda for forsinkelsen tildeles de såkalte falkevingedørene, altså bakdørene som er hengslet nesten midt inne på taket, knekker og slår opp.

Guide: Hvilken elbil skal du kjøpe?

Kan komme flere forsinkelser

Men selv om Tesla i aksjonærbrevet hevder å ha bilen klar i september, utelukker ikke selskapet at det fortsatt kan komme nye forsinkelser.

Nettstedet Wired skriver at Musk i en telefonkonferanse innrømmet at de kan måtte dytte datoen fremover enda en gang.

Forsinkelsene skal for det meste skyldes vanskeligheter med å bygge selve kjøretøyet. Musk skal ha uttalt at Model X trolig er den mest utfordrende bilen å bygge i hele verden, og små problemer fra en eneste leverandør kan gi ringvirkninger i hele prosessen.

– For å si det enkelt, i valget mellom et fantastisk produkt og å nå kvartalsmålene våre, så vil vi velge det første, sa Musk.

Les også: Ny Tesla-oppgradering gir 0-100 på 3 sekunder

Går med underskudd

Og det kan se ut som om det er nettopp de finansielle målene som får lide.

Elbilprodusenten melder samtidig om et underskudd på 184 millioner dollar, drøyt 1,5 milliarder kroner, i andre kvartal i år, ifølge NTB.

Omsetningen økte med 20 prosent fra samme kvartal i fjor, men underskuddet er tre ganger så stort.

I løpet av kvartalet har selskapet produsert 12.807 biler og levert 11.532.

Stor oversikt: Stor oversikt: Her er rekkevidden til alle elbilene du kan kjøpe i Norge

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.